Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:39 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Institutiile statului vor fi blocate de Legea Boc

ro

07 Jan, 2009 02:00 7512 Marime text

Spitalul_militar_Popescu_Romeo_02.jpgMai mulţi angajaţi vor alege: pensie sau salariu * Mai gravă este situaţia în colectivele spitalelor cu medici în rezervă, care rămân fără personal cu experienţă

Ordonanţa de Urgenţă nr. 230/2008 pentru modificarea unor acte normative în domeniul pensiilor din sistemul public, pensiilor de stat şi al celor de serviciu, emisă de Guvernul Boc, dă bătăi de cap autorităţilor locale şi nu numai.

Printre altele, normativul prevede că pensionarii de stat reangajaţi în instituţii publice pot opta fie pentru a renunţa la job, fie să înapoieze statului, în termen de 30 de zile, plăţile compensatorii de care au beneficiat. Potrivit OUG 230/2008, Art. 94 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale se modifică şi la alin. (3) se precizează: „Pensionarii pentru limită de vârstă pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesională, indiferent de nivelul veniturilor respective, cu excepţia celor obţinute din exercitarea unor funcţii remunerate în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice locale şi centrale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritorială. În perioada încadrării pe funcţii remunerate de stat (...), plata pensiei pentru limită de vârstă se suspendă".
În contextul creat, instituţiile de stat se văd nevoite să facă un „inventar" al personalului angajat care intră sub incidenţa textului de lege respectiv.

Florin_Mitroi_19.jpgNeclară „soarta" viitoarelor posturi vacante

Primii care au întocmit situaţii de acest gen sunt primarii, întrucât o parte din personal provine din rândul pensionarilor din armată. Primarul comunei Valu lui Traian, Florin Mitroi, are şase persoane care intră sub incidenţa ordonanţei. „Şeful Poliţiei Comunitare, un consilier juridic, şeful Biroului Evidenţa Populaţiei şi un angajat de aici, precum şi alţi doi de la Starea Civilă vor trebui să se decidă", ne-a declarat edilul. Problema cea mai mare a şefului administraţiei din Valu lui Traian o reprezintă identificarea persoanelor care ar urma să-i înlocuiască, precum şi neclarificarea situaţiei posturilor ce vor rămâne vacante: vor fi sau nu blocate. „Dacă pot angaja pe alţii, ar fi bine, dacă nu, e gra. Risc să paralizez activitatea în sectoarele respective. Cert este că unii dintre cei ce ar urma să opteze pentru un statut sau altul au pensii mai mari decât salariul şi, cu siguranţă, vor renunţa la angajare", a menţionat primarul Florin Mitroi.
Potrivit subprefectului Claudiu Palaz, în Prefectura Constanţa este un singur administrator care a optat pentru statutul de pensionar, ce-i oferă un venit mai bun decât ar fi obţinut ca angajat. De asemenea, Palaz a menţionat că fiecare instituţie deconcentrată va trebui să verifice situaţia cu personalul şi, acolo unde legea o impune, să se ia măsurile prevăzute de normativele în vigoare.

Claudiu_Tusac.jpgPrimăria Mangalia pierde 20 de angajaţi

Aseară, primarul municipiului Mangalia, Claudiu Tusac, a primit întristarea de la Biroul de resurse umane. Conform situaţiei centralizate, doar în primărie există 20 de persoane care, în termen de 15 zile, vor trebui să depună cererile cu opţiunea. Printre acestea sunt referenţi, cinci consilieri de la corpul de control, angajaţi de la Serviciul Urbanism, Patrimoniu şi Cadastru şi Biroul Igienă publică. Celor 20 de angajaţi ai Primăriei Mangalia li se adaugă opt agenţi comunitari de la Poliţia Comunitară şi cinci agenţi de pază. Prevederile OUG 230/2008 vor produce efecte şi în rândul altor instituţii cu personalitate juridică aflate în subordinea Primăriei Mangalia: Administraţia Domeniului Public şi Privat, biblioteci, Casa de Cultură, muzeul şi Serviciul Social. Conducerile acestora au fost informate ca, în 15 zile, să clarifice situaţia angajaţilor vizaţi de normativ, întrucât, până pe 20 ianuarie anul curent, trebuie făcută încetarea de activitate a persoanelor respective.


Micu: „Guvernanţii s-au gândit doar la ceea ce ei consideră «eficienţa» legii"

Primarul comunei Mihail Kogălniceanu, Iosif Valer Mureşan, a declarat că, în cadrul instituţiilor de pe raza comunei, există opt cazuri de acest gen. Unul dintre cei vizaţi de textul ordonanţei este chiar şeful Poliţiei Comunitare, Ionel Pamfil. „Lucrează la Poliţia Comunitară de la înfiinţare. În situaţia lui mai sunt alte şapte persoane, angajate tot în cadrul poliţiei comunitare", a completat Mureşan.
Şi la Tuzla se regăseşte aceeaşi situaţie. Primarul Constantin Micu consideră că, prin această lege  adoptată, situaţia specialiştilor, a oamenilor cu experienţă în domeniile de activitate, din instituţiile publice este problematică. „Noi avem în situaţia asta două persoane: şeful Poliţiei Comunitare, Larie Ştefan şi un specialist în cadrul Direcţiei Urbanism, Costică Cireaşă". Cât despre utilitatea acestei ordonanţe, primarul consideră că îşi pierde specialiştii după ce va fi pusă în aplicare legea. „Noi nu o să mai avem om pregătit pentru această direcţie. Guvernanţii nu s-au gândit la deficienţele acestei legi, ci doar la ceea ce ei consideră «eficienţă»".
La Poliţia Comunitară din Medgidia întâlnim aceeaşi situaţie. Aici, zece dintre angajaţi se află în această situaţie, printre care şi comandatul instituţiei, Constantin Ştefănescu. „În situaţia mea se află toată conducerea. Avem 15 zile la dispoziţie să ne decidem asupra pensiei sau a salariului. Momentan nu ştiu ce am să fac", a declarat Ştefănescu.

Rămâne la pensia de 3.200 lei


Şi la Primăria Techirghiol există angajaţi puşi în situaţia de a renunţa la posturi o dată cu noua lege. Este vorba chiar despre comandantul Poliţiei Comunitare din Techirghiol, Vasile Tarău, dar şi de şeful Biroului de Evidenţă a Populaţiei, Dumitru Bujor.
Nici Primăria oraşului Ovidiu nu a fost scutită de prevederile acestei legi, având în vedere că, potrivit primarului Dumitru Bocai, există două persoane în această situaţie. Este vorba despre şeful Poliţiei Comunitare, Aurelian Trandafir, fost ofiţer de marină, dar şi de Marian Cornăţeanu, angajat în cadrul unei regii aflate în subordinea Consiliului Local, care este tot rezervist.
Un alt poliţist comunitar care se vede în situaţia de a se mulţumi doar cu pensia este şi col. Ion Banu, care ocupă o funcţie de conducere în cadrul Poliţiei Comunitare din cadrul Primăriei Murfatlar. Oricum, se pare că nu va fi o tragedie aşa de mare, având în vedere faptul că, se pare, colonelul în rezervă are o pensie de 32 milioane lei vechi, adică 3.200 lei.

Vasile Bălan - alt rezervist vizat de lege  

În oraşul Eforie sunt patru poliţişti comunitari puşi în situaţia de a renunţa la salariu. Şi asta pentru că, potrivit legii, le este de ajuns pensia. Este vorba despre comandantul Poliţiei Comunitare Eforie, Pantilie Iaşcă, şi alţi trei poliţişti comunitari.
În aceeaşi situaţie se află şi şeful Direcţiei de Siguranţă Rutieră Constanţa, Vasile Bălan, fost adjunct al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa pe perioada cât la conducere se afla chestorul Traian Jipa, despre care am aflat că deţine o funcţie similară la Brăila.
Primăria Năvodari nu are niciun angajat în această situaţie, potrivit primarului Nicolae Matei. Fostul comandant al Poliţiei Comunitare, George Mihalcea, se afla în această situaţie, însă a fost eliberat din funcţie înainte de apariţia legii.

Sunt şi efecte neaşteptate


Cu adevărat gravă este situaţia Spitalului Militar Constanţa, unde şapte cadre medicale cu experienţă sunt pe picior de plecare din cauza prevederilor noii ordonanţe. Am stat de vorbă cu doctorul Romeo Popescu, comandantul Spitalului Militar, aflat el însuşi în această situaţie, care ne-a spus că de anul viitor, vor mai fi încă cinci cadre medicale care împlinesc vârsta de pensionare. Aşadar, colectivul de medici al unităţii spitaliceşti va fi văduvit de un număr mare de medici cu experienţă, aflaţi încă în deplinătatea capacităţii de muncă. Cu toate că există şi medici tineri, talentaţi, plecarea bruscă a unui număr atât de mare de cadre medicale reprezintă o problemă. Nu se ştie dacă guvernanţii au gândit bine această lege, însă cert este că are şi efecte neaşteptate şi de nedorit. Col. dr. Romeo Popescu nu a făcut alte comentarii, declarând doar că va lua o decizie până la intrarea în vigoare a legii.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii