Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:32 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

România, aleasă vice-preşedinte al Comisiei Provizorii a Academiei Internaţionale Anti-corupţie

ro

22 Dec, 2011 16:59 1008 Marime text

România a fost aleasă, la 19 decembrie 2011, în poziţia de vice-preşedinte al Comisiei Provizorii a Academiei Internaţionale Anti-Corupţie (IACA). România va fi reprezentată de Anca Jurma, procuror şef în cadrul Serviciului de Cooperare Internaţională, Informare şi Relaţii Publice din Direcţia Naţională Anticorupţie, cu o vastă experienţă internaţională în domeniul luptei împotriva anticorupţiei.

România va exercita ca vice-preşedinte prima parte a mandatului de un an ce revine grupului est-european (GEE), partea a doua urmând să fie exercitată de Federaţia Rusă, cu care România împarte mandatul.

Din Comisia Provizorie fac parte de asemenea: Austria şi Israel (care vor împărţi mandatul ce revine grupului vest-european şi al altor state / WEOG), Thailanda (ca reprezentant al grupului asiatic), Argentina (ca reprezentant al grupului latino-american şi caraibian/ GRULAC), Kenya (care va reprezenta grupul african).

Informaţii suplimentare

Academia Internaţională Anticorupţie funcţionează ca organizaţie internaţională în baza unui acord de înfiinţare începând cu data de 8 martie 2011. IACA are sediul la Viena şi este un organism cu personalitate juridică internaţională.

Ca membru fondator al IACA, România a semnat Acordul de înfiinţare al Academiei ca organizaţie internaţională la data de 2 septembrie 2011 şi l-a ratificat la data de 2 august 2011. Până în prezent Acordul de înfiinţare al IACA a fost semnat de 51 de state şi 2 organizaţii internaţionale, iar 4 state au aderat la acest acord.

Academia Internaţionale Anticorupţie este o iniţiativă comună a UNODC (Oficiul ONU împotriva Drogurilor şi Criminalităţii), Austria şi OLAF (Oficiul European de Luptă Antifraudă) şi funcţionează ca un centru de excelenţă în domeniul educaţiei, pregătirii profesionale, cercetării şi cooperării în domeniul anti-corupţiei IACA urmăreşte să contribuie la implementarea eficientă a UNCAC (Convenţia ONU împotriva Corupţiei). INTERPOL a sprijinit crearea acestei Academii şi oferă expertiza pe care o are în ce priveşte aplicarea legislaţiei.

Printre obiectivele Academiei se numără: abordarea fenomenului corupţiei într-un mod cuprinzător şi interdisciplinar; profesionalizarea muncii anticorupţie pentru a atinge cele mai moderne şi mai exacte standarde; îmbunătăţirea substanţială a eficienţei instituţiilor, organizaţiilor şi persoanelor angajate în prevenirea şi combaterea corupţiei; elaborarea unor studii privind eficienţa strategiilor şi activităţilor anticorupţie; consolidarea dialogului existent, colaborarea, schimbul de sinergii între părţile interesate; construirea unor parteneriate cu părţile interesate implicate.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii