Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:44 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Opinia parlamentarilor cu privire la Dănuţ Căpăţînă „Dacă şi cu asemenea argumente mai stă acolo, întrece orice imaginaţie“ (galerie foto)

ro

20 Apr, 2016 00:00 4006 Marime text

Informarea corectă a populaţiei de către managerul SCJU Constanţa, Dănuţ Căpăţînă, cu privire la situaţia Secţiei de Radioterapie se pare că a avut şi omisiuni. În ediţia de ieri a cotidianului ZIUA de Constanţa a fost prezentată „Dovada că Radioterapia de la Constanţa putea fi salvată!“.
 
Vă vine să credeţi sau nu, „o firmă propune de patru ani Consiliului Judeţean Constanţa“ o alternativă pentru bolnavii de cancer care au nevoie de radioterapie ca de aer. Se pare că, încă din anul 2012, SC Affidea România SRL (fosta Euromedic Internaţional) şi-a „manifestat, în mod constant, intenţia de a dezvolta un centru de tratare a cancerului care să asigure servicii de radioterapie“. Aşa cum se menţiona şi în materialul publicat în ediţia de ieri a cotidianului nostru, „nu e vorba de externalizare, ci doar de un serviciu reciproc avantajos, prin care firma de servicii medicale pune la dispoziţia spitalului, cu titlu gratuit, un accelerator de particule, în vederea continuităţii Serviciului de Radioterapie, iar la schimb, vrea să concesioneze în mod absolut legal un teren pe care să dezvolte un centru de tratare a cancerului, care să asigure servicii de radioterapie în baza asigurării de sănătate şi prin programul naţional de specialitate“.

Citeşte şi EXCLUSIV! O firmă propune CJC, de 4 ani, o alternativă pentru bolnavii de cancer - Dovada că Radioterapia de la Constanţa putea fi salvată! (document)

„Este incredibil!“

În situaţia actuală, cu Secţia de Radioterapie închisă şi bolnavii de cancer transformaţi în navetişti de cursă lungă, deşi soluţia salvatoare exista de ani buni, am dorit să aflăm ce spun parlamentarii de Constanţa. După cum se putea anticipa, majoritatea celor cu care am apucat să vorbim şi-au manifestat consternarea.


 

„Sunt mirat… Ca manager de orice companie în sistem de stat sau privat, trebuie să găseşti soluţii. Nu ştiu şi nu înţeleg de ce nu s-a discutat cu această societate, mai ales că se ştia unde se va ajunge. Dacă o firmă face adrese de patru ani, trebuia ca managerul SCJU Constanţa să discute astfel încât să găsească soluţii. Ştiai de atâţia ani că în 2016 vei rămâne fără radioterapie. Dacă o firmă îţi oferă o soluţie, te întâlneşti, discuţi şi în Consiliul de Administraţie expui problema şi varianta propusă. Oricum, Ministerul Sănătăţii nu avea bani, CJC nu putea să ajute… Deci, se putea evita actuala situaţie… Este incredibil!“, ne-a declarat deputatul PSD Mircea Titus Dobre.


„Sunt stupefiat!“



 

„Sunt stupefiat. Să ai asemenea ofertă şi să o ignori, cu atât mai mult cu cât bolnavii de cancer nu se mai pot trata în singurul spital din judeţ, din Dobrogea, care asigura aceste servicii… Nu ştiu cum se va scuza (n.r. referire la managerul SCJU Constanţa, Dănuţ Căpăţînă) şi cum va explica contribuabililor care îi asigură salariul această stare de fapt… Mi se pare aberant… Cred că, dacă şi cu asemenea argumente mai stă acolo, întrece orice imaginaţie“, este de părere deputatul PNL Gheorghe Dragomir.

 

„Cei vinovaţi trebuie să răspundă!“



 
Senatorul ALDE Christian Gigi Chiru nu apucase să citească materialul publicat în ediţia de ieri a cotidianului ZIUA de Constanţa, dar, după o prezentare pe scurt a subiectului, ne-a declarat:
 

„Nu cunosc subiectul. În logica firească a lucrurilor, orice investiţie care se vrea a se face în unităţile medicale din judeţul Constanţa este bine-venită. În SCJU Constanţa, nu doar Radioterapia are nevoie de investiţii, ci şi alte secţii. Logic era ca orice demers să fie susţinut de toţi factorii implicaţi, inclusiv de către conducerea SCJU Constanţa… Cei vinovaţi trebuie traşi la răspundere“, a declarat senatorul ALDE, Christian Gigi Chiru.

 
„Încă o dovadă a lipsei de interes sau a incompetenţei“


 
Pentru senatorul progresist Marian Vasiliev, materialul publicat în ediţia de ieri a cotidianului ZIUA de Constanţa a reprezentat o motivaţie în plus în a-şi continua demersurile vizavi de aflarea adevărului şi demiterea managerului SCJU Constanţa.
 

„Este încă o dovadă a lipsei de interes sau a incompetenţei (ambele la fel de grave) a managerului privat al Spitalului Judeţean şi a Consiliului de Administraţie, numit după Dumnezeu ştie ce criterii. A trecut o săptămână, dar preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Constanţa (n.r. Cristinel Dragomir) nu s-a deranjat să-mi răspundă. Atitudinea asta îi face pe toţi complici. Iar eu nu mă voi opri din demersurile mele“, ne-a declarat senatorul UNPR Marian Vasiliev.


„În câteva săptămâni, adevărul va ieşi la iveală“



La scurt timp după ce a aflat ce se întâmplă cu bolnavii de cancer care făceau radioterapie în cadrul SCJU Constanţa, deputatul PNL Mihai Tararache a solicitat ministerului de resort să-i prezinte toată corespondenţa pe care managerul Dănuţ Căpăţînă şi reprezentanţi ai CJC susţin că au purtat-o cu Ministerul Sănătăţii. Iată de ce, la vederea materialului din ZIUA de Constanţa, acesta a menţionat: „În primul rând, vreau să văd informarea Ministerului Sănătăţii cu privire la corespondenţa purtată de CJC şi SCJU Constanţa cu ministerul“.
 

„Personal, consider că indolenţa care a dus la situaţia actuală reprezintă o crimă cu premeditare. În situaţii de acest gen nu trebuie să treci cu vederea nimic, trebuie să rezolvi problema. Ce pot spune oamenilor dacă mă contactează şi-mi expun această problemă?! Trebuia mai multă implicare din partea managerului SCJU Constanţa, Cel târziu în câteva săptămâni, adevărul va ieşi la iveală şi vom şti, cu certitudine, ce s-a făcut sau nu. Numai că asta nu ne încălzeşte deloc. Trebuie rezolvată situaţia bolnavilor de cancer din Dobrogea, asta contează şi este urgent“, este de părere deputatul PNL Mihai Tararache. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii