Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:26 23 07 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța acum 100 de ani Luna mai 1925 în presa vremii (IV)

ro

22 Jul, 2025 17:00 438 Marime text
Capturi din ziarul „Dacia“. Sursă foto: Arcanum
  • Prezentarea, în două ediții distincte, în capitole (sub forma intertitlurilor) a articolelor integrate în ziarul „Dacia“ dintr-o săptămână.
  • Avem în vedere săptămâna 12 mai – 17 mai 1925.
  • În ediția de astăzi prezentăm textele referitoare: Ironii și subtilități în rânduri satirice, Cultură, educație și evenimente sociale locale, Buletinul juridic, Știrile Internaționale, Publicitate.
 
În ediția de astăzi avem în vedere, în continuarea ediției precedente, săptămâna 12 mai – 17mai 1925, de marți până vineri (ziarul „Dacia“ nu publică ediția de luni în această săptămână), urmând a prezenta: Ironii și subtilități în rânduri satirice, Cultură, educație și evenimente sociale locale, Buletinul juridic, Știrile Internaționale, Publicitate.
 
Ironii și subtilități în rânduri satirice
 
Ziarul dobrogean  „Dacia“ prezintă în fiecare ediție, în antetul primei pagini, fie o satiră, fie o parabolă, abordând teme de interes pentru constănțeni și nu numai, de la acea vreme:
 
„La vehementele atacuri ale coaliției, răspunde în continuu de ministru Duca. E o probă peremtorie, că liberalii sunt pe ducă“. (ediția de marți, 12 mai 1925)
 
„...«Mergeți și spuneți stăpânilor voștri, că istoria nu se scrie cu sughițurile unor bețivi plătiți, ci cu faptele oamenilor mari». Al. Marghiloman, 1922, Constanța (Cu ocazia întrunirii de la „Regal“, zădărnicită de ciomăgașii negulesceni)“.(ediția de miercuri, 13 mai 1925)
 
„În loc să cucerească Parisul, Hindemburg a intrat triumfător... în Berlin. De dorul murelor, a mâncat frunzele“. (ediția de joi, 14 mai 1925)
 
„Duminică, începe la București, acțiunea coaliției, pentru răsturnarea guvernului. Jandarmii înarmați ca de război, vor păzi ca de obiceiu, pielea brătienilor. “ (ediția de vineri, 15 mai 1925)
 
„La teatrul «Regina Maria» din București, se joacă «Paradisul pungașilor». Siguranța va opri spectacolul ca să nu se compromită țara“. (ediția de sâmbătă, 16 mai 1925).
 
„Eri s-a cântat «prohodul» în Cameră. Numai că, mortul n-a fost încă scos, din cameră, deși a început să se descompue“. (ediţia de duminică, 17 mai 1925)
 
Cultură, educație și evenimente sociale locale
 
„10 mai la Constanţa“.Ziua de 10 mai a fost sărbătorită la Constanța într-un cadru cu „un fast neobișnuit. Întregul oraș precum și portul au fost frumos pevoazate cu drapele, covoare și verdeață.“ Ziua a început cu 21 de lovituri de tun trase de regimentul 18 artilerie. La ora 9, în toate școlile primare au avut loc serbări cu prezența părinților, cu discursuri despre importanța zilei. La ora 11 s-a oficiat un Te Deum la biserica episcopală, în prezența oficialităților militare, civile și religioase, urmând o defilare a forţelor de ordine şi nu numai.
 
După defilare, prefectul a primit felicitări într-o recepție oficială. După-amiaza, la liceu a avut loc o serbare comemorativă cu discursuri, recitaluri și interpretări muzicale. Seara s-a încheiat cu o retragere cu torțe și jocul „Hora Unirii“ în jurul statuii lui Ovidiu. Orașul a fost iluminat festiv, iar în vitrinele magazinelor, precum „La Furtuna“, erau expuse tablouri vivante ce reprezentau provinciile României unite.
 
Cablul Constanța-Constantinopol. În urma lucrărilor efectuate atât de direcția poștelor române, cât și acea a poștelor otomane, cablul Constanța-Constantinopol afost „complectamente“ reparat.
 
Decesul lui Alexandru Marghiloman. În mai multe ediţii din această săptămână, titlurile centrale ale ziarului „Dacia“ comemorează viaţa lui Alexandru Marghiloman, jurist, om politic conservator, prim-ministru al României între martie-noiembrie 1918.
 
Reşedinţa episcopală. A fost anunţată susţinerea unei serbării cu prilejul punerii pietrei fundamentale a localului pentru reședința episcopală. La această solemnitate vor asista: patriarhul Miron Cristea, Ionel Brătianu, miniștrii Lapedatu și Săveanu, arhitectul Enescu, care a alcătuit planurile acelei clădiri monumentale, precum și numeroși parlamentari.
 
„Congresul profesorilor de fizico-chimie“. Este anunţată susţinerea în Constanţa a „congresului general, al profesorilor de fizico-chimice din întreaga țară. Congresul care va ține trei zile, va avea loc în marea sală a Cazinoului comunal sub președinția ministrului instrucțiunii publice. Profesorii vor vizita după terminarea congresului, împrejurimile Constanței și Balcicului“.
 
Spectacolele și filmele de la cinema. Aflăm că la Cinema „Regal“ au rulat „Criminala“, „Frate și sora“, „Două suflete“. La Parcul Arena „Grand” este redat „Misterele de la Moulin Rouge“. La cinematograful „Majestic“ va fi redat „Cadavrul viu“.
 
Buletinul juridic
 
Avocatura. Procurorul Ion Bădescu, din cadrul parchetului Tribunalului Constanţa, și-a dat demisia „și a început să practice efectiv advocatura“. Potrivit cotidianului „Dacia“, „Baroul Constanța a câștigat prin aceasta un valoros membru, iar magistratura a un camarad ce greu va putea fi înlocuit“.
 
„Procesul Leonida M. Moscu-FrațiiDalidachis“. Leonida M. Moscu, directorulziarului „Dacia“, a datînjudecatăfrațiiDalidachispentrucalomnieprinpresă, fiindacuzațică au adusprejudiciipublicației „Dacia” prinziarul „Dobrogea Jună”. După mai multe amânări și dezbateri privind competența tribunaluluișidacăafirmațiileeraucalomnioase, Tribunalul local a deciscondamnareafrațilorDalidachis la amendă de câte 5000 lei șidespăgubiricivile de 20.000 lei, plătibilesolidar cu Moscu. Procurorul ceruse achitarea, considerândcă nu a existatintenția de a calomnia.
 
„ProcesulTașcuPucerea-Melidon“.PrefectuljudețuluiDurostor, TașcuPucerea, a datînjudecatămaimulțimembriimportanți ai partiduluiNațional din Silistra, printre care avocatulMelidon, pentrucalomnieprinpresă, reclamândcăaceștia au publicatarticole care-l acuzau de masacreșischingiuiriînjudeț, solicitânddaune morale de un milion. Procesul a atrasatențiaopinieipublice, polarizândforțelepolitice. Aapărut un incident procedural legat de competențaCurții, deoareceacuzațiisusțineaucădelictulestecalomnie de dreptcomun, nu prinpresă, iarei nu recunoscresponsabilitateapentruarticolele incriminate, ci doarpentrudouătelegrameadresateoficialilor. Curtea a decisunireaincidentului cu fondulcauzeiși a dattermenpentrucontinuareaprocesului.
 
Schimbări în magistratura constănţeană. Aflăm că au fost efectuate mai multe transferuri: Vasile V. Nicolau, judecător, de la tribunalul Constanța la tribunalul Deva, Demostene Paulopol, judecător, de la tribunalul Constanța la Deva, Ioan G. Petrovici, procuror, de la tribunalul Constanța, numit judecător la tribunalul Hârșova; Nicolae St. Moiseanu, judecător, de la tribunalul Vaslui la tribunalul Constanța; Petre I. Gherghel, supleant, de la tribunalul Botoșani, numiz judecător la tribunalul Constanța. Au fost promovaţi de la clasa II, la clasa I: Mihail Buiuc, grefier la Curtea de Apel din Constanța, Gheorghe Săvulescu, ajutor de grefier la Curtea de apel din Constanța și Jinga Perșoiu, grefier clasa II la secțiunea I a tribunalului Constanța.
 
„Procesul Kalfayan“. Curtea de Apel Constanţa este competentă să judece apelul formulat de zaraful Alexandru Kalfayan împotriva sentinței Tribunalului Constanța, prin care fusese condamnat la 15 zile închisoare, plata unei amenzi de 500.000 lei și despăgubiri civile de 1 leu pentru contravenție legată de legea devizelor. Apărarea, reprezentată de avocații Al. Gherghel și Istrati Micescu, a cerut în primul incident excluderea părții civile – Oficiul central de Devize, susținând că legea nu permite acestei instituții să fie parte civilă și să participe la proces, argument combătut de avocatul Fințescu și procurorul general Dimitriu. Curtea a respins această cerere.
 
În legătură cu al doilea capăt de acuzare, apărarea a susținut nulitatea proceselor-verbale de constatare, pe motiv că nu fuseseră întocmite de persoane cu împuternicire legală. Curtea, după dezbateri, a unit acest „incident cu fondul cauzei“. Avocații au mai cerut admisibilitatea probei cu martori pentru a demonstra posibila falsificare a proceselor-verbale, dar cererea a fost combătută de partea civilă. Curtea a amânat pronunțarea în acest caz pentru data de 19 mai.
 
„Procesele se vor judeca la Curtea cu Jurați“. Următoarele procese se vor judeca în sesiunea de la 15 la 31 mai la Curții cu jurați din Constanţa: Dan Alec pe 15 mai pentru calomnie prin presă; Achim MoleGazi și BoriCostubai, pe 16 mai, pentru crimă; Stelian Ștefănescu, 18 mai pentru calomnie prin presă; Petre Bălăcescum, pe 9 mai, pentru viol; Nuri P. Mihale, pe 20 mai, pentru viol; Ion Dunăreanu și N. Sever Cărpinișanu, pe 22 mai, pentru calomnie prin presă; Petre C. Ghegeliu, pe 23 mai, pentru lovituri cauzatoare de moarte.
 
Vânzări, ipoteci înscrieri. La rubrica „Notariat“ aflăm vânzările care au avut loc în ultima perioadă: Hristu Costea vinde lui Miță S. Anghel, Stoica Iugur lui Ion Covaliu, Dinu Lazăr lui Șt. D. Lazăr, precum şiîmprumuturileşi ipotecile:Virgil Andronescu de la banca de Scont, AnestiChiriacopol de la Vasilichia și Ion Focșa, Victor Perziso de la Magdalena și Zelaida Golștein, Ghiță Hagi Gheorghe de la C. Gh. Orezeanu, Tache I. Ghițescu de la Bella Kerteș, Valeriu Bogdănescu de la Banca Românească, Ioan Covaliu de la Sărbu Dumitru, Nicolae Iliescu de la Banca Populară „Florile” din Alacap, Ioan I. Giambașu de la Banca Românească, Dumitru Panait de la H. Ștefănescu, dar şi închirierile: Nazaret Torosian îi închiriază lui Panait Deci un local din PiaţaIndependenţei, astăzi Piaţa Ovidiu.
 
Polițe protestate. Aflăm că au apelat la polițele protestate, în perioada 29 aprilie-4 mai, următorii: V. Făgărași, D. Butărăscu, Ion D. Moscovici, Cristalul Dorogei, G. Cremeneanu și Soaci Petre, Jan D. Moscovici, Joh. Freimuth, Jan D. Moscovici, Societatea Avântul Copadin, Archit. D. Antonescu, I. C. Marinescu, P. Calingii, Valerian Codreanu, Garabet Derghagasian, Daniel Merer, Avedi A. Bahdjean, N. C. Ciuceanu.
 
Publicitate
 
A doua pagină a fiecărei ediții a ziarului „Dacia“ este dedicată reclamelor. Pagina conține numeroase anunțuri, promovând afaceri locale. Iată detaliile reclamelor:
 
  • „Asigurarea Românească“ este o societate de asigurări cu sediul de strada Traian numărul 15 care oferă:  asigurări de viață, esigurări împotriva incendiilor și accidentelor  etc. Reprezentantul societății era G. Eliopol.
  • „Lama Pierre“ - „cea mai bună lamă de ras”.
  • „Țiglă format Marsilia – Olane și Solzi“ – Este vorba despre o societate cu sediul pe strada Al. Lahovary numărul 4, deținută de Albert Herscovici (probabil ?).
  • Compania Franceză de Navigație (Fabre Line), cu sediul pe strada Virgiliu numărul 1, colț cu bulevardul Elisabeta, la Agenția de Vapoare, oferea transport maritim cu navele „Braga” – cu plecare din Marsilia spre est, „Asia” – operând pe ruta Marsilia–Constantinopol.  
  • Doctorul Auerbach, absolvent al Facultății de Medicină din Paris, oferea consulații în afecțiunile pediatrice, la cabinetul de pe strada Mircea 60. Dr. R. Rosenblatt, specializat în afecțiuni pediatrice, oferea consultații în cabinetul de pe strada Ștefan cel Mare 51.
  • „Perfa“, „singurul magazin unde găseşti cadouri superbe pentru orice ocaziune precum şi tot ce este mai nou în acea stă branşă găsiţi numai, deținut de E. Merlaub (probabil?), avea sediul pe strada Carol 55.
  • Becuri „Osram“, disponibile la firma „Electrica“, cu sediul pe strada Petru Rareș numărull 8.
  • Dr. B. Tatarski, specializat în diferite terapii, cu cabinetul pe strada Remus Opreanu, nr. 12 bis, lângă Hotel Carol.
  • „Urania – Societate Anonimă de Asigurări și Reasigurări“ este o altă companie de asigurări, ce oferă polițe pentru accidente, viață și alte riscuri, cu sediul pe strada Al. Lahovarynumarul 4. 
  • „Vizitați noul magazin de modă «La Principesa Elena»”. Este vorba despre un „magazin de modă“ de pe strada Ștefan Mihăileanu, numărul 38.  
  • „Cărbuni englezești Cardiff“. Reclamă pentru cărbune importat din Cardiff, vândut de P. Lulius& Fii, fost M. Embiricos& Co. cu sediul pe  strada Lascar Catargiu numărul 28.
  • „Steaua Română – Asigurări“. Companie de asigurări care oferă polițe pentru diverse domenii, cu sediul pe strada Lascăr Catargiu numărul 28.
  • „Lemne tăiate și cărbuni“. Reclamă la lemne și cărbuni de foc, probabil pentru uz casnic și industrial, de la depozitul de pe strada Miron Costin, vis-à-vis de Biserică.
  • „Asiguraţi-vă viaţaşi avutul la Agpicola“. O altă societate de asigurări, cu sediul în Piața Independenței numărul 10.
  • „Mai eftin ca oriunde“. Un magazin de rechizite cu sediul pe strada Al. Lahovary numărul 4.
 
Va continua.
 
 
Haideți să reconstituim împreună povestea Constanței de acum 100 de ani!
Dacă aveți poze, scrisori, documente etc. din Constanța anului 1924, le așteptăm pe adresa redacției tomis@ziuact.ro.



Despre proiectul „Constanța acum 100 de ani“
 
Dintr-o curiozitate firească, nu de puține ori ne întrebăm cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol. Publicațiile locale ale vremii, ziare, gazete și reviste, stau mărturie să povestească, arc peste timp, despre întâmplările cotidiene de la malul mării. Inspirându-ne dictonul latin „verba volant, scripta manent“ considerăm necesar a reda din izvoarele scrise ale istoriei „cotidiene“ ale locuitorilor de la pontul Euxin.
 
Aceste surse bibliografice oferă mijlocul pentru a reconstitui imaginea Constanței din anul  1924, respectiv dina nul 1925, obiectiv pentru  care cotidianul ZIUA de Constanța demarează proiectul „Constanța acum 100 de ani“. Proiectul propune celor interesați „răsfoirea“ cotidianului „Dacia“ și redarea principalelor evenimente cotidiene ale anului 1924 în edițiile viitoare ale ziarului ZIUA de Constanța.
 
Proiectul „Constanța acum 100 de ani“), lansat în 2024, continuă în anul 2025, având același scop și folosind aceleași mijloace, însă sub o altă formă, spre a oferi cititorului o lectură cât mai plăcută. Pentru a întări utilitatea istorică și pentru a prezenta evenimentele sub o formă cât mai cuprinzătoare și structurată, în edițiile ce urmează vom prezenta cumulat mai multe numere ale ziarului dobrogean „Dacia“, prezentând, de facto, câte o săptămână de activitate a cotidianul ante-menționat, deci o săptămână din viața urbei constănțene a anului 1925.
 
Pentru a facilita lectura, considerăm oportună prezentarea cronologică în capitole (sub forma intertitlurilor) a articolelor integrate în ziarul „Dacia“, după cum urmează: într-o ediție vor fi integrate textele referitoare la Editorial, Politica și administrația locală, „Nenorocirele“ locale (i.e. accidente de muncă, furturi, arestări, atacuri etc), iar în altă ediție:  Ironii și subtilității în rânduri satirice, Cultură, educație și evenimentele sociale locale, Buletinul juridic, Știrile Internaționale, Publicitate.
Ziarul Dacia este pus la dispozițiacotidianului ZIUA de Constanța de Arcanum.
 
Despre Guvern, politică și administrație în România anului 1924 puteți citi AICI.
Povestea integrală a ziarului „Dacia“ poate fi citită AICI.
 


Citește și:
 
ZIUA de Constanța lansează proiectul „Constanța acum 100 de ani“.Cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol?
Constanța acum 100 de ani: Ziarul constănțean „Dacia“-început, influențe și sfârșit
Constanța acum 100 de ani: România, după Marele Război - începutul modernizării și al industrializării țării
Constanța acum 100 de ani: Virgil Andronescu  și Vergil Chițac, doi primari liberali la distanță de un secol 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari