Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:02 21 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Deschiderea expoziției „Nicolae Iorga și contemporanii în documente inedite și medalii”, la Muzeul Memorial „Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte

ro

03 Jun, 2024 12:20 316 Marime text
03.06.2024                                                                                         
COMUNICAT DE PRESĂ
 
 
Deschiderea expoziției „Nicolae Iorga și contemporanii în documente inedite și medalii”, la Muzeul Memorial „Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte
 
Muzeul Național de Istorie a României, în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, Muzeul Memorial „Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte și Colecția „Daniel-Cosmin Obreja”, organizează expoziția temporară „Nicolae Iorga și contemporanii în documente inedite și medalii”, ce va fi vernisată miercuri, 5 iunie 2024, la ora 1200, la sediul muzeului din Vălenii de Munte.
Nicolae Iorga (5/17 iunie 1871 – 27 noiembrie 1940), istoric, cercetător, profesor, academician, fondator de școli în țară și în străinătate, ctitor al mai multor institute de cercetare, om politic, a fost personalitatea reprezentativă a României sfârșitului de secol XIX și începutului de secol XX.
A fost una dintre acele minți care apar odată la mai multe veacuri și care a revoluționat istoriografia românească. A inițiat noi domenii de studiu, a fondat colecții de documente, publicații istorice, literare, culturale și politice, a predat la Sorbona, la Roma, la Universitatea din București, la Școala Superioară de Război și Academia de Înalte Studii Comerciale. A fost recunoscut ca unul dintre cei mai de frunte savanți ai epocii, bucurându-se de prețuirea personalităților culturale și stima liderilor politici.
A militat pentru Unirea tuturor provinciilor românești, înțelegând că un prim pas în realizarea ei era unitatea culturală, promovată prin scrierile sale istorice, prin numeroasele articole de presă, prin cursurile de la Universitatea Populară din Vălenii de Munte, întemeiată în 1908, dar mai ales prin nenumăratele întâlniri cu oamenii simpli de pe întreg spațiul românesc.
Documentele inedite ce fac parte din această expoziție prezintă modul în care era perceput marele savant de către contemporani, fiind primite de la asociații culturale, de veterani, oameni politici și de cultură ai vremii. Dintre acestea, remarcăm scrisoarea trimisă de către un veteran al războiului de independență cu povestea lui, precum și scrisoarea Marthei Bibescu în care elogiază o conferință a marelui istoric. Medaliile comemorative din Colecția „Daniel-Cosmin Obreja” prezintă istoria unor evenimente, a unor personalități precum regii României: Carol I, Ferdinand I, Carol al II-lea, reginele: Elisabeta și Maria, a lui Nicolae Iorga și a altor oameni de cultură.
Curatorii expoziției sunt dr. Cristina Păiușan și Daniel-Cosmin Obreja. „Expoziția Nicolae Iorga și contemporanii în documente inedite și medalii” va fi deschisă publicului în perioada iunie-septembrie 2024, la Muzeul Memorial „Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii