Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:02 09 07 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Campion la 75 de ani! Vasile Șerban, de la Power Gym Constanța „Culturismul te recompensează cu armonie, eleganță și rafinament“

ro

19 Jun, 2025 17:00 1386 Marime text
  • Vasile Șerban are în palmares, la masters, printre altele, 20 de titluri de campion național, dar a devenit și campion european și balcanic și medaliat mondial.  
 
Celebrul culturist veteran Vasile Șerban, legitimat la Power Gym Constanța, un fenomen în ce privește longevitatea sportivă, concurând la cel mai înalt nivel și la aproape 75 de ani, a venit astăzi, 19 iunie 2025, la ZIUA de Constanța, cu ocazia unui interviu online!


Despărțit de câteva luni de împlinirea vârstei de 75 de ani, legendarul culturist, care locuiește la Năvodari, în județul Constanța, a obținut recent al 20-lea titlu de campion al României la masters, cu ocazia Campionatului Național desfășurat la Sibiu.
 
Vasile Șerban are un palmares extrem de valoros la veterani și pe plan internațional. Luna trecută, a cucerit medalia de bronz la Campionatul European, desfășurat în Spania, deținând și medaliile de argint și bronz la Campionatul Mondial (iar anterior s-a clasat pe locul 4 la aceeași competiție), dar a obținut și titlul de campion european, în luna mai 2024. 
Sursa foto Vasile Șerban machetă: Facebook (Federația Română de Culturism și Fitness)
Nu în ultimul rând, culturistul de pe litoral are în palmares o medalie de aur și una de bronz la Campionatul Balcanic sau titlul de campion absolut al categoriei masters la Cupa Federaţiei.


Toate acest realizări sportive sunt dublate de valoarea umană a lui Vasile Șerban, calități care conturează un sportiv exemplar, pentru care culturismul și sportul au devenit un stil de viață.  
 
Cum a ajuns campionul la acest nivel competițional, cât de greu este să practice culturismul în concurs și la această vârstă și ce planuri de viitor are?   
Interviu online cu Vasile Șerban, celebrul culturist veteran de la Power Gym Constanța


Am discutat despre aceste aspecte, dar și despre altele, cu Vasile Șerban.




A început culturismul la 34 de ani, într-o sală amenajată acasă



Domnule Vasile Șerban, în luna septembrie a acestui an împliniți 75 de ani. De la ce vârstă practicați culturismul și cum a început frumoasa dumneavoastră poveste în acest sport?
 

Pe vremea mea, educația fizică era un obiect de studiu în școală ca oricare altul, i se acorda aceeași importanță. Încă de la școala gimnazială, din satul Miclești, comuna Miclești, județul Vaslui, am avut norocul să am un profesor bun pe educație fizică, care mi-a inoculat dorința și plăcerea de a practica sportul, Ion Cîmpeanu, căruia îi mulțumesc și acum. Cu el am jucat handbal, fotbal, atletism, oină, aveam mereu dorința de a câștiga. Fiecare sport l-am făcut cu dorința de a învinge și de a fi cel mai bun. În toate etapele vieții, am practicat sportul cu plecere: la liceu, am fost în echipa de fotbal și atletism, în armată. Când am venit în Constanța, în 1983, am început să fac altceva. M-am angajat ca mecanic electronist la Petromidia, ulterior Rompetrol, unde am lucrat până la pensie. Atunci a început aventura mea cu culturismul, la 33 - 34 de ani. Am reușit să-mi fac o sală cu toate aparatele necesare, le-am montat acasă, în apartament. Pentru sport de performanță, am găsit o sală în Mamaia, a lui Șerban Liușnea, care mai târziu a deschis o sală în Constanța, unde este acum Total Fitness. Acolo am început să lucrez organizat, cu indicații de la prietenul meu Șerban, mai furam meserie de la cei mai vechi. Am început să folosesc și suplimente nutritive și s-a văzut diferența între a lucra acasă și la sală, organizat.



Am renunțat la multe plăceri


Aveți o formă fizică extraordinară, ținând cont și de vârsta dumneavoastră. Cum ați ajuns la acest nivel fizic și cum reușiți să vă mențineți așa an de an, stârnind nu numai admirația celor care vă văd, dar culegând și prețioase medalii în concursuri?
 

Este vorba în primul rând de o viața organizată, un antrenament pe care îl fac cu plăcere, tot timpul, nu cu întreruperi, de o alimentație fără de care nu poți să-ți schimbi coprul, nici să faci performanță. Niciodată nu am făcut abuzuri, am renunțat la multe plăceri, și am încercat să merg pe aceeași linie, fără să fac compromisuri. Viața organziată, alimentația rațională, odihna sunt ingredientele care te pot facă să rămâi tânăr, indiferent de vârstă. În ce privește alimentația, trebuie să știi când, ce și cum mănânci. Alimentele trebuie porționate pe perioada zilei.



A fost un șoc emoțional“


Care este cea mai importantă victorie a dumneavoastră de până acum pe scenă și ce sentimente v-au încercat atunci?
 

Toate victoriile sunt de aceeași importanță, am folosit același regim alimentar și aceleași antrenamente și tot ce m-a dus la câștigarea unui trofeu. Ca moment emoțional mai puternic am avut două: când am câștigat titlul de campion balcanic, la prima mea participare internațională, în 2007, în Macedonia și când am ieșit campion european. În același an 2007, am reușit să iau titlul național și medalie de bronz la Europene, în Ungaria. Când am cucerit titlul balcanic, a fost un șoc emoțional, pentru mine s-a cântat imnul României și o sală întreagă s-a ridicat în picioare pentru a respecta acest moment solemn. Al doilea moment foasrte emoționant a fost câșigatrea titlului de campion european, în 2024. Aceeași emoție, plăcere ca la Balcaniadă. În general, toate trofeele mi-au provocat emoție, știind că ai investit ce trebuie pentru a ajunge la acest moment.



O zi nu diferă de alta“


Cum arată o zi din viața dumneavoastră?


O zi nu diferă de alta. Dimineața, mă trezesc în jur de ora 7.00, am de luat prima masă, omleta, o folosesc de cel puțin 15 ani, cu aceleași ingrediente. În jur de 11.00 iau a doua masă, de regulă se compune din piept de pui la grătar, cu orez și broccoli. Între primele două mese, iau un supliment, o banană, baton proteic, în jur de 12.00. Masa a treia o iau la 15.00 - 15.30, la fel ca prima, piept de pui cu orez, brocoli plus un avocado. Apoi sunt la sală, îmi fac antrenamentul până la 17.30 - 18.00, ca o oră și jumătate, depinde de grupa pe care o lucrez. Am un program de antrenament de cinci zile pe săptămână, luni, marți, miercuri - antrenament, joi pauză, vineri, sâmbătă, antrenament, duminică, pauză, dar de regulă îl folosesc pe cel clasic, luni - vineri antrenament, sâmbătă, duminică, liber, în perioada de acumulare de masă musculară. După antrenament, iau un shake proteic, din 50 - 60 grame ovăz și două cupe de proteine, cam 40 de grame, plus glutamina, pe care o iau pentru refacere. Ultima masă e în jur de 20.30 - 21.00, pește (cod, ton sau somon) cu sparanghel, de regulă. Mă culc pe la 23.30 – 24.00.



Când te-ai hotărât să mergi pe acest drum, totul vine de la sine“


Cât de greu este să practicați culturismul de competiție, mai ales cel de înaltă performanță, iar aici mă refer la toate aspectele: antrenament, alimentație, financiar?


În momentul în care ai o oarecare vechime în acest sport, parcă nu mai e nimic greu din ce faci. Într-adevăr, e un sport care te costă sau te solicită, și la antrenamente, și financiar, și alimentar. Dar acestea trei sunt într-o relație bine definită, ca să faci antrenamente bune, îți trebuie o alimentație corectă și variată, ceea ce solicită bani. Nu e ieftin, dar când te-ai hotărât să mergi pe acest drum totul vine de la sine și se pot rezolva toate problemele. La un moment dat, antrenanentele devin rutină.





Umerii ies bine în evidență

Care este grupa musculară forte a dumneavoastră și poziția care vă place cel mai mult să o etalați pe scenă și care vă avantajează, în timpul unui concurs?
 

Umerii ar fi o grupă musculară care iese bine în evidență când e antrenată ca lumea, bicepsul, dar și spatele. Pozițiile care mă avantajează sunt extensia tricepsului și amfora din față. În general, sunt echilibrat ca grupe musculare. La picioare am fi trebuit să lucrez mai mult, dar le striez când am un concurs și dau senzația de ceva mai voluminos.



Alimentația când se apropie un concurs


Ce cuprinde alimentația dumneavoastră în perioada de acumulare de masă musculară și cum se schimbă ea atunci când se apropie un concurs?
 

E foarte simplu de răspuns, întrucât alimentele pe care le consum când lucrez pentru masă musculară nu diferă prea mult când mă pregătesc pentru un concurs, doar cantitativ și porțiile pe care le folosesc. În perioada de masă, folosesc mai mult carbohidrați, ajungând la 2.700 de calorii de regulă. Cantitativ, micșorez porțiile pe măsură ce se apropie concursul, având cinci - șase mese pe zi. Sunt aceleași alimente, doar că le dozez diferit în perioada de preconcurs.



Fără cele trei, nu poți ajunge la performanță bună

În ce ordine ați așeza, în culturism, antrenamentul, alimentația și odihna, în ce privește obținerea progresului și a rezultatelor în concursuri?
 

În primul rând, e alimentația, 60 - 70%, apoi urmează antrenamentul, pe care poți să-l faci în funcție de ce alimente folosești, iar în al treilea rând e odihna. Fără cele trei, nu poți ajunge la performanță bună.



În 2023, a vrut să renunțe la competiții. Ce a urmat?


A existat vreodată, de când faceți culturism, un moment în care ați fost tentat, dintr-un motiv anume, să renunțați la a mai practica acest sport?
 

E o mică povestioară aici, ca să fiu sincer în 2023 am avut de gând să mă pregătesc zdravăm și să fac doar o demonstrație, anunțând colegii că vreau să renunț la activitatea competițională, nu la culturism. În acea perioadă, la Campionatul Național, mi s-a spus să mă înscriu la competiție. Înainte de concurs, a fost o gală a laureaților, am fost invitat și eu, s-au dat unele pachete. Mi s-a cerut să dau tricoul jos, eram pregătit foarte bine și l-am auzit pe domnul Costel Torcea, antrenorul coordonator de lot, care mi-a spus: „Nea Vasile, ai două luni să te pregătești pentru Mondialׅ“. Președintele Federației - la fel. M-am pregătit, am participat la Mondiale, am luat medalia de bronz și m-am clasat foarte bine. Am fost mulțumit de ce am realizat. Iar povestea continuă, mi s-a cerut să nu renunț sub nicio formă, ai șase luni să te pregătești pentru Europene. Și am luat titlul continental! Sfaturile au fost de bun augur. Și au urmat și Mondialele, luând și titlul de vicecampion mondial! Deci de la a renunța și până la ce a urmat, am avut patru ieșiri internaționale și am venit cu patru medalii, punând-o și pe cea din 2025.



Semnalele date de corp


Până la ce vârstă aveți de gând să concurați și ce planuri de viitor aveți?
 

Nu pot da un răspuns exact, în primul rând să văd la ce scară voi sta cu sănătatea, cu efortul, să văd dacă mai pot urca o treaptă sau dacă rămând pe același palier. Acest răspuns îl va da doar timpul. Eu am de gând să particip până când corpul îmi va da semnale că e timpul să mă opresc.




Sprijinul soției, neprețuit


Zilele trecute, căsnicia dumneavoastră a împlinit 50 de ani. Cât de mult vă sprijină soția în ce privește pasiunea pe care o aveți - culturismul?
 

Fără ajutorul soției nu cred că aș fi ajuns la aceste performanțe. E vorba în primul rând de alimentație, la care eu țin foarte mult. Soția stă zilnic în bucătărie aproape să-mi pregătească alimentele, se scoală de dimineață, fierbe broccoli, face pui, preparate din ovăz, un fel de prăjituri, dietetice. Mă sprijină foarte mult, pentru care îi mulțumesc din suflet și o respect. Apreciază ceea ce fac, nu-mi impune condiții, știe că acesta e programul meu și e foarte de acord cu el.



Culturismul e este făcut din fiare, durere și transpirație


Ce sfaturi aveți pentru tinerii, dar și pentru cei mai în vârstă care vă admiră și ar vrea să arate și ei precum dumneavoastră?
 

Celor mai în vârstă, le transmit că eu am început la 34 de ani și dacă le arăt o fotografie din prima mea participare competițională, din 2004, vor vedea ce diferență e în favoarea formei de acum, Celor care vor să intre într-o sală de culturismul, le spun că acest sport e este făcut din fiare, durere și transpirație. Nu-mi aparțin aceste cuvinte, dar îmi plac. Culturismul te recompensează cu armonie, eleganță și rafinament. Important este să-l îmbrățișezi și să renunți la multe, în loc de o bere să iei un shake proteic, în loc de o țigară să iei un baton proteic, în loc să stai mai multe ore într-un club, să stai la sală. Iar avantajul e de partea celui ce face acest lucru.




PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.


Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și:

Power Gym Constanța
La 75 de ani, culturistul Vasile Șerban a cucerit al 20-lea titlu de campion național! (GALERIE FOTO)


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii