Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:04 21 07 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța acum 100 de ani Luna mai 1925 în presa vremii (III)

ro

21 Jul, 2025 17:00 393 Marime text

 
  • În ediția de astăzi avem în vedere săptămâna 12-17 mai 1925, de marți până vineri (ziarul „Dacia“ nu publică ediția de luni) și vom prezenta: Editorial, Politică, administrație și „probleme“, „Nenorocirile“ locale (i.e. accidente de muncă, furturi, arestări, atacuri etc)
 
În ediția de astăzi avem în vedere săptămâna 12-17 mai 1925, de marți până vineri (ziarul „Dacia“ nu publică ediția de luni) și vom prezenta: Editorial, Politică, administrație și „probleme“, „Nenorocirile“ locale (i.e. accidente de muncă, furturi, arestări, atacuri etc).
 
Editorial
 
Cele șase numere ale ziarului dobrogean „Dacia“, aferente săptămânii amintite, cuprind, în mod firesc, editorialele, scrise de mai mulți autori. Acestea abordează teme relevante situației locale/naționale sau internaționale, după cum urmează:
 
  • „Din misterele cabinetului roșu” – Ziarul „Dacia” aduce aminte de faptul că au scris despre deschiderea unei acțiuni în instanță a Primăriei Constanța împotriva Soicetății Marilor Stabilimente, pentru evacuarea Cazinoului. Motivul intentării procesului: societatea n-a efectuat o lărgire a terasei și nici reparații la local. Redacția aducea în atenția publică dedesubturi ale afacerii municipalității cu Cazinoul.
  • „Să ne închinăm!” – În ediția din 13 mai 1925, autorul editorialului C. Irimescu amintea de mai multe sărbători prilejuite zilei de 12 mai, printre care: 66 de ani de la Unirea principatelor Moldovei și Valachiei sub domnitorul A.I. Cuza; 59 de ani de când Carol I a redat independența românilor; 44 de ani de la proclamarea regatului și opt ani „de la unirea tuturor sufletelor și pămînturilor romînești sub puterea energiei Regelui Ferdinand și jertfa pentru țară a celor căzuți pe cîmpiile de luptă”. Pe lângă aceste motive de sărbătoare, C. Irimescu reliefează și moartea lui Alexandru Marghiloman (decedat la 10 mai 1925), șeful partidului conservator progresist. Odată cu trecerea în neființă a acestuia, C. Irimescu era de părere că poporul român ar trebui plâns, fiindcă a rămas fără „bunul pastor pe care-l aștepta”.
  • „La mormântul lui Al. Marghiloman” – Textul este o preluare din ziarul „Aurora” și a fost scris de Nicolae Lupu, fost medic, fost ministru al Sănătății, fosat membru în Partidul Țărănescu și Partidul Național-Țărănescu. Ca și C. Irimescu în editorialul trecut, N. Lupu cataloga dispariția dintre noi a lui Alexandru Marghiloman drept o mare pierdere pentru țară. „Cu el dispare fără îndoială oratorul parlamentar cel mai de talent al trecute și prezentei generației debaterul cel mai puternic și mai elegant în acelaș timp, dispare omul de caracter mai tare, dispare în fine cel o experiență politică bogată, o inteligență superioara prin claritatea ei, dispare un civilizat, un occidental, un om”, spunea fostul ministru. În încheierea necrologului, N. Lupu scria că Alexandru Marghiloman nu va fi uitat niciodată de poporul român.
  • „Probleme fiscale” – Avocatul A.B. Plopul propune în numărul din 15 mai 1925 un material informativ asupra prevederilor din legea contribuțiunilor directe, punând accent pe venitul impozabil după după cifra de afacere și aprecierea în comerț și industrie.
  • „Răsplata brătienilor” – Redacția aducea în prim-plan mai multe nume de persoane loiale guvernului Brătianu care au fost avansate, doar pe baza culorii politice. Este vorba despre Ion Păun, acar de meserie,decorat cu „Serviciul credincios”, deși a provocat o catastrofă; judecătorul Bucicoff, avansat, deși era bănuit că a furat la ultimele alegeri urnele de la Hârșova și locotenentul Ștefan Popescu de la jandarmi, avansat în grad de căpitan, deși l-a bătut crunt pe Pan Halippa, opozant al guvernului. „Liberalii au fost recunoscători oamenilor lor devotați.” 
  • „Ce fac conservatorii-progresiști?” – Al. Dratski scria despre întoarcerea în oraș a lui Alexandru Pilescu, șeful organizației conservator-progresistă din Constanța, care a participat la funeraliile lui Alexandru Marghiloman din București. El a fost întrebat despre situația politică, în contextul decesului liderului conservator-progresiștilor. „În ce privește atitudinea politică a partidului în momentele de față, vă pot spune că, prea suntem sub impresia loviturii ce am primit-o prin pierderea șefului, ca să ne putem gândi la cea ce va fi în viitor. Fapt real până este, că s’a format un astăzi comitet de nouă persoane din sânul cărora s’au ales patru cu domiciliul în București, care se va ocupa de mersul clubului și presa sa. Aceștia sunt d-nii Dimitrie Dobrescu, Const. Meissner, I. Mitilineu și dr. N. Bardescu”.
 
Politică, administrație și „probleme”
 
Viața politică la Constanța. Întrunirea comitetului partidului Poporului – Membrii comitetului județean al organizației Constanța s-au întrunit în localul clubului partidului de pe strada Ștefan cel Mare pentru a discuta mai multe „chestiuni referitoare la întărirea organizației”.
 
Activitatea partidului național. Întrunirile de Duminică – Redacția „Dacia” prezintă cum s-au derulat întrunirile publice ale partidului național din Osman-facâ, Engimahale și Osmancea.
 
Viitorii învățători – Ziarul „Dacia” a semnalat conducerii școlii normale de învățători faptul că pe pereții unei gherete erau inscripționate mesajele: „Jos jidanii” și „La Palestina”, încadrate de numeroase cruci încârligate, simbol al antisemiților germani. Deși mesajele au fost șterse de elevi, la momentul de solemnitate al zilei de 10 mai, mai mulți viitori educatori au purtat la piept insigna crucii încârligate. Ziarul a semnalat și acest incident, însă din partea școlii au primit doar jigniri și chiar amenințări.
 
„Nenorocirile“ locale  
 
Fioaroasa crimă din str. Vasile Alecsandri – Ziarul relata despre o crimă înfiorătoare de pe strada Vasile Alecsandri, ca urmare a unei altercații între doi muncitori din port, aflați sub influența alcoolului. Ali Murat și Ion Roșu, în drum spre casă după ce au frecventat mai multe cârciumi, s-au certat din cauza unor lucrări în port, pentru care nu și-ar fi primit în mod egal banii. Fiecare și-a scos briceagul și s-au luat la bătaie. Ion Roșu l-a țintuit cu genunchii la pământ pe Ali Murat și i-a infipt lama în gât. „Criminalul, care după săvârșirea faptului se pregătea să dispară, a fost prins de locatari și predat poliției.”
 
Isprăvile unei bestii homosexuale – Siguranța l-a arestat pe pescarul Azim Mustafa, din Varna, care a săvârșit mai multe acte de homosexualitate cu copii pe care îi ademenea cu bani. Un transilvănean, victimă a bărbatului, a reclamat faptul.
 
Prinderea unui licean dispărut – Poliția Portului l-a prins pe liceanul I. Corvin din Cernăuți. Tânărul a dispărut de acasă, nu înainte de a fura o sumă importantă de bani. El a fost prins în momentul în care voia să se îmbarce pe un vapor de comerț pentru Constantinopol.
 
Nenorocirea din str. Egalității – Un copil de opt ani, rămas singur acasă, a vrut să aprindă focul într-o mașină de gătit cu benzină. În momentul în care a apropiat sticla, benzina s-a aprins și sticla a explodat. Copilul s-a ales cu arsuri grave pe toată suprafața corpului și a fost transportat la spital.
 
Crimă din răzbunare - Marin Grigore din satul Seimeni, a înjunghiat din răzbunare, pe consăteanul său Ichim Ursu. Victima a fost adusă și internată a spitalul comunal din localitate.
 
Crima unui sătean – Gh. Marin Mircu din comuna Regina Maria, județul Tulcea, l-a lovit mortal pe Ștefan Bârlădea, cu un drug de fier în cap. Criminalul îi purta pică victimei de mai multă vreme.
 
Va continua.  

 
Haideți să reconstituim împreună povestea Constanței de acum 100 de ani!
Dacă aveți poze, scrisori, documente etc. din Constanța anului 1924 și 1925, le așteptăm pe adresa redacției tomis@ziuact.ro.
 
 
Despre proiectul „Constanța acum 100 de ani“
 
Dintr-o curiozitate firească, nu de puține ori ne întrebăm cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol. Publicațiile locale ale vremii, ziare, gazete și reviste, stau mărturie să povestească, arc peste timp, despre întâmplările cotidiene de la malul mării. Inspirându-ne dictonul latin „verba volant, scripta manent“ considerăm necesar a reda din izvoarele scrise ale istoriei „cotidiene“ ale locuitorilor de la pontul Euxin.
 
Aceste surse bibliografice oferă mijlocul pentru a reconstitui imaginea Constanței din anul  1924, respectiv dina nul 1925, obiectiv pentru  care cotidianul ZIUA de Constanța demarează proiectul „Constanța acum 100 de ani“. Proiectul propune celor interesați „răsfoirea“ cotidianului „Dacia“ și redarea principalelor evenimente cotidiene ale anului 1924 și 1925 în edițiile viitoare ale ziarului ZIUA de Constanța.
 
Proiectul „Constanța acum 100 de ani“), lansat în 2024, continuă în anul 2025, având același scop și folosind aceleași mijloace, însă sub o altă formă, spre a oferi cititorului o lectură cât mai plăcută. Pentru a întări utilitatea istorică și pentru a prezenta evenimentele sub o formă cât mai cuprinzătoare și structurată, în edițiile ce urmează vom prezenta cumulat mai multe numere ale ziarului dobrogean „Dacia“, prezentând, de facto, câte o săptămână de activitate a cotidianul ante-menționat, deci o săptămână din viața urbei constănțene a anului 1925.
 
Pentru a facilita lectura, considerăm oportună prezentarea cronologică în capitole (sub forma intertitlurilor) a articolelor integrate în ziarul „Dacia“, după cum urmează: într-o ediție vor fi integrate textele referitoare la Editorial, Politică, administrație și „probleme“, „Nenorocirele“ locale (i.e. accidente de muncă, furturi, arestări, atacuri etc), iar în altă ediție:  Ironii și subtilității în rânduri satirice, Cultură, educație și evenimentele sociale locale, Buletinul juridic, Știrile Internaționale, Publicitate.

Ziarul Dacia este pus la dispoziția cotidianului ZIUA de Constanța de Arcanum.
 
Citește și:
ZIUA de Constanța lansează proiectul „Constanța acum 100 de ani“.Cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol? 
 

Constanța acum 100 de ani Ziarul constănțean „Dacia“ - început, influențe și sfârșit

 

Constanța acum 100 de ani România după Marele Război - începutul modernizării și al industrializării țării

 

Constanța acum 100 de ani Virgil Andronescu și Vergil Chițac, doi primari liberali la distanță de un secol


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari