Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:10 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constănțeanul supărat Florin Cocargeanu, viceprimar Constanţa - „Vergil Chiţac a decis soarta Creşei nr. 6 de pe Aleea Topolog. În locul ei va fi construită o parcare supraetajată”!

ro

08 May, 2023 00:00 4525 Marime text
  • În 2021, primarul Vergil Chiţac promitea că va reabilita Creşa nr. 6 de pe Aleea Topolog
  • În 2022, DGAS a primit bani pentru realizarea unei expertize tehnice, însă creşele au fost transferate în subordinea Primăriei Constanţa şi nu a mai fost iniţiată nicio procedură
  • Până să-i fie retrase atribuţiile, viceprimarul USR a propus o nouă linie bugetară pentru acea expertiză, însă primarul Chiţac nu a mai luat în calcul propunerea
  • Pentru terenul pe care promitea că va reabilita creşa a fost emis un certificat de urbanism ce prevede construirea unei parcări supraetajate.
  • Acolo vrea edilul să direcţioneze o parte din autoturismele ce nu vor mai avea unde să staţioneze după ce va elimina 600 de locuri de parcare de pe Bulevardul I.C. Brătianu
  • În zonă funcționează și Grădiniţa Nr. 10 iar o parcare, mai ales una supraetajată, înseamnă renunțarea la câteva sute de mp de spațiu verde plus noxe emise zilnic în acel perimetru
 
 
În 2021, primarul Vergil Chiţac promitea că va reabilita Creşa nr. 6 de pe Aleea Topolog – clădire în prezent abandonată şi insalubră.
 
Edilul afirma la acel moment că unitatea de preșcolari va avea o capacitate de 200 de locuri şi că va găzdui o grupă de sugari.
 
În 2022, DGAS a primit bani pentru realizarea unei expertize tehnice, însă creşele au fost transferate în subordinea Primăriei Constanţa şi nu a mai fost iniţiată nicio procedură.
 
„Până să-mi fie retrase atribuţiile, am propus o nouă linie bugetară pentru acea expertiză. Însă primarului Chiţac nu i-a mai păsat de propunerea mea, mai ales că sunt membru USR. Dacă eram de la PSD sau PNL, probabil, lucrurile ar fi stat altfel.
 
Mai mult de atât, nu doar că primarul nu-şi respectă cuvântul dat, însă pentru terenul pe care promitea că va reabilita creşa a fost emis un certificat de urbanism ce prevede construirea unei parcări supraetajate.
 
De ce? Pentru că acolo vrea edilul să direcţioneze o parte din autoturismele ce nu vor mai avea unde să staţioneze după ce va elimina 600 de locuri de parcare de pe Bulevardul I.C. Brătianu!
 
O decizie aberantă, luată fără a se ţine cont că la doar câţiva metri de creşă se află Grădiniţa Nr. 10 şi că o parcare, mai ales una supraetajată, înseamnă renunțarea la câteva sute de mp de spațiu verde plus noxe emise zilnic în acel perimetru.
 
Absolut halucinant este şi faptul că în zonă există deja un teren numai bun pentru construirea unei parcări supraetajate, care nu este lipit de grădiniţă (vezi grafica din postare) şi care nu ar necesita excluderea reabilitării creşei.
 
Să presupunem că fosta clădire are un grad mult prea ridicat de deteriorare încât nu mai poate fi reabilitată, însă pe terenul respectiv se poate construi o creşă sau un nou corp pentru grădiniţă, mai ales că lipsa locurilor din unităţile preşcolare este o problemă tot mai pregnantă“, susține viceprimarul USR, Florin Cocargeanu.
 

 
Istoricul creșei nr. 6 din Constanța!
 
Prin HCL nr. 411/27.11.2017 a fost aprobată transmiterea în folosinţă gratuită către Serviciul public de asistenţă socială Constanţa a imobilului Creşa nr. 6, pe perioada existenţei construcţiei. După aprobarea bugetului pentru anul 2018, prin HCL.nr. 33/15.02.2018, au fost iniţiate procedurile de achiziţie în vederea realizării obiectivului de investiţii „Elaborarea documentaţiei tehnico-economice, etapa DALI, aferentă obiectivului Reabilitarea, modernizarea, mansardarea si extinderea cresei nr. 6", cu o valoarea alocată de la bugetul local de 68.000 lei (TVA inclus).
 
În octombrie 2013 a fost elaborat şi aprobat un studiu DALI pentru acelaşi imobil, dar cu destinaţia de cămin pentru persoane vârstnice şi conform art. V alin. (1) din O.U.G. nr. 26/2012 pentru „Reabilitarea, modernizarea, mansardarea şi extinderea creşei nr. 6". În urma publicării anunţului a fost înregistrată o singură ofertă, respectiv cea a SC Tehnoconsult Proiect SRL, în valoare de 90.000 lei fără TVA.
 
Ulterior a fost emis certificatul de urbanism pentru informare cu nr. 3911/19.10.2018 şi a fost întocmit referatul nr. 50275/23.10.2018 şi caietul de sarcini nr. 50408/23.10.2018 cu privire la achiziţia serviciului de proiectare, etapa DALI „Reabilitarea, modernizarea, mansardarea şi extinderea creşei nr. 6", cu o valoare estimată de 57.000 lei fără TVA.

Publicarea în catalogul electronic SICAP a anunţului de achiziţie publică a înregistrat o singură ofertă, respectiv cea a SC Tehnoconsult Proiect SRL, în valoare de 56.500 lei fără TVA.
 
Prin nota justificativă nr. 55266/19.11.2018, oferta SC Tehnoconsult Project SRL a fost declarată conformă şi câştigătoare. Pentru semnarea contractului s-a aşteptat aprobarea bugetului pentru anul 2019, aprobat prin HCL nr. 133/25.04.2019, însa nu au fost alocate sume pentru realizarea etapei DALI, drept pentru care, prin adresa nr. 8282/05.02.2019, către SC Tehnoconsult Proiect SRL, se solicită prelungirea termenului de valabilitate a ofertei financiare până la data de 01.08.2019, cu care ofertantul a fost de acord.
 
La rectificarea bugetară, respectiv prin HCL nr. 225/25.06.2019, realizarea serviciului de proiectare, etapa DALI, a fost aprobat în bugetul instituţiei, motiv pentru care a fost semnat contractul privind achiziţionarea serviciului de elaborare a documentaţiei tehnico-economice aferentă obiectivului „Reabilitare, modernizare şi mansardare Creşa nr. 6, aleea Topolog nr. 6, municipiul Constanţa" înregistrat cu numărul 39077/17.07.2019.
 
Potrivit notei Direcţiei Generale de Asistenţă Socială, contractul se va derula astfel: Faza I - întocmirea şi predarea documentaţiei pentru obţinerea avizelor/acordurilor, expertiză tehnică, audit energetic, precum şi studiu de teren: studiu geotehnic si topografic. În data de 13.08.2019 a fost emis Ordinul de începere a lucrărilor înregistrat sub nr. 44126/13.08.2019, pentru Faza I - întocmire şi predare documentaţie pentru obţinerea avizelor/acordurilor, expertiză tehnică, audit energetic, precum şi studiu de teren: studiu geotehnic şi topografic.
 
Prin procesul-verbal nr. 60202/08.11.2019 a fost predată, respectiv recepţionată expertiza tehnică în 2 exemplare originale. În faza a doua a contractului, s-a procedat la eliberarea documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţie DALI pe baza studiilor de teren, a expertizei şi a avizelor obţinute. În data de 14.10.2019 a fost emis ordinul de începere pentru Faza II, aflată în derulare.
 
 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și:

UPDATE Cine le va administra? Reabilitate cu bani din PNDL, două creșe din Constanța sunt pustii! Nu au primit autorizaţii necesare pentru funcționare
 

Tags: Vergil Chitac


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii