Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:00 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Va avea oare incubatorul de afaceri al lui Făgădău soarta Centrului de Excelenţă în Turism şi Servicii „Tomis“, falimentar?

ro

07 Jul, 2018 00:00 1462 Marime text
În conformitate cu prevederile art. 39, alin. (4) din Legea nr. 215/2001 privind administraţia publică locală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Consiliul Local al municipiului Constanţa s-a întrunit ieri în şedinţă de îndată.
 
Cei 22 de aleşi locali prezenţi au aprobat trei proiecte aflate pe ordinea de zi, toate cu referire la obiectivul de investiţie „Incubator de afaceri Constanţa“. Este vorba despre documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie şi a principalilor indicatori tehnico-economici pentru obiectivul de investiţie „Incubator de afaceri Constanţa“. Un alt proiect vizează cheltuielile legate de proiect şi aprobarea acordului de parteneriat, iar cel de-al treilea proiect a vizat aprobarea contractului de administrare a incubatorului de afaceri creat în cadrul proiectului „Incubator de afaceri Constanţa“.
 

Povestea clădirii în care va funcţiona incubatorul de afaceri

 
Primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, îşi doreşte ca vechea Casă Embiricos din zona peninsulară să fie sediu pentru incubatorul de afaceri, în cazul în care acest proiect va reuşi să fie finanţat.
 
În cadrul conferinţei de presă susţinute de primarul municipiului Constanţa după şedinţa de îndată a Consiliului Local Municipal Constanţa, edilul-şef a declarat că imobilul care va fi transformat în incubator de afaceri este Casa Embiricos, situată pe strada Nicolae Titulescu nr. 13 din Constanţa. Clădirea este în subordinea municipalităţii şi au fost căutate soluţii pentru reabilitarea sa.
 
„Proiectul va fi depus luni pentru finanţare, iar specificul incubatorului va fi turismul. Dacă proiectul va fi declarat câştigător, până la finalul anului vor începe licitaţii“, a mai transmis primarul Decebal Făgădău. 
 
Imobilul situat în strada Nicolae Titulescu nr. 13 aparţine domeniului privat al municipiului Constanţa conform HCLM nr. 296/24.07.2011, anexa nr. 3, poziţia 137, şi se află în prezent în administrarea Regiei Autonome Exploatarea Domeniului Public şi Privat Constanţa (RAEDPP). Potrivit site-ului comunităţii elene, imobilul este cunoscut drept Casa Embiricos.

Clădirea de patru etaje, aflată lângă Parohia „Sfântul Anton de Padova“, la intersecţia străzilor Nicolae Titulescu şi Ion Cantacuzino, se desfăşoară pe o suprafaţă de 323 de metri pătraţi, având destinaţia de locuinţe colective.

Clădirea în stil Art Nouveau era la origine o clădire de birouri, a cărei piatră de temelie a fost pusă în 1922. După naţionalizarea comunistă, clădirea de birouri s-a transformat în bloc de locuinţe, ajungând în ziua de astăzi să fie marcată cu bulină roşie.
În perioada interbelică, imobilul de pe Nicolae Titulescu era sediul Companiei Maritime Luchis. Tot aici funcţionau şi birourile companiei M. Embiricos & Cie, prin intermediul căreia se realizau voiaje directe Constanţa - New York cu ajutorul a trei ambarcaţiuni - Megali Hellas, King Alexander şi Themistocles. Compania maritimă care făcea legătura cu lumea nouă aparţinea familiei Embiricos, originară din Andros, ramificaţiile ei regăsindu-se în trecutul modern al Brăilei. În perioada celui de-al Doilea Război Mondial, clădirea a aparţinut societăţii Creditul Financiar Urban Iaşi, iar spre anii ’50 a deservit Comandamentul Marinei Militare (Palatul Navigaţiei), conform romaniaforum.info.

Avea Constanţa nevoie de un incubator de afaceri în turism?

 
Iniţiativa primarului nu este una rea, însă istoria recentă ne-a demonstrat faptul că afacerile din turism nu sunt deloc înfloritoare, aşa cum s-ar crede. La o aruncătură de băţ de Casa Embiricos, Consiliul Judeţean Constanţa a reabilitat cu fonduri europene Centrul de Excelenţă în Turism şi Servicii „Tomis“, falimentar. De aproape doi ani, clădirea mănâncă bani din bugetul Consiliului Judeţean Constanţa, iar firmele nu sunt interesate să închirieze spaţiile, în ciuda licitaţiilor organizate aproape în fiecare lună. Şi acest centru se adresează tot afacerilor din domeniul turismului. Sperăm ca incubatorul lui Făgădău să nu aibă soarta centrului lui Ţuţuianu!
 
Citeşte şi:

Centrul de excelenţă în turism şi servicii „Tomis“, falimentar! Mănâncă bani din bugetul Consiliului Judeţean Constanţa. Firmele nu sunt interesate să închirieze spaţiile!

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii