Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:45 13 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consiliul Judeţean Constanţa va acorda titlul de cetăţean de onoare post-mortem prof. Gheorghe Dumitraşcu

ro

22 Nov, 2017 00:00 7065 Marime text
Ordinea de zi a şedinţei Consiliului Judeţean din această lună este deschisă de un proiect iniţiat de preşedintele CJC, Horia Ţuţuianu, privind acordarea, post-mortem, a titlului de „Cetăţean de Onoare al Judeţului Constanţa“ prof. univ. dr. Gheorghe Dumitraşcu.
 
Titlul decernat pentru întreaga activitate pusă în slujba judeţului Constanţa este unul simbolic, a explicat preşedintele Consiliului Judeţean. Horia Ţuţuianu consideră că nu vor exista probleme de această dată (referindu-se la momentul dureros din 30 martie 2016).
 
Vă reamintim că, în martie 2016, consilierii locali constănţeni au votat împotriva acordării titlului de cetăţean de onoare profesorului Gheorghe Dumitraşcu. Cu şase voturi împotrivă şi 15 pentru, profesorul Gheorghe Dumitraşcu, unul dintre fondatorii Universităţii „Ovidius“ din Constanţa, nu a putut deveni cetăţean de onoare al oraşului Constanţa.
 
Propunerea de acordare a acestui titlu a fost făcută de viceprimarul Decebal Făgădău, care l-a avut ca diriginte pe prof. Dumitraşcu la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“. După vot, Făgădău şi-a cerut scuze în faţa profesorului, asigurându-l că, în momentul în care va exista stabilitate în Consiliul Local, va readuce din nou în plen propunerea. Din păcate, nu a mai fost timp şi nici nu s-a mai ivit ocazia potrivită, profesorul Gheorghe Dumitraşcu plecând la îngeri la începutul acestui an, pe 17 ianuarie.

Totuşi la o lună de la „plecarea“ profesorului, primarul Constanţei, Decebal Făgădău, a propus Consiliului Local Municipal, în semn de omagiu, ca numele istoricului să fie atribuit unei străzi din oraş. Proiectul de hotărâre iniţiat de primarul Decebal Făgădău viza „schimbarea denumirii străzii Dianei, situată pe raza administrativ-teritorială a municipiului Constanţa, în strada Gheorghe Dumitraşcu“.

In memoriam Gheorghe Dumitraşcu

Profesorul Gheorghe Dumitraşcu, cel care a contribuit decisiv la înfiinţarea Universităţii „Ovidius“ din Constanţa, s-a născut pe 25 septembrie 1939, în satul Nisipari, comuna Castelu, şi a încetat din viaţă pe 17 ianuarie 2017.
 
Gheorghe Dumitraşcu a urmat şcoala primară în sat, între anii 1953-1956, cursurile Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu“ din Medgidia, apoi, în perioada 1956-1961, Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. A fost cercetător ştiinţific la Institutul de istorie al Academiei, filiala Cluj, asistent şi lector universitar la Institutul Pedagogic din Constanţa, profesor la Colegiul „Mircea cel Bătrân“, muzeograf principal la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa. A obţinut doctoratul în istorie în 1976, la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti, tema studiată fiind „Locul Partidului Ţărănist Radical în istoria României, 1932-1938“.

De asemenea, a fost participant la Revoluţia română din decembrie 1989, preşedinte al Comisiei de învăţământ, ştiinţă, cultură, presă, culte al Consiliului judeţean al Frontului Salvării Naţionale, iniţiatorul acestei organizaţii în Constanţa, precum şi membru fondator al FDSN, senator FSN în primul Parlament al României, 1990-1992, preşedintele Grupului parlamentar român de prietenie cu Turcia, Ungaria şi Bulgaria, senator FDSN-PSDR de Constanţa în legislatura 1992-1996. A fost şi preşedinte al Comisiei de învăţământ şi cercetare ştiinţifică a Senatului din iunie 1994-2000.

Totodată, Gheorghe Dumitraşcu a militat cu toată convingerea şi autoritatea morală pentru înfiinţarea unei universităţi la Constanţa. Profesor universitar la Facultatea de Istorie a Universităţii „Ovidius“, a semnat peste 800 de articole de specialitate şi studii, manuale, plachete de versuri, memorialistică.

Citeşte şi:

După şase luni de la votul din CLM Am căutat la pas străzile „Virgil Coman“ şi „Gheorghe Dumitraşcu“. Fizic, ele încă nu există. Explicaţiile municipalităţii!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii