Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:59 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CLM Constanţa, convocat în şedinţă Întemeietorii Universităţii „Ovidius“, cetăţeni de onoare ai Constanţei?

ro

28 Mar, 2016 00:00 3296 Marime text

 
Municipiul Constanţa ar putea avea trei noi cetăţeni de onoare. Consiliul Local Municipal Constanţa (CLM) se reunește în şedinţă ordinară, miercuri, 30 martie, în Sala „Remus Opreanu“ din cadrul Palatului Administrativ.
 
Pe ordinea de zi se regăsesc trei proiecte de hotărâre privind acordarea a trei titluri de „Cetăţeni de onoare ai municipiului Constanţa“ profesorilor Victor Ciupină şi Gheorghe Dumitraşcu, dar şi cunoscutului biolog Adrian Bavaru. Toate cele trei proiecte de hotărâre au fost inițiate de viceprimarul cu atribuţii de primar al oraşului Constanţa, Decebal Făgădău, la propunerea Universităţii „Ovidius“ din Constanţa.

Despre cei trei viitori cetăţeni de onoare ai oraşului

Victor Ciupină este cunoscut în Constanţa pentru eforturile deosebite depuse în direcţia înfiinţării uneia dintre cele mai prestigioase şcoli de învăţământ superior din ţară: Universitatea „Ovidius“. Acesta a început să predea în anul 1964 ca profesor de fizică la Liceul „Mihai Eminescu“, devenind asistent universitar în cadrul Institutului Pedagogic de trei ani, din 1968. După transformarea institutului în universitate, a îndeplinit funcţia de prorector, în perioada 1991-2004, şi funcţia de rector, între anii 2004 şi 2012.
 
Prof. Victor Ciupină este recunoscut internaţional în domeniul fizicii. El este autorul mai multor cărţi şi lucrări ştiinţifice în acest domeniu. În prezent, Victor Ciupină este Profesor Emerit al universităţii unde predă, membru titular al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România şi, totodată, preşedintele filialei din Constanţa, se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre.
 
Reputatul biolog Adrian Bavaru este autorul sau coautorul a peste 100 de lucrări de specialitate publicate în mai multe reviste din domeniu. Acesta s-a născut la Constanţa în anul 1937 şi a depus, precum Victor Ciupină, eforturi susţinute pentru înfiinţarea Universităţii „Ovidius“. De altfel, între anii 1996 şi 2004, a fost rectorul acestei universităţi. În anul 2000, a fost decorat de către preşedintele României de la acea vreme, Ion Iliescu, cu Ordinul Naţional „Steaua României“ în grad de ofiţer al Legiunii de Onoare. Din anul 1994, îndeplineşte funcţia de viceconsul onorific al Republicii Italia la Constanţa. De asemenea, este membru de onoare al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România.
 
Prof. Gheorghe Dumitraşcu este unul dintre întemeietorii Universităţii „Ovidius“. El a obţinut, după Revoluţie, aprobare cu privire la înfiinţarea Facultăţii de Medicină, dar şi a universităţii. Mai mult, a luptat şi a reuşit să obţină un nou sediu pentru instituţia de învăţământ superior, dar şi pentru terenul pe care se află căminele studenţeşti ale instituţiei de învăţământ universitar. A fost cadru didactic al Facultăţii de Istorie între anii 1990 şi 2010. Este autorul a peste 200 de studii şi articole pe teme istorice, publicate în reviste ştiinţifice din domeniu. De asemenea, în plan politic, acesta a fost senator, preşedinte şi vicepreşedinte al Comisiei de Cultură a Senatului. Mai mult, a pus umărul şi la înfiinţarea Bibliotecii Judeţene „I.N. Roman“ din Constanţa.
 
Pentru a putea vizualiza cele trei proiecte la care facem referire, accesați secțiunea „Documente“.

Sursa foto: ZIUA de Constanta
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii