Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:45 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Patru ani fără Gheorghe Dumitrașcu, proful de istorie a generații întregi de elevi şi studenţi (25 septembrie 1939 - 17 ianuarie 2017)

ro

18 Jan, 2021 00:00 3700 Marime text
  • S-au scurs patru ani, de la despărțirea de profesorul Gheorghe Dumitrașcu
  • Născut la 25 septembrie 1939, în Nisipari, judeţul Constanţa, profesorul Dumitraşcu face parte din elita oamenilor de cultură ai Dobrogei, un mare professor
  • A fost participant la Revoluţia română din decembrie 1989 iar vocea sa a răsunat adeseori de la tribuna Parlamentului
  • Județul Constanța îi datorează lui Gheorghe Dumitraşcu, înfiinţarea universităţii “Ovidius” Constanţa, obiectiv pentru care a militat imediat după 1989
  • În calitate de profesor universitar la Facultatea de Istorie a noii Universităţii „Ovidius“, a semnat peste o sută de studii ştiinţifice, a publicat nenumărate articole de cultură şi ştiinţă, în ziare şi reviste, precum şi manuale, plachete de versuri, memorialistică
  • Gheorghe Dumitraşcu a primit, post-mortem, titlul de cetăţean de onoare al judeţului Constanţa, iar o străduță din centrul vechi al municipiului Constanţa îi poartă numele
  • În semn de aleasă recunoştinţă pentru tot ce a făcut el în slujba neamului său, ZIUA de Constanţa i-a acordat, post-mortem, distincţia “Meritul dobrogean” și medalia „Remus Opreanu


S-au scurs patru ani, de la despărțirea de profesorul Gheorghe Dumitrașcu.


Era o zi friguroasă și mohorâtă de 17 ianuarie. Istoricul constănțean s-a stins pe un pat de la secția de terapie intensivă a Spitalului Județean Constanța Sf. Apostol Andrei.


Născut la 25 septembrie 1939, în Nisipari, judeţul Constanţa (acolo unde o stradă şi o şcoală îi poartă numele), Gheorghe Dumitraşcu face parte din elita oamenilor de cultură ai Dobrogei, un mare profesor, care a marcat generaţii întregi de elevi şi studenţi, insuflându-le cu dăruire din pasiunea sa pentru istoria şi devenirea României.


A fost participant la Revoluţia română din decembrie 1989, preşedinte al Comisiei de învăţământ, ştiinţă, cultură, presă, culte a Consiliului Judeţean al Frontului Salvării Naţionale, iniţiatorul acestei organizaţii în Constanţa, precum şi membru fondator al FDSN, senator FSN în primul Parlament al României, 1990-1992, preşedintele Grupului parlamentar român de prietenie cu Turcia, Ungaria şi Bulgaria, senator FDSN-PSDR de Constanţa în legislatura 1992-1996.
 
Vocea sa a răsunat adeseori de la tribuna Parlamentului. A fost un patriot.

După absolvirea Liceului teoretic „Nicolae Bălcescu“ din Medgidia, în 1956, a urmat cursurile Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti.


A fost cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie al Academiei, filiala Cluj, asistent şi lector universitar la Institutul Pedagogic din Constanţa, profesor la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“, muzeograf principal la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.

Doctoratul în istorie l-a susţinut în 1976, la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti, cu tema „Locul Partidului Ţărănist Radical în istoria României, 1932-1938“.

Județul Constanța îi datorează lui Gheorghe Dumitraşcu, înfiinţarea universităţii “Ovidius” Constanţa, obiectiv pentru care a militat imediat după 1989.


 
În calitate de profesor universitar la Facultatea de Istorie a noii Universităţii „Ovidius“, a semnat peste o sută de studii ştiinţifice, a publicat nenumărate articole de cultură şi ştiinţă, în ziare şi reviste, precum şi manuale, plachete de versuri, memorialistică.
 
Împreună cu fiica sa, Lavinia Dumitraşcu a scris 12 cărţi. 
Este autor al volumelor Paradoxuri lirice (Constanţa, „Ex Ponto", 1995); Jurnal de credinţă şi speranţă (Alba Iulia, „Continental", 1996); Localităţi, biserici şi mânăstiri româneşti în Dobrogea, până la 1878 (Constanţa, Edit. Fundaţiei „Andrei Şaguna", 1996); Nu, eu nu regret nimic! (Bucureşti, „Sfera", 1999); Locul Partidului Ţărănist Radical - Grigore Iunian – în Istoria României, 1932-1940 (Bucureşti, ,,Sfera", 2000).
 
Este, de asemenea, coautor al volumelor Dobrogea. Bibliografia istorică a României 1944-1964; Ghid turistic al judeţului Constanţa, 1980; Istoria şi teoria mentalităţilor, 1977; Pagini din istoria secoluluii al X-Zea, 1999.
 

Gheorghe Dumitraşcu a primit, post-mortem, titlul de cetăţean de onoare al judeţului Constanţa, iar Consiliul Local Municipal Constanţa a votat pentru atribuirea numelui marelui dascăl unei străzi din centrul vechi al municipiului Constanţa.  
 
De asemenea, în semn de aleasă recunoştinţă pentru profesorul tomitan, pentru tot ce a făcut el în slujba neamului său, ZIUA de Constanţa i-a acordat, post-mortem, distincţia Meritul dobrogean“ şi medalia „Remus Opreanu.
 
 „Odihnește-te în pace, domnule profesor!”.


Mai multe despre personalitatea lui Gheorghe Dumitrașcu puteți citi accesând articolele de mai jos: 

#SărbătoreșteDobrogea Distincția Meritul dobrogean și medalia comemorativă Remus Opreanu pentru istoricul Gheorghe Dumitrașcu

O viaţă în slujba istoriei 80 de ani de la naşterea regretatului profesor Gheorghe Dumitraşcu
 

Repere şi somităţi. Gheorghe Dumitraşcu, un om care şi-a dedicat viaţa studiului istoriei şi politicii (galerie foto)
 
Castelu. Omul Centenar Istoricul şi profesorul universitar doctor Gheorghe Dumitraşcu (25 septembrie 1939, Nisipari - 17 ianuarie 2017, Constanţa)
 
Consiliul Judeţean Constanţa va acorda titlul de cetăţean de onoare post-mortem prof. Gheorghe Dumitraşcu
 
„Venea la cursuri cu geanta plină de cărţi" Inima profesorului Gheorghe Dumitraşcu a încetat să mai bată

Gheorghe Dumitraşcu - istoric, om politic şi profesor




 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Marius 01 Feb, 2021 00:03 Un om deosebit ,vocal dar sigular din viața Constantei !Am avut norocul sa fiu vecin cu dumnealui,un om drept care nu a cautat bogații, el locuind intr-o zonă mai retrasă a orasului!!!DREPT printre cei drepți!!!R.IP