Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:47 11 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Colocviu internațional la Mangalia Megarika. Noi cercetări cu privire la arheologia, epigrafia și istoria cetăților din Megarida și ale coloniilor megariene din Pontul Euxin

ro

07 Jul, 2012 14:00 2126 Marime text
Academia Română - Institutul de Arheologie Vasile Pârvan, Collège de France - Chaire d'èpigraphie et histoire des citès grecques, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia organizează, în perioada 8 - 12 iulie 2012, la Mangalia, colocviul internațional intitulat: Megarika. Noi cercetări cu privire la arheologia, epigrafia și istoria cetăților din Megarida și ale coloniilor megariene din Pontul Euxin. Lucrările colocviului se vor deschide luni, 9 iulie 2012, ora 9.00, în sala de conferințe a Complexului President din Mangalia. La deschidere vor mai fi prezenți: primarul Mangaliei Cristian RADU, reprezentanți ai administrației locale și numeroși oameni de cultură din Mangalia și din Constanța.

"Ideea organizării acestui colocviu îi aparține lui Adrian ROBU, doctor în istorie greacă, cel care se ocupă de cetatea Megara și coloniile sale, printre care și Callatis. El a venit cu dr. Iulian BÂRZESCU la Mangalia și împreună am stabilit detaliile organizării acestui colocviu internațional. De la Megara vor veni șapte specialiști. Este pentru prima dată când un număr atât de mare de oameni de știință se deplasează dintr-o cetate antică grecească într-o colonie a ei, aceasta fiind cetatea Callatis. Pentru lumea științifică românească este o premieră.

În perioada elenistică, cetatea Callatis era cea mai importantă colonie de pe malul de vest al Mării Negre, din punct de vedere cultural. Cel care va deschide lucrările colocviului este Irad MALKIN, de la Universitatea din Tel-Aviv, unul dintre cei mai mari specialiști din lume în colonizarea greacă. Finanțarea colocviului vine de la CNCS-UEFISCDI, iar Collège de France va suporta cheltuielile deplasărilor participanților din străinătate.

Vor fi prezenți oameni de știință de la: Muzeul din Megara, A Treia Eforie și A Unsprezecea Eforie de Antichități Clasice și Preistorice din Grecia, Universitatea din Amsterdam, Universitatea din Tübingen, Universitatea din Reims, Universitatea din Tel-Aviv, Universitatea din Milano, Universitatea Maine - Le Mans, Collège de France, Institutul de Arheologie Vasile Pârvan din București, Institutul de Arheologie din Iași, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și, bineînțeles, Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia.

Noi, cei de la muzeul callatian, vom avea mai multe comunicări, printre acestea fiind și cea referitoare la singurul papirus descoperit în România, readus de la Moscova în august 2011. Chiar din prima zi, participanții la colocviu vor vizita Muzeul Callatis, unde vor vedea și renumitul papirus, urmând ca în zilele următoare să viziteze Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și săpăturile arheologice de la Histria", a declarat cercetător științific dr. Sorin Marcel COLESNIUC, director al Muzeului de Arheologie Callatis Mangalia.

Data: 06.07.2012

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii