Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:22 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu online cu Adrian Radu, executiv Chef la restaurantul Queen Elizabeth Adrian Radu - „Farfuria goala este nota maximă pentru mine" (Galerie foto)

ro

11 Nov, 2011 01:00 3990 Marime text

sintezainterviu-interviuonline2.jpgÎn timp ce majoritatea vrăjitorilor gastronomiei aleg să se specializeze la curţile regilor Franţei, invitatul nostru a ales alte destinaţii.

Anglia şi Tanzania sunt două repere importante în cariera lui Adrian Radu. Are 43 de ani, este îndrăgostit de Africa, îi place golful, pe care a avut privilegiul să-l practice în Anglia în companii selecte. Are două fiice care nu-i îmbrăţişează pasiunea pentru gastronomie, însă ucenicii săi de peste tot pe unde a trecut prin lume îi vor duce mai departe dragostea pentru bucătărie.

Adrian Radu despre meseria de bucătar: „De peste 20 de ani lucrez ca bucătar. Găteam încă de când eram copil. Îmi ajutam mama. Am fost sfătuit de familie să fac şcoala de bucătari. Iniţial nu mi-a plăcut meseria, ci abia după ce am început să lucrez efectiv şi mi-am dat seama că nu e ca în bucătăria de acasă. Ca să ajungi un bun bucătar ai nevoie de mult timp să înveţi, să pornească pasiunea din suflet, să munceşti mult. După cel puţin 10 ani de experienţă şi pe cât mai multe continente poţi spune că eşti cu adevărat bucătar. Bucătăria şi fantezia bucătarului nu au limite. Aşa ajungi să fii apreciat de cei din jur. Am tot timpul emoţii când se întoarce ospătarul cu farfuria. Farfuria goală este nota maximă pentru mine. Şi deocamdată, din acest punct de vedere, e bine...".

„Bucătăria românească nu e sănătoasă. Totul conţine grăsime"

sintezainterviu-interviuonline.jpgAdrian Radu despre experienţa Africa: „Prima oară am plecat în Tanzania. Era prin 2000. Am plecat în luna februarie, m-am acomodat destul de greu. Nu erau prea mulţi albi. Am lucrat într-un restaurant unde am gătit pentru europeni, dar am învăţat şi despre bucătăria locală şi indiană.Bucătăria africană presupune să lucrezi foarte mult cu cocos şi uleiuri de palmier, puternic aromatice. Se gătesc banane, sunt peste 40 de feluri de banane. Tocana de banane cu carne de vita este delicioasă. Ei au cartofi dulci şi kasawa, porumb... Prima dată am gătit acolo mâncare românească, am făcut pui la ceaun. Bucătăria românească nu e sănătoasă. Totul conţine grăsime. Nici grătarul nu este bun. Pentru că acea grăsime care sare pe grătar degaja funingine care intră în stomac şi face pagubă. Aş recomanda mâncărurile la cuptor. Orice carne la cuptor este bună şi sănătoasă".


„Nu folosiţi apa pură ci supele"

Adrian Radu despre secretul mirodeniilor: „Gusturile nu se amestecă. Mâncarea bună trebuie să fie cât mai simplă. De bază sunt sarea şi piperul. Condimentele folosite în exces obosesc ficatul. Nu-s recomandate. Bazele de mâncare pe care le găsim în comerţ, nu le recomand. Eu nu folosesc aşa ceva. Recomandabil este ca atunci când faci o simplă tocană să nu foloseşti apa pură la gătit, ci supe".

„Mâncarea face însă cam 60% din potenţialul unui restaurant"

Adrian Radu despre Queen Elisabeth: „Stilul fusion e de bază, combinam europeanul cu africanul, cu indianul...Eu cred că niciunul dintre preparatele mele nu se regăsesc pe piaţă, în afară de scalopina. Am un preparat pe care îl apreciez mult: pui cu legume, în stil „mişcă şi prăjeşte", cu tăiţei de ou, de orez, conţine alune, susan prăjit îmbălsămat în sos de soia... Mâncarea face însă cam 60% din potenţialul unui restaurant. Avem foarte multa mâncare indiană, bine primită. Am fost felicitat de consumatori".

Interviul integral îl puteţi citi aici: //www.ziuaconstanta.ro/rubrici/interviu-online/interviu-online-cu-adrian-radu-executiv-chef-la-restaurantul-queen-elizabeth-tema-este-gastronomia-a-opta-minune-a-lumii-73502.html

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii