Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:42 23 07 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Haute Couture la tribunal Firmă din Tulcea, condamnată pentru produse contrafăcute, ajunge în apel

ro

22 Jul, 2025 17:00 280 Marime text
Foto cu rol ilustrativ, Sursa foto: Freepik
  • În dosar sunt părți vătămată importante - case de modă și branduri globale, reprezentate de mai multe societăți de avocatură
 
Un dosar penal care implică mai multe mărci de renume internațional și o firmă din Tulcea a ajuns în faza de apel la Curtea de Apel Constanța, după ce în primă instanță inculpații au fost condamnați pentru punerea în circulație de produse contrafăcute. Este vorba despre dosarul cu nr. unic 9244/327/2023, înregistrat la Secția penală a Curții de Apel Constanța, care are ca obiect infracțiuni la Legea 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice.
 
Cine sunt părțile implicate
 
În dosar sunt părți vătămată importante - case de modă și branduri globale, reprezentate de mai multe societăți de avocatură:
  • PUMA SE (apelant), reprezentată de SCA Turcu & Turcu
  • LEVI’S, Ralph Lauren, Calvin Klein, Tommy Hilfiger, Hugo Boss, YSL, Versace (apelant), prin aceeași casă de avocatură
  • Lacoste, Adidas, Gucci – reprezentați de SCA Frisch & Partners
  • Emporio Armani, Guess – prin SC Rominvest SA
  • Nike, Converse, U.S. Polo Assn. – prin Petosevic SRL
 
Pe de altă parte, în calitate de inculpați figurează:
  • Lost Cafe SRL, firmă din Tulcea specializată în comerț cu amănuntul de îmbrăcăminte
  • Cerșamba Fănica, asociat unic și administrator al firmei, în dublă calitate: inculpat persoană fizică și reprezentant legal al persoanei juridice
 
Condamnări în primă instanță
 
Pe 5 mai 2025, instanța de fond a pronunțat următoarele condamnări:
  • Cerșamba Fănica a fost sancționată cu 4.000 de lei amendă penală (100 zile x 40 lei/zi), pentru punerea în circulație a unor produse purtând mărci identice sau similare cu cele înregistrate.
  • Lost Cafe SRL a primit o amendă penală de 14.000 lei (140 zile x 100 lei/zi), pentru aceeași infracțiune.
 
Instanța a dispus și confiscarea specială a articolelor vestimentare contrafăcute, ridicate în timpul unui control din 13 februarie 2021 și inventariate oficial la 3 mai 2023. Bunurile se află la Camera de Corpuri Delicte a IPJ Tulcea.
 
De asemenea, inculpații au fost obligați la plata a 1.000 de lei fiecare, reprezentând cheltuieli judiciare suportate de stat.
 
Apel declarat de marile mărci

 
Deși instanța a condamnat inculpații, partea vătămată reprezentând mărci precum Levi’s, Ralph Lauren, Calvin Klein, Tommy Hilfiger, Puma, Hugo Boss, Yves Saint Laurent și Versace a considerat soluția prea blândă. Astfel, au declarat apel la 20 și 27 mai 2025, solicitând probabil sancțiuni mai severe sau lărgirea răspunderii penale și patrimoniale.
 
Dosarul a fost înregistrat în apel pe 21 iulie 2025, cu primul termen de judecată stabilit pentru 6 noiembrie 2025, la completul C3A al Curții de Apel Constanța.
 
Cine este Lost Cafe SRL
 
Lost Cafe SRL este o societate înființată în 2012, cu sediul în Tulcea, str. Isaccei, bloc I11, și are ca obiect principal de activitate comerțul cu amănuntul de îmbrăcăminte. Deși firma este de dimensiuni mici (1 angajat), în 2024 a înregistrat o cifră de afaceri de 161.416 lei, în creștere cu 53% față de anul anterior. Profitul declarat a fost modest – 1.603 lei –, dar cu o creștere de 104% față de anul precedent.
 

Asociatul unic și administratorul firmei, Cerșamba Fănica, este implicată și în alte afaceri, deținând 95% din capitalul societății Vestiti Evelin SRL, tot din Tulcea.
 
Procesul de la Constanța devine astfel un caz test privind protecția mărcilor în instanțele din România, în contextul unui fenomen larg de contrafacere, care afectează deopotrivă economia și consumatorii.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 

De asemenea, pentru redactarea acestui articol au fost folosite și infirmații de pe termene.ro.

 
Citește și
Amira Evo SRL a formulat recurs în dosarul privind anularea autorizației de construire din Năvodari
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii