Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:26 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Iată de ce a fost delegat Mihai Stanciu procuror șef al DNA Constanța! (DOCUMENT)

ro

08 Mar, 2024 17:00 3762 Marime text
Andrei Bodean și Mihai Alexandru Stanciu  
  • Ca urmare a delegării lui Mihai Alexandru Stanciu în fruntea DNA Constanța, cinci procurori din cadrul structurii teritoriale, din totalul schemei de șapte, au formulat cereri de transfer (începând cu data de 7 mai 2024) la o altă unitate de parchet, din Constanța, respectiv la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța.
  • Conform datelor noastre, cei cinci procurori ai DNA Constanța care cer să fie transferați sunt: Andrei Bodean, fostul șef al DNA Constanța, Ciprian Bodu, Sorin Constantinescu, fost șef al DNA Constanța, Vasile Abagiu, Constantin Conortos, și Dan Haralambie.
  • Cu privire la solicitările celor cinci procurori, Mihai Stanciu, șeful DNA Constanța, a declarat, pentru ZIUA de Constanța, următoarele:
  • „Respect decizia colegilor mei! Îmi doresc să își continue activitatea (nr. cei cinci procurori cu cereri de transfer) unde își doresc! Voi construi o altă echipă, cu un suflu nou! Cine vrea să facă performanță, aici (nr. DNA Constanța) e locul ideal!“.
 
 
Secția pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii și-a motivat decizia prin intermediul căreia a decis delegarea în funcția de procuror șef al DNA Constanța a lui Mihai Alexandru Stanciu, prim procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța.
 
Mihai Alexandru Stanciu a preluat șefia DNA Constanța, începând cu data de 23 februarie 2024, de la procurorul Andrei Bodean.
 
Ca urmare a delegării lui Stanciu în fruntea DNA Constanța, cinci procurori, din totalul schemei de șapte, au formulat cereri de transfer (începând cu data de 7 mai 2024) la o altă unitate de parchet, din Constanța, respectiv la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța
 
Conform datelor noastre, cei cinci procurori ai DNA Constanța care cer să fie transferați sunt: Andrei Bodean, fostul șef al DNA Constanța, Ciprian Bodu, Sorin Constantinescu, fost șef al DNA Constanța, Vasile Abagiu, Constantin Conortos, și Dan Haralambie.
 
Cu privire la solicitările celor cinci procurori, Mihai Stanciu, șeful DNA Constanța, a declarat, pentru ZIUA de Constanța, următoarele:
 
„Respect decizia colegilor mei! Îmi doresc să își continue activitatea (nr. cei cinci procurori cu cereri de transfer) unde își doresc! Voi construi o altă echipă, cu un suflu nou! Cine vrea să facă performanță, aici (nr. DNA Constanța) e locul ideal!“.
 
Revenind la motivarea deciziei CSM prin care s-a decis delegarea în funcția de procuror șef al DNA Constanța a lui Mihai Alexandru Stanciu, potrivit datelor oficiale, „prin adresa nr. 151/C/201/VI-1/2024 din 01.02.2024, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție (nr. Marius Voineag) a înaintat Consiliului Superior al Magistraturii solicitarea privind delegarea în funcția de procuror șef al Serviciului teritorial Constanța din cadrul Direcției Naționale Anticorupție a lui Stanciu Mihai Alexandru, prim procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, pentru o perioadă de șase luni, începând cu data de 23.02.2024“.
 
„Procurorul Stanciu Mihai Alexandru posedă o vastă experiență profesională“
 
Conform CSM, „în motivarea propunerii formulate, s-a menționat că procurorul Stanciu Mihai Alexandru posedă o vastă experiență profesională și îndeplinește condițiile cerute de lege pentru a fi delegat în functia de conducere menționată, iar exercitarea acesteia este necesară pentru desfășurarea în condiții optime a activității de conducere la nivelul Serviciului teritorial Constanța din cadrul Direcției Naționale Anticorupție“.  
 
Prin adresa nr. 160/Vl-1/05.02.2024, potrivit motivării, „emisă de Serviciul teritorial Constanța din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, au fost înaintate Consiliului Superior al Magistraturii un punct de vedere exprimat de mai mulți procurori din cadrul acestei structuri, cu privire la delegarea în această funcție de conducere, precum și acordurile exprimate de procurorii Bodean Andrei și Bodu Ciprian, sub aspectul exercitarii acesteia“.
 
Astfel, procurorii menționați, consideră, potrivit motivării, „că au prioritate la delegarea în funcția de procuror sef al Serviciului teritorial Constanța, și că nu li s-a solicitat acordul în acest sens, în conformitate cu prevederile art. 179 alin. 1 din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor, cu modificările și completările ulterioare“.
 
Propunerea de delegare a lui Stanciu ca șef al DNA Constanța, legală
 
„Astfel, referitor la punctul de vedere exprimat prin adresa nr. 160/Vl·l/05.02.2024, emisă de Serviciul teritorial Constanța din cadrul Direcției Naționale Antiorupție, având în vedere reglementările art. 177 alln. (2) din Legea nr. 303/2022, cu modificările și completările ulterioare, Secția pentru procurori apreciază că propunerea de delegare a lui Stanciu Mihai Alexandru, în funcția de procuror șef al Serviciului teritorial Constanța din cadrul Direcției Naționale Anticorupție este legală, fiind formulată de conducătorul parchetului unde se află funcția vacantă, singura persoană abilitată sub acest aspect“, se mai arată în motivarea Secției pentru procurori din CSM.
 
Stanciu Mihai Alexandru are o vechime în funcția de procuror de 13 ani și 4 luni
 
„Conform evidențelor direcției de resort, rezultă că funcția de procuror șef al Serviciului teritorial Constanța din cadrul Direcției Naționale Anticorupție este vacantă, în prezent fiind ocupată prin delegare de procuror Bodean Andrei, măsura urmând să expire la data de 22.02.2024, conform dispozițiilor Hotărârii Secției pentru procurori nr. 1032/2023. Din verificarea dosarului profesional, rezultă că Stanciu Mihai Alexandru, prim procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, are gradul profesional corespunzător parchetului de pe lângă curtea de apel și o vechime în funcția de procuror de 13 ani și 4 luni. În conformitate cu dispozițiile art. 179 alin. (3) din Legea nr. 303/2022, cu modificările și completările ulterioare, propunerea de delegare în funcția de procuror șef al Serviciufui teritorial Constanța din cadrul Direcției Naționale Anticoruptie este formulată de conducerea acestei direcții, însoțit de acordul scris al procurorului Stanciu Mihai Alexandru, precum și de de declarațiile prevăzute de art. 179 alin. (1) raportat la art. 144 alin. (3) și art.149 alin. (1) din același act normativ“,potrivit sursei.
 
Stanciu, în fruntea DNA Constanța până la ocuparea funcției prin numire, dar nu mai mult de 6 luni.
 
„Având în vedere că funcția de conducere vizată este vacantă și urmează a expira măsura dispusă temporar pentru ocuparea sa, față de necesitatea asigurării conducerii administrative a Serviciului teritorial Constanța din cadrul acestei structuri specializate și de experiența managerială a magistratului în cauză, luând în considerare propunerea formulată, însoțită de acordul scris al procurorului, în raport de dispozițiile anterior citate, Secția pentru procurori a dispus delegarea în funcția de procuror șef al Serviciului teritorial Constanța din cadrul Direcției Naționale Anticorupție a lui Stanciu Mihai Alexandru, prim procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, începând cu data de 23.02.2024, până la ocuparea funcției prin numire, în condițiile legii, dar nu mai mult de 6 luni“, Conform CSM.
 
3 voturi DA și 2 voturi NU

Față de cele expuse, prin vot direct și secret, cu majoritatea voturilor membrilor prezenți (3 voturi DA și 2 voturi NU), Secția pentru procurori din CSM a hotărât delegarea în funcția de procuror șef al DNA Constanța a lui Mihai Alexandru Stanciu, prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, începând cu data de 23 februarie 2024, până la ocuparea funcției prin numire, în condițiile legii, dar nu mai mult de șase luni. 
 
Motivarea Secției pentru procurori din CSM poate fi citită integral accesând secțiunea Documente.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
„Voi construi o altă echipă, cu un suflu nou!“
Ce spune Mihai Stanciu, șeful DNA Constanța, după ce cinci procurori au anunțat că vor să plece la o altă structură

 
Averea și interesele
Procurorul Mihai Alexandru Stanciu preia, de azi, șefia DNA Constanța! (DOCUMENTE)

 
Transcript interviu Aleph News cu Sorina Matei
Marius Voineag, șeful DNA, declarații despre procurorul Bodean Andrei și „revolta“ de la DNA Constanța – „Eu cred că au fost într-o eroare!“ (VIDEO)

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii