Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:25 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cine a pradat Banca Comerciala Carpatica (galerie foto + video)

ro

25 Jun, 2009 02:12 6643 Marime text

cap_2.jpgPoliţiştii spun că identitatea suspecţilor a fost aflată în primele zile după jaf

„O petiţie are termen de rezolvare în maxim 30 de zile, însă, iată că noi am rezolvat misterul jafului armat de la bancă în 25 de zile. Hoţii nici n-au apucat să se bucure de bani". Declaraţia îi aparţine comandatului Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, comisarul-şef Aurelian Zaheu. 

Conducerea IPJ Constanţa a susţinut, ieri, o conferinţă de presă, după prinderea principalilor suspecţi ai jafului comis la sucursala Băncii Comerciale Carpatica, pe 29 mai. Nicuşor Manta, de 35 de ani, din Constanţa, şi Radu Lucian Apostol, de 23 de ani, din Năvodari, ambii fără antecedente penale, au fost arestaţi pentru 29 de zile, pentru tâlhărie, după ce Judecătoria Constanţa a admis propunerea formulată de procurori. Decizia a fost luată de instanţă în noaptea de marţi spre miercuri, în jurul orei 4.30. În afară de şeful IPJ Constanţa, la conferinţa de presă au participat comisarul-şef Florian Pamfile, dar şi cei doi specialişti din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române care au venit să le dea o mână de ajutor colegilor de la Constanţa, comisarul şef Gabriel Enescu şi subcomisarul Cosmin Apostol. Şeful IPJ Constanţa a afirmat că a propus IGPR recompensarea celor care au făcut parte din colectivul de anchetatori. Potrivit comandantului IPJ Constanţa, identitatea celor doi suspecţi le era cunoscută anchetatorilor la câteva zile de la comiterea faptei, dar a durat mai mult până ce s-au strâns toate probele.

 

„Nu există infracţiune perfectă"

Audiaţi de anchetatori, Nicuşor Manta şi nepotul său, Radu Lucian Apostol, nu au recunoscut faptele care li s-au imputat. Ei le-au zis poliţiştilor că, în ziua respectivă, la momentul comiterii jafului, se aflau la domiciliu, că nici nu au călcat în zona respectivă şi că au aflat din presă despre incidentul de la bancă. Se pare, însă, că aceştia au lăsat mai multe indicii la locul faptei, care i-au condus pe oamenii legii la ei, printre acestea numărându-se urmele de la încălţăminte, dar şi cele de pe tejgheaua casieriţei. „Nu există infracţiune perfectă", a precizat comisarul-şef Zaheu. De altfel, cu ocazia efectuării celor şase percheziţii domiciliare, la cei doi, dar şi la cunoscuţii acestora, poliţiştii au descoperit, acasă la unul din cei doi suspecţi, adidaşii, cămaşa şi mănuşile pe care acesta le-a purtat în timpul jafului. Totodată, s-au mai găsit şi alte corpuri delicte, respectiv pistoale cu cartuşe cu bilă deţinute în mod legal, bastoane din cauciuc cu electroşoc, mănuşi, dar şi alte bunuri folosite la comiterea infracţiunii. Un alt indiciu care le-a întărit convingerea poliţiştilor că se află pe pista cea bună este că, în locuinţele lui Manta şi Apostol, au fost descoperite diverse sume de bani, „compuse în principal din bancnote, în total fiind ridicată în urma percheziţiilor suma de 41.080 de lei".

suspecti_banca_carpatica_1.jpgFirmele suspecţilor

Potrivit comandatului IPJ Constanţa, restul facturilor şi documentelor descoperite cu acelaşi prilej, alături de banii lichizi, însumează o valoare apropiată de cea sustrasă de la bancă. Totodată, conducerea IPJ Constanţa a precizat că nu a existat o a treia persoană care să-i fi ajutat pe cei doi. Referitor la autoturismul cu care suspecţii au fugit, este vorba despre un Ford Focus, închiriat de la o firmă de profil, special în acest scop. În ziua jafului, autoturismului i s-au scos plăcuţele de înmatriculare. La efectuarea percheziţiilor au participat 30 de poliţişti din cadrul Serviciului Investigaţii Criminale, 12 luptători DIAS şi doi criminalişti ai aceluiaşi serviciu. Potrivit datelor oficiale, Nicuşor Manta deţine 10% din firma Rosign Promotion SRL, restul fiind deţinut de Ligia Carmen Gyerko. Societatea a fost înfiinţată în anul 2000, iar obiectul de activitate este publicitate. Cei doi acţionari ai Rosign Promotion sunt, totodată, şi administratorii acesteia. Pentru anul 2007, nu a fost depus bilanţul firmei. La rândul ei, Ligia Carmen Gyerko este acţionară şi la Modex Societate Cooperativă Meşteşugărească. Reprezentanţii Rosign Promotion nu au putut fi contactaţi pe niciunul din numerele de telefon declarate ale firmei. În ceea ce-l priveşte pe Radu Lucian Apostol, nepotul lui Manta, acesta este acţionar al Euro Supplier SRL şi Creative Supplier SRL, ambele din Năvodari. Asociatul lui Apostol în firma Euro Supplier este Nicoleta Daniela Manta, care deţine 95% din societate şi funcţia de administrator. Obiectul principal de activitate este „comerţul cu ridicata al materialului lemnos şi al materialelor de construcţii şi echipamentelor sanitare", firma fiind înfiinţată în luna septembrie 2008. Creative Supplier SRL a fost înfiinţată în luna martie 2008, avându-l ca unic acţionar pe Radu Lucian Apostol. Obiectul principal de activitate al Creative Supplier este identic cu cel al Euro Supplier. Reprezentanţii firmelor respective nu au putut fi contactaţi. Faţă de decizia Judecătoriei Constanţa, prin care s-a dispus arestarea preventivă a celor doi pe o durată de 29 de zile, Manta şi Apostol au declarat recurs, care se va judeca la Tribunalul Constanţa.

{mos_ri:Banca Carpatica}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii