Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:06 21 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un armistițiu cu dată limită a fost decis pentru Fâșia Gaza. SUA anunță un pas uriaș

ro

25 Feb, 2024 19:21 687 Marime text


Sursa foto: Pixabay 
  • Negociatori ai unor ţări-cheie în vederea unui acord care să conducă la un armistiţiu în Fâşia Gaza, în schimbul eliberări a ostaticilor, au ajuns, în cadrul unor negocieri la Paris, un „teren de înţelegere”, anunţă duminică consilierul în probleme de securitate naţională al lui Joe Biden Jake Sullivan, relatează AFP, potrivit știripesurse.ro.

„Este adevărat că reprezentanţii Israelului, Statelor Unite, Egiptului şi Qatarului s-au întâlnit la Paris şi au ajuns la un teren de înţelegere în patru privind conturul” unui posibil acord în vederea unei eliberări a ostaticilor şi „unui armistiţiu temporar”, declară CNN consilierul în probleme de securitate naţională al Casei Albe.
Situaţia umanitară se înrăutăţeşte neîncetat în Fâşia Gaza, asediată, în care 2,2 milioane de oameni, adică aproape toată populaţia, sunt ameninţaţi de o „foamete în masă”, avertizează ONU.

Cabinetul israelian de Război şi-a dat sâmbătă unda verde unei continuări a unor negocieri în vederea unui nou armistiţiu în Fâşia Gaza, potrivit presei israeliene.
Directorul Mossadului, David Barnea, a efectuat vineri o vizită în capitala franceză, în fruntea unei delegaţii israeliene, în vederea unei continuări a unui proiect al unui armistiţiu despre care a discutat, la sfârşitul lui ianuarie, cu omologii săi american şi  egiptean şi cu premierul Qatarului.

În vederea încheierii unui acord, Israelul cere - drept o condiţie prealabilă – „eliberarea tuturor ostaticilor, începând cu toate femeile”, potrivit consilierului în probleme de securitate naţională al lui Benjamin Netanyahu, Tzachi Hanegbi.

„Un astfel de acord nu înseamnă sfârşitul războiului”, a avertizat acest apropiat premierului la postul N12.

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas cere, la rândul său, un „armistiţiu complet” şi o retragere a trupelor israeliene din Fâşia Gaza. Potrivit unei surse din cadrul mişcării islamiste, planul discutat în ianuarie prevedea o „pauză” de şase săptămâni şi eliberarea a 200-300 de deţinuţi palestinieni, în schimbul eliberării a 34-40 de ostatici.

La sfârşitul lui noiembrie, un prim armistiţiu de o săptămână - negociat sub egida Qatarului, Egiptului şi Statelor Unite - a permis eliberarea a peste 100 de ostatici de către Hamas şi a 240 de deţinuţi palestinieni încarceraţi în Israel.
 
Citește și
Populaţia din Gaza „moare de foame”, denunţă un înalt responsabil al OMS
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii