Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:20 20 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Legea ridică probleme Nicuşor Constantinescu NU poate fi suspendat de la conducerea CJC (rechizitorii)

ro

21 Jul, 2015 00:00 1976 Marime text
Social-democratul Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), nu îşi poate exercita, nici la ora actuală, funcţia de conducere a CJC. Asta pentru că, în acest sens, există o decizie a instanţei, el aflându-se şi acum sub control judiciar în dosarul în care este acuzat de subfinanţarea Centrului Militar Zonal, precum şi în cel legat de finanţarea echipelor sportive. Amintim, în această ordine de idei, că azi, 21 iulie, se împlinesc 152 de zile de când Constantinescu nu îşi poate îndeplini funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean. Ce se va întâmpla însă în situaţia în care se vor împlini şase luni, iar Constantinescu tot nu-şi va putea exercita funcţia? Va fi sau nu acesta suspendat din funcţie prin ordin al prefectului judeţului Constanţa?!
 
Potrivit explicaţiilor lui Constantin Ion, reprezentantul Guvernului în teritoriu la Constanţa, Articolul 102din Legea 215 a administraţiei publice locale stipulează că „preşedintelui consiliului judeţean i se aplică în mod corespunzator prevederile art. 69, 70, art. 71 alin. (1), (2) si (3) si ale art. 72“. Articolul 69 al Legii 215 prevede la alineatul (2): „Mandatul primarului încetează de drept în condiţiile legii statutului aleşilor locali, precum şi în următoarele situaţii: dacă acesta se află în imposibilitatea exercitării funcţiei datorită unei boli grave, certificate, care nu permite desfăşurarea activităţii în bune condiţii timp de 6 luni pe parcursul unui an calendaristic; dacă acesta nu îşi exercită, în mod nejustificat, mandatul timp de 45 de zile consecutiv“. Articolul 102este însă abrogat prin Articolul 12 din Legea 115 din 2015, care aduce o serie de modificări Legii 215 a administraţiei publice locale.

Interesant este însă că, potrivit Legii 115 din 2015, Articolul 108 din Legea 215 se modifică şi, conform alineatului (2) al Articolului 13 din noua lege, „prevederile art. 69 şi 71 (ale ) se aplică în mod corespunzător şi preşedintelui consiliului judeţean”. Practic, se face referire la Articolul 69 din Legea 215 a administraţiei publice locale, care prevedea condiţiile în care mandatul unui primar poate înceta. Subliniem că doar Articolul 102 din lege specifică faptul că şi preşedintele de consiliu judeţean poate fi suspendat în aceleaşi condiţii. Atâta doar că articolul cu pricina e abrogat prin noua lege.

Situaţie pare aberantă, iar Constantin Ion, prefectul judeţului Constanţa mărturiseşte că nu ştie să mai existe vreun astfel de caz. Reprezentantul Guvernului în teritoriu la Constanţa susţine însă că şi dacă Articolul 102 nu ar fi fost abrogat, Nicuşor Constantinescu nu poate fi suspendat din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean pentru că nu este nici bolnav, nici nu a lipsit nemotivat de la muncă, ci în baza unei decizii a instanţei.

În atenţia judecătoarei care l-a scos din arest şi care i-a permis în ianuarie să se întoarcă la CJC


Azi, Nicuşor Daniel Constantinescu află dacă se poate întoarce la muncă, adică în fruntea Consiliului Judeţean Constanţa. Potrivit surselor noastre, Eleni Cristina Marcu şi Dan Iulian Năstase, judecători ai Curţii de Apel Constanţa, vor analiza cele două contestaţii formulate de şeful CJC împotriva deciziilor luate de judecătoarea Iuliana Radu, din Tribunalul Constanţa, prin intermediul cărora s-a hotărât ca Nicuşor Constantinescu să rămână sub control judiciar. De menţionat că măsura preventivă anterior menţionată a fost luată atât în dosarul privind presupusa subfinanţare a Centrului Militar Zonal Constanţa, cât şi în cel în care preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa a fost deferit Justiţiei alături de fundaţiile Fantasio şi Thalia. Amintim că Tribunalul Constanţa i-a impus ca pe durata controlului judiciar, Nicuşor Daniel Constantinescu nu are voie, printre altele, să exercite funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa.
 
Amintim că la începutul lunii decembrie 2014, Eleni Cristina Marcu a dispus ca Nicuşor Daniel Constantinescu să fie eliberat din arest preventiv şi plasat în arest la domiciliu. Decizia a fost definitivă, ea fiind luată în dosarul Centrului Militar Zonal Constanţa. Mai mult decât atât, la începutul lunii ianuarie 2015, Eleni Cristina Marcu i-a permis lui Nicuşor Daniel Constantinescu să se întoarcă la muncă. Aproape de jumătatea lunii februarie, şeful CJC a fost reţinut într-un alt dosar.

Citeşte şi:

După patru săptămâni de arest
Judecătoarea Cristina Eleni Marcu l-a trimis acasă pe Nicuşor Constantinescu (rechizitorii)


Averea și interesele magistratului
Nicuşor Constantinescu se întoarce la CJC grație judecătoarei care l-a scos din arest (rechizitoriu)

 
În prezent, Nicuşor Constantinescu este judecat în:
 
1.Dosarul Retrocedărilor din Constanţa, din octombrie 2008
2 Pentru presupusa subfinanţare a Centrului Militar Zonal, din aprilie 2014
3. În dosarul fundaţiilor Thalia şi Fantasio, din aprilie 2015
4. În dosarul celor 19 persoane (persoane fizice şi juridice) acuzate de un presupus prejudiciu de peste 30 de milioane de lei în dauna Consiliului Judeţean Constanţa şi de peste 1 milion de lei în dauna statului român, din noiembrie 2014
5. În dosarul elicopterului prăbuşit în lacul Siutghiol
6. Şeful CJC este judecat, într-un alt dosar, al şaselea, alături de Adrian George Gâmbuţeanu, director general al Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa (RAJDP Constanţa)

Rechizitoriu
Trimitere în judecată Nicuşor Daniel Constantinescu (abuz în serviciu) - DNA Constanţa


Rechizitoriu
Trimitere în judecată Nicuşor Constantinescu, Cristian Zgabercea, Fundaţia Fantasio şi Fundaţia Thalia (document)


Rechizitoriu
Elicopterul prăbuşit în Siutghiol, cumpărat din fonduri publice, folosit de CJC în alte scopuri decât cele pentru care a fost achiziționat (document)


Rechizitoriu
Trimitere în judecată Nicuşor Daniel Constantinescu alături de alte 18 persoane (document)​


Rechizitoriu
Trimitere în judecată Nicuşor Daniel Constantinescu / Adrian George Gâmbuţeanu - DNA Bucureşti (partea 1)

Ti-a placut articolul?

Comentarii