Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:09 15 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Printre clienţi, celebrii Shyti Blenis şi Gilberto Şaban Avocatul Lucian Papacostea, condamnat pentru înşelăciune şi evaziune fiscală

ro

22 Dec, 2014 00:00 3585 Marime text
Avocatul bucureştean Lucian Marius Papacostea a fost condamnat! Vineri, Curtea de Apel Bucureşti i-a aplicat acestuia pedeapsa de doi ani şi şase luni de închisoare, pentru înşelăciune şi evaziune fiscală. În prezenta cauză, avocatul a fost achitat pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată (şase acte materiale). Lucian Marius Papacostea a fost apărătorul lui Shyti Blenis, albanezul osândit la detenţie pe viaţă în dosarul triplului asasinat de la Mangalia, dar şi al lui Ghiunal Gilberto Şaban, din Constanţa, trimis la închisoare pe viaţă pentru moartea surorii sale.

Concret, potrivit portalului instanţelor de judecată, Lucian Marius Papacostea a fost trimis în judecată, pe data de 12 iulie 2013, cauza fiind trimisă spre soluţionare Curţii de Apel Bucureşti. Lucian Marius Papacostea a avut calitatea de inculpat, iar Statul Român - prin Ministerul Finanţelor Publice - ANAF - DGFP a municipiului Bucureşti şi SC Shan Lian Internaţional Import Export SRL au fost părţi civile.

Achitat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată

Aşa cum arătam şi mai sus, la finele săptămânii trecute, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat pe Papacostea la pedeapsa de un an şi şase luni de închisoare pentru înşelăciune. „(...) În baza art. 65 al. 1 NCP interzice inculpatului exercitarea drepturilor prev. de art. 66 al 1 lit. a, b, g (cu referire la activitatea de avocat) NCP ca pedeapsă accesorie, pe durata executării pedepsei principale conform art. 65 al. 3 NCP“. Papacostea a mai fost condamnat la pedeapsa de doi ani de închisoare pentru evaziune fiscală. Ulterior contopirii pedepselor, Lucian Marius Papacostea a luat doi ani şi şase luni de închisoare. Nu este de trecut cu vederea faptul că, în prezenta cauză, avocatul a fost achitat pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată (şase acte materiale).
Daune materiale

Curtea de Apel Bucureşti a admis acţiunea formulată de partea civilă SC Shan Lian International Import Export SRL şi l-a obligat pe Papacostea la plata către aceasta a sumei de 2.186.569,1 lei actualizată cu rata inflaţiei, de la data de 27.11.2008 şi până la achitarea integrală a debitului, sumă reprezentând daune materiale. Judecătorii au respins acţiunea civilă formulată de partea civilă Statul Român - prin Ministerul Finanţelor Publice - ANAF - DGFP a municipiului Bucureşti ca neîntemeiată.

400.000 de euro

„Menţine măsurile asigurătorii luate în cursul urmăririi penale prin ordonanţa din data de 11.04.2012 vizând poprirea sumelor de bani prezente şi viitoare din conturile deschise la Raiffeisen Bank SA şi Bank Of Cyprus Company pe numele inculpatului precum şi măsura sechestrului asupra bunului imobil -apartament - dispusă prin ordonanţa din data de 04.10.2012. (...) Desfiinţează parţial înscrisul intitulat contract de asistenţă juridică nr. 164.357 din data de 12.10.2007, respectiv anulează menţiunea, dar nu mai puţin de 400.000 de euro (patru sute mii) la cursul BNR efectuată plata în ziua încheierii tranzacţiei respectiv încheierii contractului de vânzare-cumpărare, aflată la art. 2 din contract“, conform minutei judecătoreşti. Decizia Curţii de Apel Bucureşti nu este definitivă, ea putând fi atacată cu drept de apel la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, în termen de zece zile de la comunicare.

Shan Lian International Import Export, condusă de australianul Zheng Siyong

Conform datelor puse la dispoziţie de Registrul Comerţului, SC Shan Lian International Import Export SRL are sediul social în satul Fundeni, comuna Dobroeşti, strada Dragonul Roşu. Asociat unic al firmei este cetăţeanul australian Zheng Siyong, născut pe data de 7.12.1951, în Fu Jian, China, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 100%. Shan Lian International Import Export are ca obiect de activitate „închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate“. Numele lui Zheng Siyong apare şi în Rich Forest SRL, în Shan Lian International Import Export SRL (radiată), în Shan Lian International Import Export SRL, dar şi în Vilaeuro Company SRL.

„Indezirabil pentru o perioadă de 10 ani“

Publicaţia Ziarul de Gardă, zdg.md, arăta, în septembrie 2013, că Zheng Siyong a fost declarat de autorităţile române „indezirabil pentru o perioadă de 10 ani“, iar cu toate acestea, bărbatul „figurează în continuare în calitate de asociat unic la firma Shan Lian International Import Export SRL din România, fiind asociat cu cetăţeanul chinez acuzat de infracţiuni de crimă organizată Li Ning la compania Rich Forest SRL, o firmă care practică activităţi de export cu cherestea“. În acest context, readucem în atenţie un articol publicat, pe data de 21 decembrie 2012, pe site-ul cotidianului ZIUA de Constanţa: „Chinezi depistaţi de DGIPI ca atentatori la siguranţa naţională, cu jonglerii în Portul Constanţa“.

CHINEZI DEPISTAŢI DE DGIPI CA ATENTATORI LA SIGURANŢA NAŢIONALĂ, CU JONGLERII ÎN PORTUL CONSTANŢA

Aşa cum reiese şi din respectivul material, „Curtea de Apel Bucureşti a admis cererea formulată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, ca urmare a solicitării Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, privind declararea ca indezirabili pe o perioadă de 10 ani pentru următoarele persoane: Zheng Siyong (preşedinte al Federaţiei localităţii Taizhou - Fujian în România), Zheng You, Li Ning, Zheng Shuliang, pentru considerente de securitate naţională“. 

Ti-a placut articolul?

Comentarii