Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:06 03 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La muzeul callatian a fost vernisata expozitia temporara „Pro Oppido Certo" S.O.S Monumente arheologice in pericol! (galerie foto)

ro

27 May, 2010 16:45 1540 Marime text
p1560389_des.jpgMuzeul de Arheologie "Callatis" Mangalia şi Primăria Municipiului Mangalia, în colaborare cu Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică INOE 2000 din Bucureşti şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, au organizat miercuri, 26 mai 2010, ora 13.00, la sediul muzeului callatian, vernisajul expoziţiei temporare intitulată: „PRO OPPIDO CERTO" S.O.S. MONUMENTE ARHEOLOGICE ÎN PERICOL!

În deschidere, directorul Muzeului de Arheologie "Callatis" Mangalia, cercetător ştiinţific dr. Sorin Marcel Colesniuc, a menţionat: "Am dorit să prezentăm locuitorilor Mangaliei, dar şi turiştilor aflaţi în această perioadă în staţiunile din sudul litoralului românesc, rezultatele activităţii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică INOE 2000 din Bucureşti şi ale colegilor noştri de la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa. Scopul principal al colaborării lor îl reprezintă punerea în practică a unor noi metode de prevenire a distrugerilor monumentelor istorice dobrogene. Cu ajutorul fotonicii, specialiştii de la INOE 2000 utilizează radiaţia luminii (o emit, o modelează şi o recepţionează) putând astfel defini natura materialelor utilizate pentru construirea sau decorarea unor monumente arheologice, sau pot determina gradul de contaminare cu diverşi agenţi chimici sau biologici.

De asemenea, prin folosirea razei laser, cercetătorii Institutului pot realiza reconstrucţii digitale 3D cu o acurateţe ridicată. Expoziţia prezintă metodele de monitorizare a microclimatului, de scanare şi reconstituire în tehnica 3D, care pot ajuta specialiştii, dar şi pe toţi cei interesaţi, să înţeleagă mai bine evoluţia umanităţii. Pentru organizarea acestei expoziţii am primit sprijinul directorului MINA Constanţa, dr. Gabriel Custurea, al colegilor de la MINA Constanţa: dr. Cristina Talmaţchi şi dr. Constantin Chera, şi al colegelor de la muzeul callatian: Liliana Vioiu şi Aura Albu. Trebuie menţionată, bineînţeles, contribuţia cercetătorilor de la INOE 2000, conduşi de Roxana Rădvan, fără de care această expoziţie nu ar fi existat".

În continuare, muzeograf Liliana Vioiu a prezentat un scurt material întocmit de Roxana Rădvan, sef departament la INOE 2000, care din motive obiective nu a reuşit să participe la deschiderea expoziţiei şi din al cărui material am reţinut următoarele: "Expoziţia este un exemplu extrem de elocvent al rolului, eficienţei şi potenţialului cercetării ştiinţifice de performanţă. Tehnicile fotonice au demonstrat deja că pot oferi informaţii extrem de riguroase despre: forma exterioară a obiectului şi despre morfologia unor structuri „ascunse"; despre natura materialului, inclusiv stratigrafii; despre proprietaţile fizice ale materialului investigat, pentru care informaţia este digitizată implicit prin metoda de investigare/colectare şi prelucrare a datelor.

Efortul şi consecvenţa grupului de cercetare, specializat în dezvoltarea de instrumentaţie şi metode de investigare-conservare, a condus la obţinerea unor rezultate care pot genera, la randul lor, proiecte de sine-statatoare şi pot oferi servicii foarte eficiente instituţiilor culturale interesate. Rezultatele prezentate sunt exemplul cel mai graitor al rolului cercetărilor pluridisciplinare si se pot prezenta şi ca o invitaţie la exploatarea unei enorme resurse tehnice şi de cunostinţe - deja acumulate si recunoscute pe plan mondial - aflată în "tezaurul" unor grupuri de cercetare, spre buna conservare şi diseminare a tezaurului din muzee, galerii, biblioteci şi arhive. INOE este un grup recunoscut tocmai printr-o alegere inteligentă a metodelor de investigare şi diagnosticare, este realizatorul primului autolaborator din lume, care asociază metode de investigare-diagnosticare-intervenţie şi monitorizare a obiectivului de interes istoric şi/sau de artă, iar recent a demostrat cu succes, tot în avanpremieră mondială, funcţionalitatea primelor standuri complexe de investigare prin teleoperare."

Printre invitaţi, au fost prezenţi: prof. Ibolya Negoiţă şi prof. Elena Viziteu împreună cu elevii Colegiului Economic Mangalia, dr. Mihai Ionescu, directorul Şcolii nr. 3 Mangalia, scriitorul Marius Robert Dincă, specialiştii muzeului callatian etc.

Expoziţia va fi deschisă la sediul Muzeului de Arheologie "Callatis" Mangalia, şos. Constanţei, nr. 23, până în data de 15 iunie 2010.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii