CJ Constanța va decide dacă își exercită dreptul de preempțiune pentru un imobil situat în situl arheologic „Orașul Antic Tomis” (DOCUMENT)
CJ Constanța va decide dacă își exercită dreptul de preempțiune pentru un imobil situat în situl arheologic
21 Jul, 2025 17:00
ZIUA de Constanta
263
Marime text



- Conform Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, autoritățile publice locale pot exercita dreptul de preempțiune pentru achiziționarea monumentelor istorice, dacă Ministerul Culturii nu își exercită acest drept în termenul legal.
În ședința ordinară programată pentru miercuri, 23 iulie 2025, ora 10:00, Consiliul Județean Constanța are pe ordinea de zi Proiectul de hotărâre nr. 189/17.07.2025, inițiat de președintele CJ, Florin Mitroi, privind exercitarea sau neexercitarea dreptului de preempțiune asupra unui imobil situat în strada Mihai Viteazu nr. 1, municipiul Constanța.
Imobilul în cauză este un apartament de 46,2 mp, situat la etajul 3 al blocului F1, scara D, identificat cadastral cu numărul 202199-C1-U66, care include și o cotă indiviză de 14 mp din terenul aferent. Proprietatea este parte componentă a sitului arheologic „Orașul antic Tomis” (cod LMI CT-I-s-A-02553) și a sitului urban „Zona Peninsulară” (cod LMI CT-II-s-B-02832) – ambele monumente istorice de interes național.
Cadru legal și demersuri administrative
Conform Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, autoritățile publice locale pot exercita dreptul de preempțiune pentru achiziționarea monumentelor istorice, dacă Ministerul Culturii nu își exercită acest drept în termenul legal.
În cazul de față, Ministerul Culturii, prin adresa nr. 4738/26.06.2025, a comunicat că nu își exercită dreptul de preempțiune, situație în care competența revine Consiliului Județean Constanța. În acest sens, proprietarii imobilului, Moise Șerban și Moise Cornel, au notificat autoritățile locale despre intenția de vânzare, prin adresa nr. 24602/08.07.2025.
Consiliul Județean Constanța a solicitat, totodată, un punct de vedere din partea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) privind eventualele cercetări arheologice ce vizează imobilul. Răspunsul primit, prin adresa nr. R 3671/16.07.2025, a menționat că nu există în prezent lucrări de cercetare asupra proprietății și nu este anticipat un interes arheologic în viitorul apropiat.
Propunerea către plen: Neexercitarea dreptului de preempțiune
În baza informațiilor primite și a prevederilor legale, administrația județeană propune neexercitarea dreptului de preempțiune de către Județul Constanța. Proiectul a fost avizat favorabil de comisiile de specialitate nr. 1, 2 și 3 ale CJ Constanța.
Dacă proiectul va fi aprobat, proprietarii vor putea înstrăina apartamentul către orice cumpărător, în condițiile pieței, fără intervenția autorităților locale.
Situl Orașul antic Tomis este unul dintre cele mai valoroase situri arheologice din România, iar regimul juridic al imobilelor aflate în perimetrul acestuia este strict reglementat de legislația privind protecția monumentelor istorice. Astfel, chiar și în lipsa unui interes arheologic imediat, tranzacțiile imobiliare în zonă trebuie parcurse cu respectarea procedurilor legale, inclusiv consultarea Ministerului Culturii și a administrației locale.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și: Regulamentul de organizare și funcționare al Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Județean Constanța din 23 iulie
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii