Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:06 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tusac este convins ca Mangalia va castiga pariul cu Mamaia (galerie foto)

ro

23 Mar, 2010 03:05 4372 Marime text

tusac_cta_mang.jpgRecent, edilul Mangaliei Mihai Claudiu Tusac spunea că litoralul sudic va începe să îşi revină din criza acută prin care trece - din punct de vedere al infrastructurii, iluminatului public, aspectului unităţilor hoteliere etc. - abia pe la finalul mandatului său. „Dacă începem anul acesta, prin septembrie, proiectele de reabilitare a tramei stradale şi a iluminatului public, pot spune că, pe la finele mandatului meu, am câştigat pariul cu Mamaia".

Primarul Mangaliei mai spune că, pentru acest sezon, are în plan amenajarea unui parc de distracţii în Saturn, „care sper să fie gata prin iunie - iulie, cu maşinuţe, trenuleţe etc".

Pe „teren" litoralul pare, într-adevăr, departe de a se fi îmbunătăţit faţă de anul trecut. La Mangalia plaja este acoperită de resturi menajere şi alge, iar nisipul pus „la păstrare" de DADL în dune s-a împuţinat la jumătate, dând un aspect deşertic zonei. Câinii comunitari sunt şi ei o problemă, numărul lor ajungând, din declaraţiile angajaţilor Serviciului Ecarisaj, la circa 2.000 de exemplare, exceptând staţiunile. Saturnul pare atins de un adevărat tsunami: clădirile noi ale unităţilor hoteliere proaspăt reabilitate sau construite contrastează izbitor cu imobilele vechi, abandonate şi lăsate în paragină. Zona unde va fi amenajat, până în iunie, parcul de distracţii bălteşte în prezent de apă, drumurile către plajă sunt pline de gropi, iar rămăşiţele iernii deosebit de grele (resturi de copaci prăbuşiţi) putrezesc, nestingherite, la tot pasul.

Cordonul Saturn - Venus va fi deschis în luna mai

Cordonul Saturn - Venus, proiect de 4,4 milioane de euro, ar fi trebuit finalizat, ce puţin din datele oficiale postate pe panourile bilingve de la ieşirea în staţiunea Venus, până în luna ianuarie a acestui an. Şantierul găsit la faţa locului ne îndeamnă să credem însă că lucrările vor continua cel puţin şi pe parcursul acestei veri. Semnul rutier postat la intrarea pe cordon (drumul Saturn - Venus este închis din toamna lui 2009) ne indică faptul că, cel puţin teoretic, şoferii au o speranţă că nu vor ocoli şi în sezon toate staţiunile pentru a ajunge la Neptun. Data la care se va permite accesul autoturismelor este 15 mai.

Până atunci, drumul ce leagă Mangalia de restul staţiunilor este impracticabil, iar trotuarele au fost fărâmiţate şi sunt pline de noroi şi bucăţi de asfalt. O veste bună, cel puţin pentru cei ce se obişnuiseră să vadă Hotelul „Adriana" în ruine: acesta este în curs de reabilitare. Către „inima" staţiunii Venus, la fel ca mai peste tot în sudul litoralului, există şi „bune" şi „rele": hoteluri de trei şi patru stele, unele reabilitate şi ultramoderne, altele lăsate în paragină.

Liderul sudului este Costineştiul

Acelaşi peisaj şi în Jupiter - Cap Aurora. Aici nu au fost reabilitate, nici după cinci-şase ani de la „abandon", clădirile Poştei şi cea a Discotecii Orizont, aflate chiar în centrul staţiunii. Plajă-simbol a Neptunului, „Steagurile" sunt, încă, la iernat. Drumul către plajă a ajuns mai desfundat ca niciodată, iar coşmeliile aciuate în stânga şi dreapta au fost distruse de iarnă şi acum zac, hâde, la soare. Chiar şi „steagurile" de pe plaja de renume s-au zdrenţuit şi au mare nevoie de intervenţia administratorilor.

Olimpul rămâne şi anul acesta campionul ruinelor: campinguri părăsite, drumuri pline de câini care abia aşteaptă să „agaţe" pe oricine le încalcă teritoriul, plaja plină de pietre şi buruieni, dar şi de ravene, semne ale eroziunii avansate.

Celelalte trei staţiuni de tradiţie ale sudului litoralului se prezintă ceva mai bine. Campionul curăţeniei, Costineştiul, pare deja pregătit să îşi primească turiştii: plaja este amenajată, fără gunoaie, în timp ce agenţii economici din zonă au început deja pregătirile pentru renovarea unităţilor de cazare şi de alimentaţie publică. La Vama Veche şi 2 Mai primăria mai are de luptat cu DADL-ul. Edilii locali spun că plaja este în continuare acoperită de mizerie, lucru constatat de altfel şi de către ministrul Elena Udrea, în periplul său în zona sudică, efectuat în urmă cu trei săptămâni.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • ... 23 Mar, 2010 17:26 Ministerul condus de Elena Udrea va aloca, potrivit declaraţiilor parlamentarului constănţean Zanfir Iorguş, suma 40 de miliarde de lei vechi pentru reabilitarea unei părţi din faleza din Mangalia, precum şi pentru reabilitarea Parcului Diana din Saturn. Aşa cum reiese din explicaţiile deputatului Colegiului 5, decizia a fost luată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului în cursul zilei de ieri şi face parte dintr-un program mai extins iniţiat de ministerul de resort şi care are drept obiectiv reabilitarea sudului litoralului românesc.În ceea ce-l priveşte, Iorguş a declarat că va face în continuare lobby la Ministerul Turismului pentru ca Mangalia şi, respectiv, staţiunile din partea de sud a litoralului să redevină un punct de atracţie pentru turişti. DECI,AL CUI ESTE MERITUL UNEI IMBUNATATIRI IN TURISM????NU VAD NUMELE D-NULUI TUSAC AICI