Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:24 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Teodosie, un vot

ro

14 Sep, 2007 00:00 1775 Marime text
1189716142.jpg

Joi seara, prin ingaduinta Colegiului Electoral Bisericesc, lui Daniel i s-a modificat titulatura * Din Inalt Prea Sfintit a devenit Prea Fericit * Nu acelasi lucru s-a intamplat cu arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, care, la primul tur de scrutin, a obtinut doar un vot, care, desigur, a fost al sau

Prin tot felul de manevre de culise, cu ajutorul mirenilor, cei mai multi oameni politici, mitropolitul Moldovei, Daniel Ciobotea, a devenit patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane. Primul pas in alegerea patriarhului a fost facut de cei 47 de membri ai Sfantului Sinod, cei mai multi fiind pentru ca Daniel sa conduca BOR, in defavoarea lui Bartolomeu Anania. Numai ca aici s-a intamplat o ciudatenie: primul candidat desemnat a fost IPS Daniel, care a intrunit 27 de voturi, pe locul doi si trei s-au situat Bartolomeu Anania si Teofan, ambii cu cate noua voturi. Cei mai necajiti au iesit din prima confruntare Teodosie, arhiepiscopul Tomisului si Ioan, episcopul Covasnei si Harghitei, ambii primind doar cate un vot. Fara sa dea nicio explicatie in afara de aceea ca lasa locul altora mai vrednici, in turul doi, Teofan s-a retras din competitie. De data aceasta, Bartolomeu a primit 19 voturi, iar Teodosie 17, calificandu-se in cursa mitropolitul Clujului. A urmat cel de-al treilea tur, in care Teodosie a obtinut 17 voturi, iar Ioan, 30, si asa se face ca episcopul Covasnei a devenit finalist, pornind, ca si inaltul ierarh tomitan, de la un singur vot.

Nu au lipsit incidentele

A urmat pasul doi, cel din Colegiul Electoral Bisericesc. Aici, mitropolitul Moldovei a castigat cu 95 de voturi, fata de cele 65 ale contracandidatului sau si astfel a devenit cel de-al saselea patriarh din istoria Romaniei. Dar iata cum s-au desfasurat si scrutinele. In primul tur, Daniel a luat 80 de voturi, Bartolomeu Anania, 63 si Ioan, 18. Lui Daniel i-a lipsit un singur vot, care, nu se stie din ce motive, a fost anulat, pentru a castiga scaunul de mitropolit. Asa cum anuntam si in editia de ieri, Bartolomeu Anania a iesit foarte suparat, dupa ce a aflat ca mitropolitul de Alba Iulia, IPS Andrei Andreicut, si-a retras sprijinul in favoarea sa, facand o criza de personalitate cu strigate si expresii nu tocmai ortodoxe. La fel de categoric a fost si mitropolitul Ardealului, IPS Laurentiu Streza, acesta anuntand ca "nu-i trebuie aceasta lupta". In fata multimii, Bartolomeu s-a mai linistit spunand doar ca nu comenteaza, desi se pare ca ar avea multe de spus.

Mitropolitul Moldovei va fi ales in termen de trei luni

Viitorul mitropolit al Moldovei si Bucovinei, care il va inlocui pe IPS Daniel, inscaunat, miercuri, patriarh al BOR, va fi ales in termen de trei luni dupa vacantarea acestei functii, a declarat pentru MEDIAFAX preotul Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane. Surse din cadrul Mitropoliei Moldovei au declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, ca procedura prin care va fi ales noul mitropolit va fi similara celei prin care a fost desemnat noul patriarh. Poate candida la aceasta functie, orice arhiereu care este cel putin episcop vicar. Viitorul mitropolit poate proveni din oricare provincie istorica si nu constituie un avantaj daca acesta slujeste deja in cadrul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Tocmai de aceea, toate aceste proceduri i se potrivesc manusa lui Teodosie, care ar putea ajunge aici, fiind ajutat chiar de noul patriarh al BOR Daniel.

Scris de: {autor}Emilian ANDREI{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii