Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:54 20 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tiroidectomie totală la o pacientă tânără cu tumoră tiroidiană, la Ovidius Clinical Hospital (galerie foto)

ro

25 Nov, 2015 00:00 6161 Marime text


O nouă speranță la viață pentru o pacientă care suferea din cauza unei tumori tiroidiene. Femeia a dezvoltat o masă tumorală în regiunea cervicală anterioară, cu un macronodul prezent în glanda tiroidă, ce a impus intervenția chirurgicală. Decizia echipei multidisciplinare de medici care a examinat pacienta a fost îndepărtarea întregii glande tiroide și urmarea unui tratament de substituție cu hormoni tiroidieni.
 
Dr. Gabriel Serac, medic primar chirurgie generală, specialist și în chirurgie bariatrică, a condus echipa de medici specialiști din cadrul Ovidius Clinical Hospital care a realizat intervenția de tiroidectomie totală pentru tânăra femeie.
 
„Intervenția a decurs fără probleme. Pașii următori sunt reprezentaţi de efectuarea examenului histopatologic, obligatoriu în astfel de situații, din piesa chirurgicală rezecată (îndepărtată), și recuperarea medicală. Dacă în urma examenului histopatologic se dovedește că formaţiunea tumorală îndepărtată nu pune probleme (este o tumoră benignă), pacienta va urma doar tratamentul medicamentos de substituție hormonală. Dacă suspiciunile ridicate preoperator pentru această masă tumorală sunt confirmate și tumora extirpată este malignă (adică este vorba de un cancer tiroidian), pacienta va fi urmărită și tratată în viitor de medicul specialist oncolog. În momentul de față, datorită intervenției chirurgicale practicate, funcția tiroidei este înlocuită prin administrarea zilnică de hormoni tiroidieni. Dacă terapia hormonală de substituție este bine condusă și atent controlată, pacienta nu va avea probleme endocrine, putând duce o viață absolut normală”, a spus specialistul de la OCH, dr. Gabriel Serac.
 
Cancerul tiroidian este o afecțiune destul de frecventă la persoane tinere. În astfel de situații, tiroidectomia radicală este obligatorie. Există şi o serie de alte patologii care pot indica o tiroidectomie totală, cum ar fi tiroiditele sau boli ale tiroidei care sunt însoțite de hiperfuncție tiroidiană şi care, după o atentă pregătire preoperatorie, impun o tiroidectomie. Cu excepția tumorilor tiroidiene, când intervenția chirurgicală este regulă, în celelalte afecţiuni ale tiroidei, decizia intervenției chirurgicale este luată de medicul endocrinolog împreună cu medicul chirurg, atunci când funcția tiroidiana nu mai poate fi controlată medicamentos.

Cum apare tumora tiroidiană?

„În general, cauza directă de apariție a tumorilor nu este cunoscută. Nu fac excepție nici neoplaziile tiroidiene. Există totuși câțiva factori considerați implicați, printre care: stresul, carența de iod, expunerea la radiații, dereglări hormonale cu perturbarea controlului hipotalamo-hipofizar sau predispoziția genetică“, a precizat dr. Serac.
 
Femeile cu afecţiuni tiroidiene și care au fost tratate chirurgical prin tiroidectomie totală pot avea una sau mai multe sarcini pe parcursul vieții. Îndepărtarea totală a glandei tiroide determină în mod normal instalarea unei hipotiroidii. Din acest motiv, tratamentul de substituție hormonală trebuie urmat pe tot parcursul vieții, iar monitorizarea prin teste sangvine specifice și ajustarea lui periodică fac ca viața pacienților posttiroidectomie totală să fie una normală. Sarcinile pacientelor vor fi duse la bun sfârșit fără probleme deosebite.
 
La Ovidius Clinical Hospital, pacienţii beneficiază de toate dotările necesare pentru diagnosticarea precoce a afecțiunilor tiroidiene, tratamentul acestora în timp util - chirurgical și nonchirurgical, îngrijire postoperatorie în condiţii de maximă siguranță -, precum şi de monitorizare oncologică, atunci când este cazul.
 
Ovidius Clinical Hospital, Ovidiu, Constanţa
Telefon: 0241.480.400/401
Email: office@ovidius-ch.ro
www.ovidius-ch.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii