România, relații diplomatice Republica Arabă Egipt sărbătorește Ziua Revoluției pe 23 iulie (GALERIE FOTO)
România, relații diplomatice: Republica Arabă Egipt sărbătorește Ziua Revoluției pe 23 iulie (GALERIE FOTO)
23 Jul, 2025 16:44
ZIUA de Constanta
236
Marime text



- Pe 23 iulie, egiptenii celebrează Ziua Revoluției din 1952, momentul în care mișcarea ofițerilor liberi a înlăturat monarhia condusă de Regele Farouk și a proclamat Republica Arabă Egipt.
În mijlocul deșertului și al fluviului virgin, Egiptul se înalță ca o legendă vie. Este țara faraonilor și a templelor, dar și a revoluțiilor care au schimbat cursul istoriei moderne. Pe 23 iulie, egiptenii celebrează Ziua Revoluției din 1952, momentul în care mișcarea ofițerilor liberi a înlăturat monarhia condusă de Regele Farouk și a proclamat Republica Arabă Egipt.
23 Iulie - Revoluția antimonarhică din 1952
În noaptea de 23 iulie 1952, Mohamed Naguib și Gamal Abdel Nasser conduc lovitura de stat care pune capăt dinastiei Muhammad Ali și elimină tutela britanică asupra Egiptului. Este o zi de renaștere: sfârșitul regilor, nașterea republicii și afirmarea suveranității naționale. Astăzi, populația comemorează prin parade militare și concerte patriotice transmise în direct - cea mai importantă sărbătoare laică a Egiptului.
Diplomație România - Egipt
Relațiile diplomatice dintre România și Egipt sunt bine înrădăcinate și active. Conform Listei Corpului Diplomatic 2024, Ambasadorul României în Egipt este E.S. Olivia Toderean (acreditează și pentru Republica Djibouti), iar Ambasadorul Egiptului în România este E.S. Moayad Fathallah Mohamed Eldalie.
România are ambasadă la Cairo, iar Egiptul la București; corpul diplomatic include atașați culturali, economici și educaționali care gestionează schimburi universitare, proiecte de infrastructură și turism.
Sistem politic și religie
Egiptul este astăzi o republică prezidențială solidă. Președintele Abdel Fattah El‑Sisi deține autoritate executivă, iar parlamentul bicameral - Camera Deputaților și Senatul - aprobă legislația. Deși ideea revoluției promova democratizarea, actuala guvernare este caracterizată de control politic sever și restricții la adresa opoziției și a mass‑mediei.
Religia majoritară este Islamul sunnit, iar creștinii copți formează minoritatea cea mai mare (circa 10%).
Geografie și peisaje
Egiptul ocupă un loc unic, unde Sahara întâlnește Nilul, iar Marea Roșie îmbrățișează coasta de est. Cu o suprafață de peste 1 milion km², include Sinaiul muntos cu vârful Mt. Catherine (2.629 m), câmpiile fertile din valea Nilului și deșerturile aride. Paradisul natural Wadi Al‑Hitan (Valea Balenei) - cu fosile rare de balene preistorice - este recunoscut de UNESCO ca sit natural unic.

Moștenire culturală și personalități
Egipt este leagănul civilizației: piramidele, templele din Luxor, teba și Abu Simbel reflectă geniul faraonic. În epoca modernă, figuri precum Gamal Abdel Nasser au reprezentat expresia pan-arabismului. În prezent, Egiptul produce lideri culturali și intelectuali, iar turismul face publică frumusețea sa milenară.
Siturile UNESCO
Egiptul are 7 situri UNESCO remarcabile:
- Abu Simbel și monumentele nubiene

- Piramidele și necropolele de la Giza–Dahshur–Saqqara

- Tebra antică (Thebes)
- Cairo istoric
- Abu Mena

- Mănăstirea Sfânta Ecaterina din Sinai

- Wadi Al‑Hitan (Valea Balenei) - unica componentă naturală
Economie și resurse
Economia egipteană este diversificată: Suez Canal, agricultură irigată, turism masiv și resurse energetice (gaz și petrol). Turismul contribuie semnificativ la PIB și ocupă circa 10% din forța de muncă. Canalul continue să fie un pilon strategic și sursă majoră de venituri. Deși creșterea economică există, instabilitatea politică și deteriorarea drepturilor civice ridică semne de întrebare.
Tradiții și obiceiuri
Egiptenii păstrează tradiții ancestrale - de la Ramadan, Eid și Al‑Mawlid până la nunți cu muzică, dansuri și ritualuri de cafea. Gastronomia abundă în mâncăruri ca koshari, ful medames, molokhia și deserturi ca baklava sau basbousa. Festivalurile culturale se împletesc cu literatură, filme și arte vizuale moderne.
Condiții de intrare și regim de ședere
Conform MAE, cetățenii români care călătoresc în Republica Arabă Egipt în scop turistic au nevoie de pașaport și viză.
Nu este permisă intrarea pe teritoriul Egiptului pe baza cărții de identitate românești.
Documentul de călătorie utilizat (pașaport simplu sau pașaport simplu temporar) trebuie să aibă o valabilitate de minim 6 luni de la data intrării pe teritoriul Egiptului.
Titularii de pașapoarte diplomatice și de serviciu sunt scutiți de obligativitatea deținerii vizei de intrare în Egipt.
Viza turistică se poate obține la aeroport (contravaloarea colantului de viză, 25 USD, se achită pe loc) sau la sediul Ambasadei Republicii Arabe Egipt în România.
Adrese:
Ambasada Republicii Arabe Egipt
Bd. Dacia 67, sector 1, București
Tel: 021 211 09 38, 211 0939
Fax: 021 210 03 37
Email: egyptembassy.bucharest@gmail.com
Program de lucru: luni-vineri, 09:00-16:00
Secția Consulară
Strada Polonă nr. 33, București
Tel: 021 211 09 38, 211 0939
Fax: 021 210 03 37
Email: egyptembassy.bucharest@gmail.com
Program de lucru: luni-vineri, 10.00 -12.00, 14.00-15.00
Biroul Atașatului Apărării
Strada Icoanei nr, 50 B
Tel: 021 2100406
Fax: 021 2102718
Email: egyptdao@gmail.com
Program de lucru: luni-vineri, 09:00-16:00
Notă: Lista Corpului Diplomatic a fost actualizată în decembrie 2024.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecția datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
România, relații diplomatice: Regatul Belgiei, unul dintre membrii fondatori ai Uniunii Europene, sărbătorește Ziua Națională (GALERIE FOTO)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii