Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:33 21 07 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

România, relații diplomatice Regatul Belgiei, unul dintre membrii fondatori ai Uniunii Europene, sărbătorește Ziua Națională (GALERIE FOTO)

ro

21 Jul, 2025 15:57 153 Marime text
foto: PixabayPe data de 21 iulie, Regatul Belgiei sărbătorește Ziua Națională, ziua în care Leopold I, primul suveran belgian, a depus jurământul (1831).. Conform informațiilor Wikipedia, este o țară în Europa de Vest. Este unul dintre membrii fondatori ai Uniunii Europene și găzduiește majoritatea instituțiilor acesteia precum și alte instituții internaționale importante, inclusiv NATO. Belgia ocupă un teritoriu de 30.528 km² și are o populație de peste 11 milioane de locuitori. Belgia se învecinează cu Țările de Jos, Germania, Marele Ducat al Luxemburgului, Franța și Marea Nordului.

Sursa citată mai menționează că Belgia este situată pe frontiera ce divide Europa germanică de Europa latină iar cele două mari regiuni ale țării marchează acest lucru. Regiunea de limbă neerlandeză Flandra, situată în jumătatea de nord a țării, are 58% din populație iar regiunea de limbă franceză Valonia, situată în jumătatea de sud, are 32% din populație. Regiunea Capitalei Bruxelles, oficial bilingvă, este o enclavă majoritar francofonă situată în Regiunea Flamandă, dar în apropiere de frontiera cu regiunea valonă și are 10% din populație. O mică comunitate germanofonă există în estul Valoniei. Diversitatea lingvistică și conflictele politice și culturale asociate acesteia sunt reflectate în istoria politică și în sistemul complex de guvernare.
Scurt istoric

Conform MAE, ca urmare a revoluţiei de la 1830, Belgia a dobândit independenţa faţă de Regatul Ţărilor de Jos. După obţinerea independenţei, Belgia a cunoscut un proces de industrializare accelerată, devenind, ulterior, putere colonială în Africa. În 1948, a format, împreună cu Luxemburg şi Olanda, Uniunea Vamală Benelux. Membru fondator al Comunităţii Economice Europene - UE (1957) şi al NATO (1949). Din 1999, a adoptat moneda euro.

MAE mai menționează că, începând cu deceniul 6 al sec. al XX-lea, statul belgian a cunoscut o serie de reforme instituţionale profunde caracterizate prin devoluţia puterii centrale care au impus, progresiv, un model federal, format din următoarele entităţi federate: 3 regiuni (Flandra, Valonia şi Bruxelles-Capitală), având competenţe depline în domeniile conexe problematicii teritoriale (de ex. economia, amenajarea teritoriului etc.) şi 3 comunităţi (flamandă, francofonă şi germanofonă), având competenţe depline în domeniile care vizează persoana (de ex. învăţământul, cercetarea, cultura etc.). În consecinţă, guvernarea se exercită în Belgia la trei niveluri: federal, regional şi comunitar, fiecare nivel şi entitate dispunând de guvern şi legislativ propriu. În cazul Flandrei, cele două executive şi legislative (regionale şi comunitare) au fuzionat într-un singur guvern şi un singur parlament flamand.

foto: PixabayInformații politice

Forma de guvernământ: monarhie constituțională parlamentară, care funcționează după principiul democrației indirecte (prin reprezentare). Parlamentul este ales prin scrutin proporțional plurinominal, iar votul este obligatoriu.
 
Şeful statului este MS Philippe I, Regele Belgienilor (de la 21 iulie 2013). Acesta desemnează liderul politic în vederea formării noului executiv, ulterior alegerilor legislative.


Prim-ministru este Alexander De Croo (de la 1 octombrie 2020, membru al Partidului Liberal și Democrat Flamand - Open VLD)

Ministru al afacerilor externe, al afacerilor europene și comerțului exterior și al instituțiilor culturale federale: Hadja Lahbib (de la 15 iulie 2022, membru al Mișcării Reformatoare – MR, partid liberal francofon). Parlamentul este bicameral, format din Senat (60 membri) şi Camera Reprezentanţilor (150 membri).

Guvernele regionale şi comunitare: Competenţele atribuite la nivel federat privesc politici exercitate în relaţie cu teritoriul (transporturi, infrastructură, mediu, agricultură, comerţ exterior etc), în cazul regiunilor, respectiv politici exercitate în relaţie cu persoana (învăţământ, cultură, audiovizual, politici lingvistice, etc.) în cazul comunităţilor. Fiecare guvern regional este condus de către un ministru-preşedinte.

Relații diplomatice cu România

Relaţiile bilaterale româno-belgiene sunt bazate pe un dialog foarte bun la nivel politico-diplomatic, pe o cooperare strânsă în plan economic și comercial, precum și pe colaborarea la nivel european și internațional. Cooperarea sectorială și descentralizată este stimulată și de abordarea convergentă a principalelor teme de pe agenda internaţională.

 
foto: PixabayReprezentarea diplomatică

În 1838, Belgia înființează la Galați primul său consulat, mutat, în 1842 la Bucureşti şi transformat, în 1870, în agenţie diplomatică. După 1855, sunt înfiinţate consulate şi viceconsulate la Brăila, Craiova, Iaşi, Constanţa şi Sulina.
La 17/29 martie 1880, după recunoaşterea independenţei României, a fost creată prima reprezentanţă diplomatică românească la Bruxelles, la nivel de legaţie.
La 11 februarie 1941, relaţiile diplomatice au fost întrerupte, fiind reluate în 1946 şi ridicate la nivel de ambasadă, la 3 decembrie 1963.
La 8 aprilie 1994 a fost semnată Declaraţia politică comună între România şi Regatul Belgiei.
La 12 iunie 1997 a fost semnat Acordul de cooperare între Guvernul României şi Guvernul Flandrei.
La 21 mai 1998 a fost semnat Acordul de cooperare între Guvernul României, pe de o parte, şi Guvernul Comunității Franceze din Belgia şi Guvernul Valon, pe de altă parte.

Misiuni ale României
  • Ambasada României în Belgia: ambasador, Andreea Păstârnac (și-a prezentat scrisorile de acreditare la 14 noiembrie 2019)
  • Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană: însărcinat cu afaceri a.i. Clara Staicu
  • Delegația Permanentă a României la NATO: ambasador, Stelian Stoian
  • Institutul Cultural Român din Bruxelles: director, Liliana Țuroiu
  • Consulatul onorific din Anvers: consul onorific Arthur Flieger
  • Consulatul onorific din Bruges: consul onorific Gustav Joeri Beuren
Misiuni în România
  • Ambasada Regatului Belgiei la București - ambasador, Philippe Henri Pierre Corneil Benoit (a prezentat scrisorile de acreditare la 11 septembrie 2019)
  • Consulatul Onorific al Regatului Belgiei la Timișoara – consul onorific Ovidiu Șandor
foto: PixabayCondiții de intrare și regim de ședere

Cetățenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Belgia.
Intrarea în Belgia este permisă cu pașaportul sau cartea de identitate în curs de valabilitate.
Pentru verificarea condițiilor particulare de intrare și ședere prevăzute de legislația națională, MAE vă recomandă consultarea informațiilor oficiale furnizate de autoritățile belgiene:
Ministerul Afacerilor Externe al Belgiei - https://diplomatie.belgium.be;
Oficiul pentru străini - https://dofi.ibz.be;

Ambasada Belgiei la București - https://romania.diplomatie.belgium.be.
În Belgia este interzisă deţinerea si utilizarea oricăror tipuri de spray-uri ilariante sau paralizante.
În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, vă recomandăm contactarea poliţiei locale şi a oficiului consular român cel mai apropiat.
În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor belgiene, apelaţi următoarele numere de urgenţă:
101 – Serviciul de urgenţe al poliţiei
 112 – Serviciul de urgenţe
100 – Salvarea
Atenţie! Dacă sunaţi din greşeală la 112, nu închideţi! În caz contrar, vi se poate trimite o maşină în locul în care vă aflaţi, pentru a vedea dacă totul este în regulă!

Ambasada României în Regatul Belgiei
AMBASADOR:  Andreea PĂSTÂRNAC
COORDONATE DE CONTACT:
Adresă: Rue Gabrielle nr.105, 1180 Bruxelles
Web: http://bruxelles.mae.ro

Delegaţia Permanentă a României la NATO
Adresa: NATO Headquarters, NG Building, Blvd Leopold III, 1110, Bruxelles, Belgia
Telefon: +32 2 7079600, +32 2 7079610
Fax: +32 2 7079602
Web: http://nato.mae.ro/
E-mail: bruxelles-nato@mae.ro
Ambasador: NECULĂESCU SEBASTIAN DĂNUŢ

Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană
Adresa: Avenue de Cortenbergh, 107 B1000 Bruxelles, Belgia 
Telefon: +32 2 7000640
Fax: +32 2 7000641
Website: http://ue.mae.ro
E-mail: bru@rpro.eu
Ambasador: MATEI IULIA RALUCA

Consulatul Onorific al României – Bruges, Provincia Flandra
Adresa: Damse Vaart Zuid 20-21, 8310 Sint Kruis - Brugge
Telefon: 0032 (0) 50 352 918
Email: advocatenkantoor@beuren.be
Consul onorific: Gustaf Joeri BEUREN

Consulatul Onorific al României – Liege, Belgia
Adresa: 34 Rue Mattéotti, 4102 Ougrée, provincia Liège
Telefon: +32(0)3.231.1444
Email: lesman@lexlitis.eu
 Consul onorific: Isaac Lesman

Ambasada Regatului Belgiei
Metropolis Center, Str. Grigore Alexandrescu nr. 89-97, et. 5, aripa est, Sector 1, 010624 București
Tel:  021 210 29 69; 210 29 70
Fax:  021 210 28 03
Email:  Bucharest@diplobel.fed.be 
Web:  https://romania.diplomatie.belgium.be/en
Program de lucru: luni – joi  09.00 – 12.30; 14.00 – 17.00;  vineri  09.00 – 15.00

foto: PixabaySecția Consulară
Metropolis Center, Str. Grigore Alexandrescu nr. 89-97, et. 5, aripa est, Sector 1, 010624 București
Tel:  021 212 36 80
Fax:  021 210 28 03
Email:  consular.bucharest@diplobel.fed.be
Program de vize: luni-vineri : 09.00-11.30 -----

Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar  (26 septembrie 2023)
E.S. Dl Jean Gerard CORNET D’ELZIUS (Conte)
Dna Catherine DE RENESSE (Contesă)
Dl Ewoud ROES Șef Adjunct Misiune  (2 august 2021)
Dna Marina BARBĂLATĂ 

Biroul Atașatului Apărării

Colonel Patrick BONFANTI     Ataşat al Apărării (1 august 2024) 
Dna Catherine LATINIS

Dl Filip BERGEMAN Aghiotant al Atașatului Apărării  (1 august 2024)
Dna Sabine RAMAN

Biroul de legătură al Serviciilor de Poliţie, Vamă, Imigraţie şi Justiţie pentru România, Bulgaria, Republica Moldova, Republica Macedonia de Nord şi SELEC
Dl Herbert VEYT   Consilier pentru probleme poliţieneşti şi ofiţer de legătură (1 octombrie 2016)
Str. Finlanda nr. 2, ap.2, Sector 1, 011776 București
Tel: 021 230 71 28 
Fax: 021 230 71 29
Email:  CGI.LO.Romania@police.belgium.eu 

Biroul economic şi comercial al Flandrei (Flanders Investment & Trade)

Olesea CIOBANU Însărcinat (interimar, cu atribuții de conducere) economic și comercial al Flandrei
Metropolis Center, Str. Grigore Alexandrescu nr. 89-97, et. 5, aripa est, Sector 1, 010624 București
Tel:  021 231 56 07
Email:  bucharest@fitagency.com ; olesea.ciobanu@fitagency.com 
Web:  https://www.flanderinvestmentandtrade.com 
Biroul economic şi comercial al Regiunii valone (AWEX)

Dl Pierre Jean ANNOYE      
Consilier economic şi comercial (12 noiembrie 2020) 
Responsabil pentru România, Republica Moldova, Bulgaria și Macedonia de Nord
Str. Italiană nr. 24, et. 5, Sector 2, 020976 București
Tel:  021 314 05 77; 314 05 88
Fax:  021 314 05 69
Email:  bucharest@awex-wallonia.com

Lista corpului diplomatic a fost actualizată la data de 9 iulie 2025. 

PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și:

România, relații diplomatice14 iulie, Ziua Națională a Franței. Căderea Bastiliei, un simbol al libertății și democrației (FOTO)

Sursa foto: PIXABAY
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii