Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:05 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Curtea de Conturi a găsit „management defectuos“ la ARSVOM (DOCUMENT)

ro

14 Apr, 2022 00:00 2928 Marime text
 
  • Contactat telefonic, directorul general al ARSVOM, lt. col. dr. ing. Ionuț Voicu, a declarat, pentru ZIUA de Constanța, faptul că rezultatul controlului desfășurat de Camera de Conturi a fost contestat în instanță.
  • Voicu a preluat locul lui Daniel Manole, fost director al agenției, cercetat de DNA Constanța, pentru constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și luare de mită.
 
 
Curtea de Conturi a făcut public rezultatul controlului desfășurat de Camera de Conturi Constanța la Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare Constanța (ARSVOM). Conform raportului în cauză (ce poate fi citit integral accesând secțiunea Documente), Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare Constanța (ARSVOM) nu ar fi actualizat Inventarul bunurilor ce aparțin domeniului public al statului.
 
Mai mult decât atrât, se arată în rezultatul controlului desfășurat de Camera de Conturi Constanța la ARSVOM, „au fost identificate imobile înregistrate la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Constanța cu mențiunea «intabulare drept proprietate dobândit prin construire» – ARSVOM, în condițiile în care aceste imobile au fost edificate din fonduri publice, respectiv subvenții de la bugetul statului acordate de către Ministerul Transporturilor, pe terenul aflat în proprietatea publică a statului“.
 
„Imobilul Clădire administrativă a fost transferat din proprietatea publică a statului în proprietatea privată a statului. Acesta a fost transmis cu titlu gratuit în proprietatea ARSVOM, dar nu se regăsește în evidența contabilă a agenției“, conform raportului.
 
Ce a mai constatat Camera de Conturi Constanța la ARSVOM
 
„În perioada septembrie-noiembrie 2020, ARSVOM a încheiat angajamente legale în sumă totală de 101.757 mii lei pentru achiziționarea a patru nave specializate, fiind depășită valoarea creditelor de angajament în sumă de 81.509 mii lei, aprobate prin bugetul de venituri și cheltuieli până la finele anului 2020.
 
„Entitatea nu a urmărit existența creditelor de angajament necesare și suficiente în vederea încheierii celor patru contracte de furnizare nave, cu atât mai mult cu cât atribuirea contractelor s-a efectuat după rectificarea bugetară“.
 
„Trei nave SAR și o navă specializată de depoluare intervenții în ape de mică adâncime“
 
„ARSVOM nu a procedat la obținerea avizului Consiliului de Conducere cu privire la introducerea a patru noi obiective de investiții în Lista de investiții actualizată, respectiv achiziția a patru nave (respectiv trei nave SAR și o navă specializată de depoluare intervenții în ape de mică adâncime), în valoare estimată de 102.000 mii lei“.
 
„Management defectuos“
 
„Din cauza managementului defectuos al ARSVOM, achiziția publică a celor patru nave s-a realizat fără respectarea principiilor și regulilor bugetare, a principiilor ce guvernează achizițiile publice, dar mai ales fără asigurarea unei bune transparențe si crearea condițiilor unei mai largi concurențe“.
 
„ARSVOM a utilizat nelegal fonduri publice“  
 
„Prin estimarea și plata unor sume care nu reflectau valoarea de piață la momentul atribuirii contractului de achiziție publică, ARSVOM a utilizat nelegal fonduri publice pentru achiziția navelor, ceea ce a condus la păgubirea bugetului entității publice și a bugetului de stat“.
 
„ARSVOM nu a întocmit o notă de estimare a valorii contractului de furnizare a navelor pentru a explica modalitatea de cercetare și analiză a pieței“.
 
„Plăți fără documente justificative“  
 
„ARSVOM nu a solicitat alte oferte de la șantiere navale din Europa, inclusiv România, restrângând astfel concurența. La nivelul ARSVOM au fost efectuate plăți fără documente justificative în sumă totală de 75.036 mii lei, din care suma de 64.473 mii lei reprezintă plăți efectuate în baza contractelor încheiate de ARSVOM pentru furnizarea celor patru nave, iar suma de 10.563 mii lei reprezintă plăți în baza unui contract de furnizare care a avut ca obiect achiziția unei nave specializate de depoluare. În baza celor patru contracte de furnizare nave, ARSVOM a achitat suma totală de 64.473 mii lei (din care suma de 50.879 mii lei reprezintă contravaloarea materialelor și echipamentelor de construcție, iar suma de 13.595 mii lei, contravaloarea construcției chilei) fără a realiza recepția materialelor și echipamentelor facturate de furnizor, fără a deține documente justificative din care să rezulte că au fost achiziționate toate materialele și echipamentele facturate de societate și fără a asigura recepția privind construcția chilei, conform prevederilor contractuale“.
 
„S-a constatat existența unui prejudiciu în sumă de 21.867 mii lei, reprezentând diferența dintre valoarea celor patru contracte în sumă de 25.950 mii lei încheiate de ARSVOM pentru a justifica livrarea de echipamente și sisteme de navigație și suma de 4.083 mii lei reprezentând valoarea echipamentelor radio, navigație și comunicație“.
 
„Bugetul ARSVOM, prejudiciat“
 
„Bugetul ARSVOM a fost prejudiciat cu suma de 327 mii lei inclusiv TVA, reprezentând contravaloarea serviciilor de reparații pentru care nu există documente din care să rezulte că reparația s-a realizat. ARSVOM a efectuat plăți nelegale în sumă de 16.651 mii lei, inclusiv TVA, pentru lucrări facturate, dar nejustificate până la sfârșitul anului 2019, din care suma de 3.233 mii lei nu a fost justificată până la data efectuării misiunii de audit“.
 
„Avans acordat cu încălcarea cadrului legal“  
 
„Suma de 758 mii lei reprezintă dobânzi și penalități de întârziere aferente perioadei în care furnizorul a dispus de suma de 16.651 mii lei, ca avans acordat cu încălcarea cadrului legal (prin depășirea cu mult a tranșei de 30%) și, mai mult, a cărei utilizare nu a fost justificată pe bază de documente certe de achiziție și plată în procesul de construcție a navei, astfel cum se prevede în contractul încheiat. În condițiile în care durata contractului a fost prelungită prin acte adiționale succesive în perioada aprilie 2020-martie 2021, iar plățile aferente anului 2019 nu au fost justificate până la data de 31.12.2019 pe bază de documente certe, în anul 2020 au fost efectuate plăți în avans către furnizor în valoare totală de 10.563 mii lei, reprezentând ultimele două tranșe de plată aferente contractului, respectiv de câte 10% din valoarea acestuia“.
 
„Aceste sume s-au plătit cu încălcarea prevederilor contractuale, fără a avea la bază documente justificative, și a prevederilor legale referitoare la plafonul maximal de acordare a avansurilor de către instituțiile publice, fapt pentru care s-a procedat la calculul de dobânzi și penalități de întârziere, rezultând penalități de întârziere în sarcina furnizorului în sumă de 492 mii lei. Astfel, suma totală de 1.250 mii lei reprezintă dobânzi și penalități aferente plăților nelegale efectuate cu încălcarea clauzelor contractului de furnizare a unei nave specializate de depoluare și a prevederilor legale în materie“.
 
„Servicii de evaluare, elaborare și actualizare a fișelor de post“  
 
„Au fost efectuate plăți nelegale în sumă de 99 mii lei, din care suma de 71 mii lei reprezintă contravaloarea unor servicii privind actualizarea procedurilor operaționale existente la nivelul ARSVOM, iar suma de 28 mii lei reprezintă contravaloarea unor servicii de evaluare, elaborare și actualizare a fișelor de post.
În cadrul unui contract de prestări servicii privind organizarea, acreditarea și coordonarea cabinetului medical, ARSVOM a efectuat plăți nelegale în sumă de 32 mii lei pentru servicii facturate care, în fapt, nu au fost prestate, obiectivul general al contractului nefiind îndeplinit“.
 
Sporul de condiții grele, acordat eronat în anul 2020 unui număr de 156 de salariați
 
„Bugetul ARSVOM a fost prejudiciat cu suma totală de 743 mii lei, din care: suma de 718 mii ei reprezintă valoarea totală brută a sporului de condiții grele acordat eronat în anul 2020 unui număr de 156 de salariați, personal navigant, care nu au întrunit condițiile pentru acordarea acestuia; Suma de 25 mii lei reprezintă contravaloarea serviciilor de închiriere și refacturare utilități, care au fost plătite de două ori către doi operatori diferiți, pentru aceleași zile de staționare în cheu“. „Bugetul ARSVOM a fost prejudiciat cu suma de 55 mii lei, reprezentând cheltuieli cu primele de asigurare plătite nelegal de ARSVOM pentru angajați unei societăți private de asigurare“.
 
Raportul controlului Camerei de Conturi Constanța la Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare Constanța (ARSVOM) poate fi citit integral accesând secțiunea Documente.
 
Contactat telefonic, directorul general al ARSVOM, lt. col. dr. ing. Ionuț Voicu, a declarat, pentru ZIUA de Constanța, faptul că rezultatul controlului desfășurat de Camera de Conturi a fost contestat în instanță.
 
„Așteptăm decizia judecătorilor“, a mai completat directorul general al ARSVOM.   
 
Ionuț Voicu conduce Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare Constanța din iulie 2021.
 
Voicu a preluat locul lui Daniel Manole, fost director al agenției, cercetat de DNA Constanța, pentru constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și luare de mită.
 
Prin  comunicatul nr. 636/VIII/3, din  30 iunie 2021, în ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
 

În perioada septembrie-noiembrie 2020, inculpatul Manole Daniel, în calitatea menționată mai sus, împreună cu ceilalți inculpați ar fi constituit un grup infracțional care ar fi avut ca scop achiziția, cu fraudarea legislație primare în materie, de către instituția pe care o conducea primul inculpat a unui număr de patru nave (trei de salvare și una de depoluare) în valoare de aproximativ 85.000.000 lei (fără TVA).
 
Din cercetările efectuate până în prezent, a rezultat că în cele patru contracte încheiate sunt prevăzute clauze defavorabile achizitorului, în sensul că A.R.S.V.O.M. este obligată să plătească pentru cele patru nave mai mult de jumătate din valoarea lor, ca avans, restul banilor fiind plătiți la recepția finală.

De menționat este faptul că, societatea câștigătoare a licitației doar „ar fi mimat” construcția acelor nave, în realitate acestea fiind achiziționate la jumătate de preț de la o societate comercială din Estonia.
 
Pentru contribuția sa, inculpatul Manole Daniel ar fi fost recompensat cu un procent de aproximativ 3% (cca. 2.000.000 lei) din sumele plătite de A.R.S.V.O.M. către societatea care a livrat navele.
 
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

  
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Liceul Tehnologic Pontica, din Constanța, sub lupa Curții de Conturi. Concluziile controlului
 
DNA Constanța a trimis-o în judecată pe șefa Serviciului economic din ARSVOM! Începe procesul (DOCUMENT)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii