Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:23 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Nu există nicăieri aşa ceva” Mazăre despre independenţa televiziunilor

ro

28 Jan, 2014 00:00 2135 Marime text
Active Watch Agenţia de Monitorizare a Presei a publicat, recent, Raportul „Harta Politică a Televiziunilor Locale”. Potrivit Active Watch, datele din hartă acoperă perioada februarie 2012-octombrie 2013 şi pot conţine inexactităţi.
În raport este menţionată şi televiziunea Neptun TV care, potrivit autorilor acestuia, „din documentarea realizată, a reieşit că este tributară sferei de interes a primarului Mazăre şi apropiaţilor săi”.
 
„Rădăcinile acestui fenomen stau în faptul că televiziunea a fost fondată de Radu Mazăre, înainte să devină politician, alături de Nicuşor Constantinescu, în prezent Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, şi de prietenul acestora, omul de afaceri Sorin Strutinsky”, explică Active Watch.
Descrisă de primarul municipiului Constanţa drept o televiziune naţională „relativ independentă”, Neptun TV are un buget lunar de aproximativ 190.000 de euro, „ceea ce înseamnă 2,3 milioane de euro pe an, potrivit directorului executiv Dan Dumitru”. În ceea ce priveşte modalitatea de finanţare, directorul executiv susţine, potrivit raportului, că „45% dintre contractele de publicitate încheiate cu televiziunea vin din partea unor instituţii publice („regii, primării, Consiliul Judeţean”), pentru promovarea activităţii acestora, iar restul contractelor vin din zona agenţilor comerciali”.
 
„Ce înseamnă să fie independente?”
 

În subcapitolul „Percepţia asupra jurnalismului. Influenţe economice şi politice” este abordată problema finanţării presei în raport cu independenţa şi credibilitatea acesteia. Interesantă este, din acest punct de vedere, opinia lui Radu Mazăre, unul dintre fondatorii Neptun TV: „Ce înseamnă [ca televiziunile - n.r.] să fie independente? Independente de cine? Nu există nicăieri în lume aşa ceva. (...) Nu vorbesc de bani publici. De unde au televiziunile contracte de reclamă? Au scris vreodată ceva critic la adresa celor care au contracte cu ei? Îmi arăţi tu mie pe cineva care ia bani de reclamă şi scrie împotriva ăluia care dă banii? Uitaţi-vă la presa internaţională. Ce, CNN-ul e independent? Al Jazeera e independentă? Ce spune finanţatorul, asta fac jurnaliştii. (...) Nu există nicio soluţie pentru o presă independentă”.
 
„O comunicare bună, cum e şi normal”
 
În altă ordine de idei, fostul jurnalist, actual primar a precizat că industria din municipiu nu se dezvoltă pentru că nu are tradiţie. „Pe de altă parte, o interpretare a altor intervievaţi a fost şi că aproape toate activităţile economice din Constanţa sunt dependente de administraţia locală”, se specifică în raportul Active Watch.
Tot aici, întrebat dacă mediul de afaceri local este în strânsă legătură cu cel politic, primarul Constanţei răspunde „Ce înseamnă asta? Avem o comunicare bună, cum e şi normal. Ce vrei să întrebi, dacă mă finanţează mediul de afaceri local? Tu ai văzut câţi bani am băgat în campania electorală de acum? Trei lulele”.
 
„Semnul egal între publicul - ţintă al postului şi electoratul său”

 
Şeful municipalităţii constănţene pune, aşa cum se arată în Raportul „Harta Politică a Televiziunilor Locale” întocmit de Active Watch, „semnul egal între publicul - ţintă al postului (n.r. Neptun TV) şi electoratul său”.
Potrivit unora dintre constănţenii intervievaţi, „Neptun TV a funcţionat iniţial ca rampă de lansare pe scena politică, apoi ca tribună de răspândire a mesajelor agreate de fondatorii postului”.
În raport este amintit faptul că, potrivit deciziei CNA din 24 iulie 2012, „Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul Neptun TV cu somaţie publică pentru încălcarea prevederilor art. 1 din Decizia privind desfăşurarea campaniei pentru referendumul pentru demiterea Preşedintelui României, întrucât în emisiunile informative difuzate în perioada 12-22 iulie 2012 nu a asigurat pluralitate de opinii în ceea ce priveşte exprimarea punctelor de vedere pro sau contra demiterii Preşedintelui României, în sensul că ştirile în care au fost exprimate puncte de vedere pro demiterii Preşedintelui României au fost în număr de 30, iar contra demiterii, 8”.
 
„Relaţia cu administraţia locală este bună. Mai mult decât bună”
 
Raportul Active Watch tratează şi problema „Relaţiei cu autorităţile locale”. În sensul acesta, directorul executiv al Neptun TV declară că „relaţia cu administraţia locală este una bună”. „Mai mult decât bună. Şi asta încă de ani buni, datorită faptului că, de exemplu, Radu Mazăre a fost acţionar la Soti Cable, Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean, la fel, iar ei şi-au vândut acţiunile actualului preşedinte, Sorin Strutinsky. Iar una dintre marile particularităţi în Constanţa este că relaţiile dintre oameni durează, sunt trainice. Adică, dacă ne-am întovărăşit acum 15 ani, suntem tovarăşi şi acum, nu suntem duşmani acum, chiar dacă între timp ne-am făcut mai mari, mai faimoşi, mai bogaţi”.
 
Cum rămâne cu libertatea de exprimare?
 
Nu mai puţin important, în acest raport se precizează că „numeroşi jurnalişti constănţeni l-au indicat pe primarul Mazăre drept o ameninţare la adresa libertăţii de exprimare deoarece nu răspunde la solicitările de informaţii şi pentru că a intentat numeroase procese împotriva vocilor critice din presă la adresa sa”. „Primarul a recunoscut că sunt publicaţii cu care refuză orice contact. Totodată, edilul Radu Mazăre a susţinut că echipa sa de avocaţi a acţionat în judecată jurnalişti care l-ar fi atacat nefondat”.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • vasile 28 Jan, 2014 07:43 ce se intimpla cu TVE NEPTUN suntem racordati la RCS si nu mai putem accesa canalul respectiv ptr vizionare