Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:22 29 04 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Drepturile tale Cum poți preschimba în România un permis de conducere emis în străinătate. Procedura completă și actele necesare

ro

29 Apr, 2025 09:36 172 Marime text

Foto ilustrativă - sursa: PexelsPreschimbarea unui permis de conducere emis de o autoritate străină cu unul românesc se desfășoară în baza legislației naționale și europene privind circulația rutieră. Această procedură are scopul de a asigura compatibilitatea documentelor eliberate în alte state cu standardele aplicabile în România, garantând, în același timp, respectarea cerințelor de siguranță rutieră ale Uniunii Europene.
 

Pentru că fiecare stat are propriile reguli privind obținerea permisului de conducere, autoritățile române verifică dacă documentele străine îndeplinesc condițiile impuse de legislația internă. Astfel, titularii permiselor străine beneficiază de aceleași drepturi și obligații ca posesorii de permise românești.
 

Procedura este reglementată de Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice și de Ordinul ministrului administrației și internelor nr. 163/2011, care stabilește condițiile specifice de preschimbare. Sunt eligibili pentru această procedură cetățenii care dețin un permis valabil eliberat de o autoritate recunoscută, cu condiția să aibă domiciliul sau reședința în România de cel puțin 185 de zile.
 

Cererea de preschimbare este soluționată de serviciile publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, care verifică autenticitatea documentelor și solicită confirmarea valabilității acestora de la autoritatea emitentă, prin corespondență oficială sau prin intermediul misiunilor diplomatice.
 

Permisele emise de statele membre ale Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European și de Confederația Elvețiană pot fi preschimbate fără susținerea unui examen. De asemenea, România are tratate bilaterale cu anumite state terțe, care permit preschimbarea directă a permiselor. Pentru alte state, este posibil ca solicitantul să fie obligat să susțină examene suplimentare sau să îndeplinească cerințe speciale, potrivit Legal Badger.
 

Nu pot fi preschimbate permisele de conducere internaționale, cele provizorii, temporare, pentru elevi conducători, permisele expirate (cu excepția celor emise de state UE) sau documentele anulate, suspendate ori retrase de autorități. De asemenea, nu pot solicita preschimbarea persoanele condamnate definitiv pentru infracțiuni grave la regimul rutier, precum conducerea sub influența alcoolului sau drogurilor ori producerea de accidente soldate cu victime.
 

Pentru inițierea procedurii de preschimbare, solicitantul trebuie să depună personal un dosar care să cuprindă:

  • Permisul de conducere străin în original;

  • Actul de identitate sau dovada domiciliului/reședinței în România;

  • Cererea tip completată și semnată;

  • Documentul medical care atestă aptitudinea de a conduce;

  • Dovada plății taxei de preschimbare;

  • Consimțământul pentru verificarea cazierului judiciar.


Pentru anumite state, este obligatorie și prezentarea unui certificat de autenticitate emis de autoritatea emitentă, însoțit de o traducere autorizată. În cazul unor țări precum Regatul Unit, Israel, SUA, Canada, Africa de Sud, China, Emiratele Arabe Unite, Republica Moldova și altele, pot fi solicitate documente suplimentare de verificare.
 

După depunerea dosarului, autoritatea competentă va verifica documentele. Dacă totul este în regulă, permisul românesc va fi emis în maximum 30 de zile. În acest interval, dacă permisul străin este valabil, solicitantul poate primi o dovadă de circulație temporară pentru 30 de zile. Dacă verificările durează mai mult, se poate emite o nouă dovadă, fără drept de a conduce.
 

În momentul eliberării permisului românesc, autoritatea din România notifică autoritatea emitentă a permisului străin, care poate dispune anularea documentului inițial, prevenind astfel deținerea simultană a mai multor permise.
 

În concluzie, preschimbarea unui permis de conducere străin cu unul românesc este un proces riguros, menit să asigure respectarea normelor de siguranță rutieră. Solicitantul trebuie să se asigure că îndeplinește toate condițiile legale și că dosarul depus este complet, pentru a evita întârzieri sau refuzuri.
 

PRECIZĂRI
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.


Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise

 


Citește și


Cod Rutier mai dur Amenzi de până la 3.000 de lei și permis suspendat pentru greșeli aparent minore

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii