Casa Bănescu trosnește din toate încheieturile. Primăria tace. Administrația județeană caută soluții să mute Școala de Artă Populară într-un alt sediu
Casa Bănescu trosnește din toate încheieturile. Primăria tace. Administrația județeană caută soluții să
16 Mar, 2021 00:00
16 Mar, 2021 00:00
16 Mar, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
3378
Marime text
- Ion Bănescu, primarul Constanței a dăruit orașului, imobilul fostei sale reședințe de la începutul secolului trecut, de pe bulevardul Tomis nr.110 din Constanța
- În clădirea monument istoric de categoria B îşi desfăşoară activitatea Şcoala Populară de Artă din cadrul Centrului Cultural Județean „Teodor T. Burada”, sediul fiind atribuit de fostul prefect Adrian Rădulescu
- Pereţii clădirii care au început să se crape încă din 2016, acum trosnesc exact ca într-o peliculă horror de la Hollywood
- Tot din acea perioadă, conducerea Centrului Cultural Județean „Teodor T. Burada” a făcut demersuri pentru o expertiză tehnică
- Specialiştii consultați au spus că trebuie să se injecteze beton în fundaţia clădirii, fundaţia imobilului fiind realizată pe piloni
- Totodată planșeele trebuie refăcute și imobilul pus în siguranță
- Imobilul aparține primăriei Constanța, fiind administrat de Centrul Burada
- Avem de-a face cu o struțo-cămilă administrativă, cum numai la Constanța există și aceasta nu este o situație similară
- Directorul Centrului Cultural Județean „Teodor T. Burada”, Doina Voivozeanu așteaptă ca autoritățile județene să decidă unde vor muta nu doar activitatea Școlii Populare de Arte, ci și mobilierul și arhiva
- Consiliul Județean Constanța, caută soluții pentru relocarea oamenilor care vin în fiecare zi la serviciu într-un imobil care le poate pune în pericol chiar viața
- Vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, Stelian Gima a declarat că Școala de Artă din cadrul Centrul Cultural se va muta foarte curând
În clădirea monument istoric de categoria B îşi desfăşoară activitatea Şcoala Populară de Artă din cadrul Centrului Cultural Județean „Teodor T. Burada”.
Din 19 octombrie 1990, fostul prefect al Constanţei, Adrian Rădulescu, apreciindu-i valoarea patrimonială, atribuia Casa „Bănescu“ Şcolii Populare de Arte.
Pereţii clădirii care au început să se crape încă din 2016, acum trosnesc, exact ca într-o peliculă horror de la Hollywood.
Tot din acea perioadă, conducerea Centrului Cultural Județean „Teodor T. Burada” a făcut demersuri pentru o expertiză tehnică. Specialiştii consultați au spus la momentul 2017 că trebuie să se injecteze beton în fundaţia clădirii, fundaţia imobilului fiind realizată pe piloni. Totodată planșeele trebuie refăcute și imobilul pus în siguranță. Da de unde bani? Imobilul aparține primăriei Constanța, fiind administrat de Centrul Burada. Avem de-a face cu o struțo-cămilă administrativă, cum numai la Constanța există și aceasta nu este o situație similară.
Directorul Centrului Cultural Județean „Teodor T. Burada”, Doina Voivozeanu așteaptă ca autoritățile județene să decidă unde vor muta nu doar activitatea Școlii Populare de Arte, ci și mobilierul și arhiva.
În prezent, Consiliul Județean Constanța, caută soluții pentru relocarea oamenilor care vin în fiecare zi la serviciu într-un imobil care le poate pune în pericol chiar viața.
Vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, Stelian Gima a declarat că Școala de Artă din cadrul Centrul Cultural se va muta foarte curând.
În ședința de Consiliul Județean din luna martie, se va propune alocarea unor sume de bani fie pentru amenajarea unuia dintre sediile care aparțin CJ, cel mai probabil este vorba despre imobilulul de pe strada Mangoliei nr.4, bloc L13.
Vicepreședintele CJ mai spune că nu s-a renunțat definitiv nici la ideea ca școala să fie relocată în sediul Direcției Județene pentru Cultură, însă și acestei instituții trebuie să-i fie prezentată o alternativă de relocare. Deocamdată nu s-a luat o decizia finală.
Între timp, la finalul acestei săptămâni, autoritățile județene intenționează să discute situația Casei Bănescu și cu proprietarul clădirii, Primăria Constanța.
Am solicitat și noi un punct de vedere biroului de presă al municipalității, pe care îl vom publica atunci în momentul în care îl vom primi.
Sesizări către proprietar și către Inspectoratul de Stat în Construcții au mai fost făcute și în anii trecuți, fără niciun rezultat.
Vă reamintim, în 2017, autoritățile județene chiar anunțaseră o acțiune civilă în instanță împotriva societății Eden SRL, care deține imobilul cu trei etaje de pe bulevardul Tomis nr. 112 lipit de Casa Bănescu și a cărei construcție ar fi afectat clădirea de patrimoniu.
În anul 2015, societatea Eden SRL a obţinut de la Primăria Constanţa Autorizaţia de construire nr. 771 pentru „Modificare proiect autorizat cu AC nr. 299/26.02.2010 şi nr. 543/29.04.2014 - Construire imobil S+P+4/5E, spaţii comerciale, birouri şi locuinţe, repoziţionare scară şi lift, recompartimentări interioare şi modificări faţade“.
Citește și:
Eden SRL invocă un cutremur produs ulterior Cine a afectat structura de rezistenţă a sediului Şcolii Populare de Arte? (documente+galerie foto)
CJC dă în judecată societatea de la care SPIT a închiriat sediul de pe bulevardul Tomis. Vezi de ce!
Editorial USR-iștii "mor" de grija casei Stănescu, iar sub ochii lor se prăbușește conacul Ion Bănescu!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii