Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:53 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Acţiune pentru suspendarea preşedintelui Băsescu Judeţul Constanţa, pe primul loc în ţară în dosarul „Fraude la referendum”

ro

01 May, 2013 00:00 2762 Marime text
Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările în cauza cunoscută mass-mediei sub denumirea „Fraude la referendum”. Până la acest moment, conform datelor oficiale, în faţa judecătorilor au ajuns mai multe persoane din Constanţa, Mehedinţi şi Ilfov, acestea fiind acuzate de introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale.
Potrivit Parchetului General al României, în această cauză penală, judeţul Constanţa se află, de departe, pe primul loc în ceea ce priveşte numărul persoanelor trimise în judecată. Însumat, numărul total al inculpaţilor din judeţele Mehedinţi şi Ilfov abia dacă ajunge la jumătatea celor deferiţi justiţiei la Constanţa. 

Concret, la Constanţa, în faţa magistraţilor au ajuns 11 persoane, respectiv: Elena Iordan, Adelina Gabriela Tache, Felicia Negoiţă, Constantin Tache, Vasilică Vărvăroiu, Diana Florea, Lenuţa - Lăcrămioara Simion, Marioara Miuţu, Daniela Ghibăldan, Andrei Alexandru Grădişteanu şi Violeta Stănimir. Iordan, Tache, Negoiţă, Tache şi Vărvăroiu sunt acuzaţi de procurori că, în calitate de preşedinte, respectiv membri ai Biroului Electoral al Secţiei de votare nr. 489 din localitatea Lumina, cu ocazia desfăşurării Referendumului naţional din data de 29 iulie 2012, de comun acord, au „recurs la falsificarea unui număr de cel puţin 222 de semnături ale unor persoane înscrise pe listele electorale permanente ale secţiei, urmată de introducerea în urnă, în mod fraudulos, a unui număr de tot atâtea buletine de vot, şi au întocmit în fals procesul verbal privind rezultatele referendumului”.

„Inculpata Florea Diana, în calitate de preşedinte al Biroului Electoral din cadrul Secţiei nr. 490 - localitatea Lumina, a permis denaturarea rezultatului procesului electoral prin semnarea în fals pe listele permanente a unui număr de 45 de votanţi. Inculpaţii Simion Lenuţa - Lăcrămioara, Miuţu Marioara, Ghibăldan Daniela, Grădişteanu Andrei Alexandru şi Stănimir Violeta, în calitate de preşedinte, respectiv membri ai Biroului Electoral al Secţiei de votare nr. 488 din localitatea Lumina, judeţul Constanţa, cu ocazia procesului electoral desfăşurat la data de 29.07.2012, au recurs la falsificarea unui număr de cel puţin 180 de semnături ale unor persoane înscrise pe listele electorale permanente ale secţiei, urmată de introducerea în urnă, în mod fraudulos, a unui număr de cel puţin 135 buletine de vot, corespunzător parţial semnăturilor executate în fals, semnând apoi procesul-verbal privind rezultatele referendumului în care erau consemnate date nereale.
Sintetizând, din rechizitoriul procurorilor reiese că au fost fraudate un număr de  402 voturi din totalul de 2842 alegători”, potrivit Parchetului General al României.

Ar fi falsificat lista suplimentară 

Tot cu ocazia desfăşurării referendumului, organele de anchetă au stabilit că, din judeţul Mehedinţi trebuie să ajungă în faţa judecătorilor Rodica Calea, preşedinte al unei secţii de votare din comuna Pătulele, dar şi Titus Antonie şi Ion Amzoi, aceştia având calitatea de membri ai biroului electoral al aceleiaşi secţii din localitatea mai sus precizată. Din rechizitoriul procurorilor reiese că la Pătulele ar fi fost fraudat un număr de 137 de voturi din totalul de 1.440 de alegători înscrişi pe lista permanentă şi pe cea suplimentară.

Zilele trecute, procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au anunţat trimiterea în judecată a inculpaţilor Dumitra Ceauşu, preşedinte al unei secţii de votare din localitatea Bolintin Vale, judeţul Ilfov, şi Niculae Prodan, în calitate de membru al biroului electoral al aceleiaşi secţii de votare. Şi aceştia sunt acuzaţi de introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători sau de falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale.

Ceauşu este acuzată că ar fi falsificat lista suplimentară aferentă urnei mobile, prin certificarea acesteia (ca urmare a aplicării semnăturii), deşi lista conţinea menţiuni false, respectiv un număr de 10 persoane figurau de 2 ori în această listă.
La rândul său, Prodan este suspectat că, în calitate de membru al biroului electoral al aceleiaşi secţii de votare din Bolintin Vale, însărcinat cu deplasarea cu urna mobilă la domiciliul persoanelor înscrise în lista suplimentară, „a falsificat această listă, în sensul că a permis ca, în cazul mai multor persoane care figurau pe listă, semnătura să fie executată de alte persoane decât cele ale căror date erau înscrise în acest document, inclusiv de inculpat, faptă urmată de introducerea în urna mobilă a unui număr corespunzător de buletine de vot”. Din rechizitoriul procurorilor reiese că au fost fraudate un număr de 130 de voturi, reprezentând un procent de aproape 20% din numărul total de voturi exprimate.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii