Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:41 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prejudecata de apoi Despre discursul lui Joe Biden sau atunci când crezi în ceea ce spui

ro

26 May, 2014 00:00 2297 Marime text
Democraţia, ca sistem, e imperfectă. Imperfecte au fost toate sistemele prin care am trecut până acum, noi, ca români, sau orice alt popor. Vorbind însă despre vremurile curente, trăim totuşi în democraţie, fiecare în democraţia lui, aşa cum o înţelege, şi cu toţii în democraţia statului ai cărui cetăţeni suntem.

Despre foc se spune că este o forţă şi bună şi rea, pentru că poate fi folosit să ofere căldură dar, în acelaşi timp, el poate distruge. Democraţia poate fi privită în acelaşi mod. Contează doar cine o aplică şi cum. În funcţie de statut, o persoană poate influenţa un om sau câteva mii.
La începutul săptămânii, Traian Băsescu a primit vizita oficială a vicepreşedintelui Americii, Joe Biden. Discursul numărului doi al Casei Albe s-a concentrat pe două subiecte de importanţă pentru ţara noastră: primul, că SUA promite sprijin în aceste momente de grea încercare pentru toată Europa de Est, şi al doilea, că instituţiile statului scapă încet, sigur şi vizibil de corupţie. În opinia lui Biden, corupţia este o formă de tiranie care ucide democraţia. Mesajul lui Joe Biden s-a axat, aşa cum era de aşteptat, pe lucrurile bune ale sistemului democratic. Evident, statul de drept, lupta împotriva corupţiei, justiţia, toate au o importanţă deosebită. Dar  vicepreşedintele SUA are zeci de ani de experienţă în spate. La cei 71 de ani, numărul de discursuri pe care le-a susţinut până în prezent este impresionant. După cum ştim, discursurile politice sunt, la acest nivel, scrise de o echipă şi citite de pe un prompter. Însă Biden a făcut cumva şi a reuşit să transmită, să acapareze şi să dea mesajul mai departe. A ştiut să se facă auzit prin respectarea unor reguli simple: gesturi puţine, tonul vocii uşor coborât, astfel încât cei prezenţi să fie atenţi şi să îi audă cuvintele. Şi a mai făcut un lucru: a crezut în ceea ce a spus. Al doilea cel mai important om din administraţia Obama a vorbit despre valorile democratice cu credinţă. Şi nu a spus poveşti când a demonstrat că instituţiile care trebuie să cureţe corupţia din sistem îşi fac treaba. Nu. S-a bazat pe cifre exacte, a citat din rapoarte de activitate. Pe lângă toate acestea, putem să ne gândim că, în condiţiile în  care atenţia Americii este îndreptată către toată Europa de Est, se pare că România s-a evidenţiat puţin în ochii lor. Este adevărat că, de aici, lucrurile se văd într-un fel, dar se pare că America priveşte prin alte filtre situaţia statului nostru. Evident, interesele americane în zonă nu sunt de ignorat şi atârnă greu, iar geografic, ne situăm mai mult decât convenabil pentru puterile care pot decide, însă în contextul în care Joe Biden a reuşit, prin discursul său, să schimbe părerile câtorva mii de oameni, şi rezumându-ne la acest lucru, putem spune că trebuie să crezi în ceea ce spui, nu doar să înşiri cuvinte.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii