Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:38 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primăria Constanța, nevoită să modifice suma din documentație pentru „Incubatorul de afaceri“. Iată motivul!

ro

24 Sep, 2018 00:00 2075 Marime text
Printre acestea se numără și proiectul privind aprobarea modificării art. 4 din HCL nr. 263/2018 - pentru aprobarea proiectului și a cheltuielilor legate de proiectul „Incubator de afaceri Constanța” și aprobarea acordului de parteneriat. Este vorba de o corectare a valorilor, recalculate la un curs euro corect.
 
Astfel, conform propunerii, este vizată suma de 758.073,20 de lei, reprezentând achitarea cheltuielilor neeligibile ale proiectului, cât și contribuția în cuantum de 6.122.491,68 de lei din valoarea eligibilă a proiectului, reprezentând cofinanțarea proiectului „Incubator de afaceri Constanța”.
 
În data de 9 iulie 2018 a fost depus spre finanțare proiectul „Incubator de afaceri Constanța”, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 2 - „Îmbunătățirea competitivității întreprinderilor mici și mijlocii”, Prioritatea de investiții 2.1 - „Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri”.
 
Proiectul este inițiat luând în considerare răspunsul la solicitarea de clarificare nr. 1 aferentă finalizării etapei de verificare a conformității administrative și eligibilității cererii de finanțare aferente proiectului „Incubator de afaceri Constanța”, prin care se recomandă corectarea ajutorului financiar solicitat pentru componenta de minimis din partea Primăriei, astfel încât să nu depășească valoarea ajutorului de minimis, răspunsul la solicitarea de clarificare din data de 13 august 2018 și adresa Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Est, înregistrată la data de 20 august 2018, prin care Primăria Constanța este informată că cererea a fost admisă în etapa următoare a procesului de evaluare și selecție, cu recomandarea „actualizarea hotărârii de aprobare a proiectului și a acordului de parteneriat, în conformitate cu bugetul corectat pe componența de minimis”.
 
Reamintim că primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, își dorește ca vechea Casă Embiricos din zona peninsulară a municipiului să fie sediu pentru incubatorul de afaceri, în cazul în care acest proiect va reuși să fie finanțat. În cadrul conferinței de presă care a fost susținută de primarul municipiului Constanța după ședința de îndată a Consiliului Local Municipal Constanța din luna iulie, edilul-șef a declarat că imobilul care va fi transformat în incubator de afaceri este Casa Embiricos, situată pe strada Nicolae Titulescu nr. 13 din Constanța. Clădirea este în subordinea municipalității.

Despre Casa Embiricos

Imobilul situat în str. Nicolae Titulescu nr. 13 aparține domeniului privat al municipiului Constanța, conform HCLM nr. 296/24.07.2011, anexa nr. 3, poziția 137, și se află în prezent în administrarea Regiei Autonome Exploatarea Domeniului Public și Privat Constanța (RAEDPP). Potrivit site-ului comunității elene, imobilul este cunoscut drept Casa Embiricos.
  
Clădirea de patru etaje, aflată lângă Bazilica „Sfântul Anton“, la intersecția străzilor Nicolae Titulescu și Ion Cantacuzino, se desfășoară pe o suprafață de 323 de metri pătrați, având destinația de locuințe colective. Clădirea în stil Art Nouveau era la origine un imobil de birouri, a cărui piatră de temelie a fost pusă în 1922. După naționalizarea comunistă, clădirea de birouri s-a transformat în bloc de locuințe, ajungând în ziua de astăzi să fie marcată cu bulină roșie.
 
În perioada interbelică, imobilul de pe Nicolae Titulescu era sediul Companiei Maritime Luchis. Tot aici funcționau și birourile companiei M. Embiricos & Cie, prin intermediul căreia se realizau voiaje directe Constanța - New York cu ajutorul a trei ambarcațiuni - Megali Hellas, King Alexander și Themistocles. Compania maritimă care făcea legătura cu lumea nouă aparținea familiei Embiricos, originară din Andros, ramificațiile ei regăsindu‐se în trecutul modern al Brăilei.
 
În perioada celui de-al Doilea Război Mondial, clădirea a aparținut societății Creditul Financiar Urban Iași, iar spre anii ’50 a deservit Comandamentul Marinei Militare (Palatul Navigației), conform romaniaforum.info și http://constantaoldcity.blogspot.ro
 
În secțiunea „Documente” puteți vizualiza proiectul de hotărâre la care facem referire în acest articol.  
 
 
Citește și:
 
Va avea oare incubatorul de afaceri al lui Făgădău soarta Centrului de Excelenţă în Turism şi Servicii „Tomis“, falimentar?

 
Primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, vrea să transforme Casa Embiricos în Incubator de Afaceri
 
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii