Drepturile tale Vânzarea unui autoturism - când se plătește impozit și când nu
Drepturile tale: Vânzarea unui autoturism - când se plătește impozit și când nu

Vânzarea unei mașini poate ridica întrebări legate de obligațiile fiscale, în special în privința impozitului pe venit. Potrivit Codului Fiscal, orice persoană fizică rezidentă în România trebuie să plătească impozit pentru veniturile obținute, cu excepția cazurilor prevăzute expres de lege.
Articolul 62 din Codul Fiscal enumeră categoriile de venituri neimpozabile. Litera m precizează că nu sunt impozabile veniturile obținute din transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor mobile și imobile din patrimoniul personal, cu excepția celor provenite din investiții sau transferuri imobiliare reglementate distinct.
Prin urmare, banii obținuți din vânzarea ocazională a unui autoturism deținut în patrimoniul personal nu sunt impozabili. Astfel de tranzacții sunt considerate acte civile de înstrăinare, nu activități comerciale, scrie Legal Badger.
Totuși, dacă vânzările sunt frecvente, iar scopul este obținerea de profit, acestea pot fi încadrate drept activități economice. ANAF consideră că persoanele care vând constant autoturisme second-hand desfășoară activități economice independente. În acest caz, este obligatorie înregistrarea ca persoană fizică autorizată (PFA), depunerea declarației unice și plata impozitului pe venit, precum și a contribuțiilor sociale, dacă este cazul.
Dacă vinzi ocazional o mașină din proprietatea personală, nu ai de plătit impozit. Însă, dacă activitatea devine repetitivă și are caracter comercial, vei fi obligat să te conformezi legislației fiscale privind activitățile economice independente.
Citește și
Drepturile tale Imobilizarea vehiculului - când și de ce poate fi dispusă de poliția rutieră
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp