Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:54 14 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu online cu voleibalista Ana Ciocan, de la CSM Constanța „Să fii căpitan de echipă nu e despre cât de bun ești în teren“

ro

25 Oct, 2024 17:00 1371 Marime text
Ana Ciocan. Sursa foto: ZIUA de Constanța
  • Ana Ciocan (16 ani, 1,85 m) are în palmaresul ei și un titlu național cu echipa de cadete a CSM Constanța, locul patru național, tot la cadete, dar și o medalie de bronz pe țară cu formația de speranțe a Academiei Tomis Constanța. 

Căpitan al echipelor feminine de volei ale CSM Constanța care evoluează în întrecerile naționale la categoriile de vârstă Under-17 (cadete) și Under-19 (junioare), dar și în Divizia A2, Ana Ciocan își pune amprenta, alături de colegele sale, pe jocul formațiilor, care sunt abonate la succes.
 
În vârstă de 16 ani, sportiva înaltă de 1,85 m, care joacă pe postul de centru, face volei de șapte ani, începând acest sport la Academia Tomis Constanța, cu antrenoarea Bianca Cojocaru, cea care o pregătește și astăzi, la echipele amintite, alături de Alexandra Trică. Ana Ciocan a lucrat însă și cu Vanesa Deșliu, Natalia Cojocaru, Florin Voinea sau Radu Began.  
 
Dedicată total voleiului, Ana Ciocan are în palmaresul ei și un titlu național cu echipa de cadete a CSM Constanța (în sezonul 2023/2024), locul patru național (anterior), tot la cadete, dar și o medalie de bronz pe țară cu formația de speranțe a Academiei Tomis, în 2022, la turneul final desfășurat la Târgoviște. 

 


Ana Ciocan a fost convocată și la acțiuni ale loturilor naționale la nivel juvenil și a făcut parte și din lotul lărgit al echipei României în vederea Campionatului European Under-18, iar ea se află (alături de alte colege ale sale) și în vederea formației de senioare a CSM Constanța. De altfel, Ana a și participat la antrenamente cu echipa mare, iar în sezonul 2021/2022 a evoluat în Divizia A2 cu Academia Tomis.  
 
Cum și-a construit Ana Ciocan succesul la nivel juvenil în volei, ce sacrificii a făcut pe drumul către performanță și ce planuri de viitor are în acest sport? 
 
Am discutat despre aceste aspecte, dar şi despre altele, cu Ana Ciocan, în cadrul unui interviu online, în direct pe //www.ziuaconstanta.ro.

Ana Ciocan, la interviul online de la ZIUA de Constanța. Sursa foto: ZIUA de Constanța

A mai făcut înot, dansuri și tenis

1. Ana, care este povestea ta de început în volei? Prin ce împrejurare ai ajuns să practici acest sport?

Am început voleiul la vârsta de nouă ani, la Academia Tomis Constanța, cu antrenoarea Bianca Cojocaru. O bună prietenă de-a mea, Sara Buricea (n.r. fiica lui George Buricea, antrenorul echipei de handbal CSM Constanța și selecționerul României), mi-a sugerat să mă apuc de volei împreună cu ea, deoarece clubul avea nevoie de jucătoare cu înălțime.


2. Voleiul a fost primul sport pentru tine sau ai practicat ori ai cochetat, înainte, și cu alte discipline sportive?

Înainte de acest sport am mai practicat înot, dansuri și tenis.



Tatăl său a practicat înotul


3. Ești primul sportiv al familiei tale sau au avut activitate în această direcție și alți membri ai familiei?

Nu sunt primul sportiv din familia mea, tatăl meu a practicat înot de performanță și a fost convocat la lotul național. Din cauza unor probleme de sănătate, el nu a mai putut participa și a ales să se axeze pe școală.


4. Dacă ar fi să descrii în trei cuvinte voleiul, care ar fi acelea?

Cele trei cuvinte care ar putea descrie cel mai bine acest sport sunt disciplină, dedicație și, cel mai important, colegialitate.



E redutabilă la blocaj și la atac

5. Îți mai amintești primul tău meci oficial și cât de mari au fost emoțiile?

Primul meu meci oficial a fost la vârsta de zece ani, în cadrul unui campionat de minivolei. Emoțiile mă copleșeau și cu greu am reușit să le stăpânesc. Rezultatul nu a fost cel dorit, dar antrenoarea ne-a învățat cum să ținem capul sus după o înfrângere.


6. Care sunt punctele tale forte în joc și capitolele la care trebuie să mai lucrezi?

Consider că punctele mele forte sunt blocajul și atacul, pe care m-am axat cel mai mult. Capitolul la care ar trebui să mai lucrez este preluarea, pe care nu m-am focusat atât de mult.



A fost cel mai frumos moment din viața mea“

7. Ce reprezintă pentru tine să fii căpitan de echipă?

Consider că să fii căpitan nu este despre cât de bun ești în teren, ci despre a fi total dedicat meciului și a învăța să-ți încurajezi coechipierele, chiar și în cazul unui meci pierdut.


8. În sezonul trecut, echipa de cadete a CSM Constanța a devenit campioană a României. Cum ai trăit acest moment deosebit din cariera unui sportiv?

Sentimentele pe care le-am trăit nu pot fi descrise în cuvinte. A fost cel mai frumos moment din viața mea și am conștientizat că totul poate fi obținut cu multă muncă și devotament.



Sprijinul familiei, foarte important

9. Bănuiesc că beneficiezi de un sprijin susținut și din partea familiei. Cât de mult contează pentru un sportiv (cu atât mai mult unul tânăr), suportul care vine din partea celor apropiați?

Consider că sprijinul familiei este foarte important pentru un sportiv. De-a lungul timpului, am realizat că susținerea și prezența familiei dezvoltă încrederea în sine, dar și mândria unui jucător.


10. Care este cel mai important meci din cariera ta de până acum, dar și înfrângerea care te-a făcut să suferi cel mai mult?

Meciul cel mai important din cariera mea a fost cel la care am participat în turneul final de cadete din sezonul trecut, CSM Constanța - CSM București 3-0, care a decis că noi suntem campioanele României la categoria Under-17. Cea mai dureroasă înfrângere a fost cea cu Dinamo București, tot la turneul final, în care Dinamo s-a impus cu 3-2 la seturi.



O admiră pe Zehra Gunes

11. Ce a stat la baza construcției succesului tău din volei, cât de greu ți-a fost să ajungi la acest nivel și ce sacrificii ai acceptat să faci, fără reținere, în numele performanței?

Cred că la baza construcției oricărui sportiv este un psihic puternic și un antrenor dedicat echipei, care să aibă și răbdarea necesară pentru a învăța copiii voleiul de la zero. Sacrificiul cel mai mare pe care a trebuit să-l fac a fost să renunț la ore de învățat pentru ore de pregătire fizică și antrenament.



12. Ai o sportivă ale cărei stil de joc și personalitate le admiri în mod deosebit?

Dacă ar fi să vorbesc despre o sportivă pe care o admir și de la care am atâtea de învățat aceasta a fi Zehra Gunes, care în prezent joacă la Vakifbank Istanbul. Admir la ea atacul, foarte spectaculos.



Timpul liber, petrecut cu familia și cu prietenii

13. În afară de volei, îți plac și urmărești cu interes și alte sporturi?

De obicei, îmi place să urmăresc și tenis, alături de tatăl meu, cel care m-a îndrumat prima dată spre acest sport, nu spre volei.


14. Care sunt hobby-urile tale și cum îți petreci timpul liber, așa puțin cum sunt sigur că e, voleiul și școala ocupând mare parte din el?

Majoritatea timpului meu liber este petrecut cu familia și cu prietenii, dar îmi place și să călăresc. Avem și un cal, dar în ultimul timp nu am mai călărit.


15. Visul oricărui tânăr sportiv este evoluția în prima divizie, cu echipa de seniori a clubului său. Cu siguranță că aștepți și tu acest moment, care te motivează zi de zi, iar în afară de acesta ce alte obiective mai ai în volei?

Visul meu cel mare e să ajung să joc la echipa națională de senioare a României.


PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise. 
  
Sursa foto: ZIUA de Constanța

Citește și:

Volei feminin
CSM Constanța U17 a cucerit titlul de campioană a României! Lupta cu Dinamo pentru lauri s-a dus până în ultima zi

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii