Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:59 20 09 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța Întâlnire de lucru a ACoR. Primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, printre cei prezenți (galerie foto)

ro

21 Jan, 2020 13:56 1004 Marime text
 Biblioteca Judeţeană I.N. Roman din Constanţa a găzduit, ieri, 20 ianuarie, o întâlnire de lucru a Asociaţiei Comunelor din România (ACoR), filiala Constanţa, la care au participat majoritatea edililor în funcţie din judeţ - 23 August, Băneasa, Cerchezu, Chirnogeni, Cumpăna, Cuza Vodă, Dumbrăveni, Grădina, Ion Corvin, Istria, Lipnița, Lumina, Oltina, Pecineaga, Rasova, Siliștea, Topraisar, Tortoman şi Tuzla.

Preşedintele AcoR filiala Constanța, primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, a punctat o serie de probleme, pe care membrii asociaţiei i le-au adus la cunoştinţă. Una dintre aceste situaţii deosebit de stringente face referire la faptul că primarii constănţeni ar urma să achite sumele restante şi penalităţile aferente pentru neîndeplinirea obligaţiei asumate de România de colectare selectivă a deşeurilor. 

"Pe lângă sumele mari pe care le-ar avea de achitat primarii noştri, începând cu acest an, dacă nu colectează, selectiv, deşeurile duse la rampa de gunoi, vor trebui plătite şi penalităţile pentru neîndeplinirea obligaţiei de a colecta selectiv. Trebuie să ţinem cont că preţul tonei de gunoi a crescut de la 30 la 80 de lei”, a arătat edilul Mariana Gâju. Aceasta a mai subliniat faptul că: „Noi, primarii, nu ştim de unde vom strânge aceşti bani, în condiţiile în care unii cetăţeni nu înţeleg să-şi plătească nici măcar taxa de habitat”.

Primarul comunei Cumpăna a făcut referire, totodată, la capcanele care se găsesc la fiecare pas în administraţiile locale, pentru care este răspunzător reprezentantul legal, primarul.

Preşedintele ACoR Constanţa a mai atras atenţia celor prezenţi asupra faptului că, în urma discuţiilor pe care le-a purtat, personal, cu ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, acesta a luat în calcul un proiect de împădurire cu perdele de protecţie, pe amplasamentele vechilor sisteme de irigaţii, precum şi împădurirea ambelor maluri ale Canalului Dunăre Marea Neagră.

Totodată, tot la solicitarea preşedintelui ACoR, Mariana Gâju, s-a pus în discuţie alocarea de fonduri externe pentru derularea proiectelorde extindere a reţelelor de energie electrică, iluminat stradal, de colectare selectivă a deşeurilor, programul Rabla şi programe de sisteme fotovoltaice.

Primarul comunei Cumpăna a luat în calcul şi solicitarea edililor constănţeni, cu privire la procesul greoi de obţinere a avizelor de la instituţii precum ANIF, ANPM, ANRE, Mariana Gâju propunând înaintarea unei solicitări oficiale din partea ACoR pentru susţinerea taxelor privind eliberarea acestor avize.

Sursa foto: Primăria Cumpăna 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii