Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:21 12 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu online cu atletul Dragoș Silvestru, de la CSM Constanța „Băiatul de la Fântâna Mare a bătut orășenii!“

ro

14 Aug, 2024 10:16 2810 Marime text
Dragoș Silvestru. Sursa foto: ZIUA de Constanța
  • Dragoș Silvestru e campion național și internațional inclusiv la seniori, iar în palmaresul său stau numeroase alte distincții, la diferite categorii de vârstă.


Atletul Dragoș Silvestru, sportiv cu dublă legitimare, CSM Constanța - CS Rapid București, este un tânăr pentru care atletismul reprezintă foarte mult, acest sport a devenit o parte însemnată a vieții sale.


În vârstă de 24 de ani, Dragoș e campion național inclusiv la seniori, cu ștafeta de 4X100 m. La tineret, a cucerit aurul național la lungime, iar în palmaresul său stau numeroase alte distincții, la toate categoriile de vârstă. A ocupat locul întâi inclusiv la Campionatele Internaționale ale României, iar în acest an și-a făcut debutul și în întrecerile externe, obținând o clasare de care e mulțumit la Campionatul Balcanic de seniori.


Originar din satul Fântâna Mare, comuna Ciucurova (județul Tulcea), Dragoș Silvestru a început atletismul la vârsta de 16 ani, la LPS „Nicolae Rotaru“ Constanța, prima sa antrenoare fiind Niculina Chiricuță. A lucrat apoi cu Carmen Botea, iar antrenorul său actual, cu care se pregătește de cinci ani, este Alin Larion. A reprezentat și CS Farul Constanța în concursuri, iar acum concurează pentru CSM Constanța și CS Rapid București.


Masterand la Facultatea de Educație Fizică și Sport a Universității „Ovidius“ Constanța, Dragoș Silvestru are o viziune deosebită, și practică, și teoretică, asupra atletismului.


El nu dă înapoi nici de la participarea la probele combinate, fiind vicecampion al României de seniori atât la heptathlon (în 2023, cu un valoros record personal), cât și la decathlon (în 2024). Probele combinate - competiții care nu sunt la îndemâna oricui, sportivii trebuind să concureze, în cazurile menționate, în șapte probe din atletism - heptathlonul (alergarea pe 60 m, 60 mg, 1.000 m, săritura în lungime, în înălțime și cu prăjina, aruncarea greutății), respectiv zece probe - decathlonul (100 m, lungime, aruncarea greutății, 400 m, săritura în înălțime, 110 mg, aruncarea suliței, aruncarea discului, săritura cu prăjina, 1.500 m)!


Un drum lung și greu în cariera sportivă, pe care Dragoș Silvestru l-a parcurs în viteză, neobosit, și care l-a dus la înalta performanță. Ce provocări a întâmpinat pe acest traseu al vieții sale, ce i-a motivat efortul sportiv și ce planuri de viitor are în atletism?


Am discutat despre aceste aspecte, dar şi despre altele, cu Dragoș Silvestru, în cadrul unui interviu online, în direct pe //www.ziuaconstanta.ro.
Dragoș Silvestru, interviu online la ZIUA de Constanța. Sursa foto: ZIUA de Constața
 

La fotbal juca atacant, căci avea viteză


1. Dragoș, tu ești tulcean de origine, cum ai ajuns la Constanța și ce te-a atras la atletism, pe care l-ai început aici?


Fiind o persoană energică, iubitoare de mișcare, am ales să urmez Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru“. Primul meu gând era să practic fotbalul, dar, ulterior, am mers pe stadionul „Gheorghe Hagi“, unde am observat niște copii care se întreceau, fiind cronometrați de o doamnă. Atunci am avut primul contact cu atletismul și am zis că vreau și eu să mă întrec. Așa că lucrurile au luat o întorsătură, alegând astfel atletismul în dauna fotbalului.


2. Având în vedere că ai pornit în atletism în urmă cu opt ani, înainte mai practicasei și alte discipline sportive?


Da, am practicat fotbal la echipa școlii, care se numea Viitorul Ciucurova. Antrenorul de la echipă mă punea atacant, deoarece aveam viteză.
 


Am început să țip efectiv de fericire


3. Care a fost prima ta victorie într-un concurs și cât de important este un asemenea succes pentru parcursul viitor din carieră?
Momentul în care am cucerit prima mea medalie în proba de 110 m garduri a fost ceva wow. Țin minte că, după linia de finish, unde așteptam afișarea rezultatelor, am început să țip efectiv de fericire. A fost o bucurie de nedescris. Îmi amintesc și acum cuvintele antrenoarei mele de atunci, Niculina Chiricuță, pe care o respect și o să-i fiu recunoscător toată viața. Aceasta făcuse o postare, în care spunea: „Băiatul de la Fântâna Mare a bătut orășenii!“.

4. Participi la mai multe probe, care e favorita ta?
Da, prima mea probă a fost triplusaltul, o probă pe cât de frumoasă, pe atât de solicitantă. După o perioadă, am renunțat și m-am apucat de 60 m garduri și 110 m garduri. Am luat o pauză, simțeam că trebuia să fac o pauză, și un an am făcut și lungime, probă în care am ieșit campion național de seniori U-23. Dar nu am avut aceeași plăcere de a mă antrena pentru această probă și m-am întors la probele de garduri, care sunt preferatele mele.

 

Neputința, cel mai dureros lucru pentru un sportiv


5. Cât de greu este să te pregătești și să mai obții și rezultate de vârf în condițiile în care, la Constanța, odată cu demolarea stadionului „Gheorghe Hagi“, a dispărut și pista de atletism, folosită de cei din sportul vostru și nu numai? Mulți sportivi de-ai noștri și oameni de sport se plâng de acest neajuns.
Da, în prezent ne confruntăm cu această lipsă a unui stadion de atletism în Constanța, dar asta nu ne poate opri către drumul spre marea performanță. Am încredere în autorități, vor să construiască unul dintre cele mai frumoase stadioane și din această cauză durează realizarea lui. Pe această cale, vreau să mulțumesc Primăriei Cumpăna, care ne-a primit cu brațele deschise la Complexul Sportiv Centenar 2018.

6. Care este victoria din cariera ta de până acum la care ții cel mai mult? Dar insuccesul care te-a amărât foarte mult?
Spargerea barierei de 8 secunde pe 60 m garduri, ceea ce a însemnat depășirea recordului antrenorului meu, Alin Larion. Cel mai mare insucces cu care m-am confruntat în cariera mea de până acum au fost accidentările, care m-au ținut departe în sezoanele indoor. Îți dorești să participi, dar, din pricina problemelor medicale, nu poți. Cred că acesta este cel mai dureros lucru pentru un sportiv, neputința.

 

A îndeplinit visul mamei


7. Cât de mult te-a sprijinit familia pentru a-ți îndeplini acest vis al practicării atletismului? Din partea cui ai mai beneficiat de ajutor?
Familia mea m-a sprijinit în orice moment al carierei mele. Mama a fost foarte fericită când am ales atletismul, deoarece, când era la liceu, a vrut și ea să meargă pe același drum, dar, din lipsa posibilităților, a trebuit să renunțe la acest vis. Pot spune ca mi-a transmis dragostea pentru sport, genetic.



Totodată, pot spune că am o echipă în spate, care mă susține, în frunte cu clubul CSM Constanța, care m-a ajutat să mă lansez către marea performanță. De asemenea, mulțumesc atât CS Rapid București, cât și Primăriei Ciucurova.

8. Când concurezi, îți fixezi ca obiectiv și stabilirea unui record ori primordială este obținerea victoriei, iar ce vine în plus este un bonus?
Mereu am fost de părere că un rezultat bun aduce mereu o poziție bună. Cu cât rezultatul este mai tare, cu atât vei obține o clasare mai bună.

 

Antrenamentul de după antrenament


9. Cât de greu ți-a fost să ajungi la titlul de campion și care sunt sacrificiile pe care ai fost dispus să le faci în numele performanței sportive?
Când îți place ceea ce faci și ai o echipă în spate, care te susține, treci ușor peste momentele în care simți că nu mai poți. Cât despre sacrificii, pot spune că sunt multe. Nu știu când am fost ultima dată cu prietenii la o petrecere, când am plecat ultima oară cu familia în vacanță sau când am pierdut o noapte. E foarte greu să îți revii dacă nu ai un program bine stabilit, ceea ce se numește „antrenamentul de după antrenament“. E important ce faci la antrenament, dar și după.

10. Ce provocări apar pentru un sportiv pe drumul către titlul de campion? Tu te încadrezi la această categorie, ai sărutat deja medalia de aur.
Odată cu un nou record, apare și o altă provocare, aceea de a te depăși.
 


Unii spun că, dacă faci probe combinate, ești un atlet complet“


11. Care este idolul tău din atletism și cum te-au influențat personalitatea lui și exemplul pe care îl oferă?
Nu pot spune că am un idol anume, dar sunt fan al gardiștilor americani, precum Grant Holloway, Daniel Roberts și Devon Allen. Apreciez la ei atât tehnica desăvârșită, cât și rapiditatea dintre garduri. Văd din postările lor de pe rețelele sociale cât de ambițioși sunt, iar aceasta îmi dă un imbold în plus.

12. Probele combinate sunt un concurs complex, dar și solicitant fizic. Cum reușești să le faci față? Un concurent de la această secțiune atletică are nevoie de ceva special?
Da, când vine vorba de o probă, e oarecum ușor, te focusezi doar pe ea, dar, când vine vorba de decathlon, e o întreagă discuție, deoarece sunt zece probe, care îmbină cele trei școli: școala alergării, școala săriturii și școala aruncării. Este o probă foarte solicitantă, prin simplul fapt că trebuie să dai maximum la zece probe în două zile. Nu vă imaginați ce febră musculară se instalează după cele două zile, pentru că, oricât de pregătit ai fi, îți soliciți corpul la maximum. Unii spun că, dacă faci probe combinate, ești un atlet complet.



Pentru mine, atletismul este sportul sporturilor!“

13. Ce alte sporturi îți mai plac, în afară de atletism?
Deși o să vă mire, îmi place foarte mult pescuitul sportiv, deși este la polul opus atletismului. Mă relaxează foarte mult, merg de cel puțin două ori pe lună.

14. Care sunt planurile tale de viitor în acest sport, ținând cont că urmezi și masteratul la FEFS de la „Ovidius“?
La rândul meu, vreau și eu să ajung antrenor, de aceea am urmat această facultate, pentru că m-am îndrăgostit de acest sport. Pentru mine, atletismul este sportul sporturilor!

PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și:

„Un pariu câștigat“
Atletul Dragoș Silvestru, vicecampion național la heptathlon, la seniori, cu un valoros record personal (GALERIE FOTO)


CSM Constanța
Atleții Dragoș Silvestru și Alexandru Toader, medaliați la Naționalele de Probe Combinate. „Și-au depășit limitele“ (GALERIE FOTO)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii