Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:49 01 03 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Specialiștii Ovidius Clinical Hospital ne spun Care este tratamentul chirurgical adecvat al lipoamelor, chisturilor sebacee și furunculelor?

ro

09 Jul, 2015 00:00 6673 Marime text
Lipoamele, chisturile sebacee și furunculele sunt afecțiuni cărora nu le dăm atât de multă importanță, dar care ne pot influența negativ viața, fiind incomode, uneori chiar foarte dureroase și, cu siguranță, inestetice. Pentru a afla exact ce sunt și cum le putem trata, am abordat acest subiect cu specialiștii de la Ovidius Clinical Hospital.

Despre lipom - diagnostic si tratament

Lipomul, cea mai comună formaţiune benignă a ţesutului celular, reprezintă o proliferare a celulelor ţesutului adipos într-o capsulă fibroasă şi subţire, ce se găseşte, de obicei, chiar sub piele. Acestea se află, de cele mai multe ori, la nivelul trunchiului, gâtului, șoldurilor, părţii superioare a braţelor sau axilei, dar pot apărea oriunde la nivelul corpului. Putem vorbi de unul sau mai multe lipoame sau chiar despre lipomatoză generalizată”, ne-a explicat dr. Alina Vîncă, medic specialist Chirurgie generală la Clinica Ovidius din Constanța.
 
Lipomul poate apărea la orice vârstă, dar mult mai frecvent la persoanele de vârstă medie, atât la femei, cât şi la bărbaţi. Se pare însă că lipoamele multiple pot apărea mult mai frecvent la bărbaţi. Cauza apariţiei lipomului nu este pe deplin înţeleasă, dar etiologia acestuia pare a fi virală.
 
„Chiar și o mică leziune poate duce la dezvoltarea acestei formaţiuni. Obezitatea însă nu duce la apariţia lipoamelor, acestea fiind generate de obicei de localizarea asimetrică a grăsimii. Formațiunea este mică, de la 1 la 3 cm, şi se simte chiar sub piele, este mobilă, are o consistență moale, gelatinoasă, nu este dureroasă, rămâne la aceeaşi mărime mult timp sau creşte foarte încet, de aceea, pacientul evită să se adreseze medicului specialist. De obicei, cel mai neplăcut simptom este localizarea sau creşterea în mărime a lipomului, care face ca acesta să fie vizibil.
 
Lipomul poate fi diagnosticat doar prin simpla lui apariţie sau prin efectuarea unei ecografii de părţi moi, pentru a exclude o posibilă tumoră cutanată de origine malignă”, a adăugat specialistul.
 
Medicul chirurg poate pune diagnosticul de lipom pe baza examenului fizic (tumoră bine delimitată faţă de ţesuturile din jur, de consistență moale, mobilă la apăsare şi, de cele mai multe ori, nedureroasă). În cazul în care există o suspiciune de liposarcom, medicul poate efectua o biopsie (tumora se trimite la examen histopatologic), ecografie de părţi moi, RMN, CT.
În general, lipomul nu necesită un tratament specific. Nu se cunoaşte încă un tratament pentru prevenirea apariţiei și creşterii acestuia.
 
„Lipomul poate fi extirpat chirurgical dacă simptomele se agravează, cum ar fi în cazurile în care acesta devine dureros sau sensibil, se infectează în mod repetat, supurează, intervine în mişcare sau în funcţionalitatea zonei respective, creşte în dimensiuni, devine inestetic. Cele mai multe lipoame pot fi excizate chirurgical de către medicul specialist în clinică de chirurgie în condiţii de ambulatoriu, adică fără internare, pacientul fiind sub anestezie locală şi ulterior intervenţiei, acesta putând să-şi reia activităţile cotidiene, fără recomandări speciale ulterioare”, a precizat dr. Vîncă, de la Ovidius Clinical Hospital, Constanța.
 
Intervenţia chirurgicală este de mică amploare, cu riscuri minime pentru pacient, incizia urmând a fi suturată cu fire speciale resorbabile, ce oferă un aspect estetic deosebit cicatricii postoperatorii.

Cauzele apariției și tratarea chistului sebaceu

Chistul sebaceu este un tip de chist comun, situat sub piele. Este localizat cu predilecţie pe scalp, faţă, trunchi, organe genitale (scrot, labii), dar poate să apară la nivelul oricărei suprafeţe tegumentare. Cauza apariţiei sale este astuparea canalului de evacuare a glandei sebacee, cel mai adesea de către cheratina din piele. Aceasta duce la acumularea secreției glandei (sebum - cu aspect şi miros caracteristic) într-un înveliş în formă de sac, care creşte treptat în dimensiuni. În timp, creşterea volumului sau alte traumatisme duc la fisurarea sacului şi la infectarea conţinutului, care se transformă într-un abces dureros, mai dificil de tratat. Ce spun medicii despre acest lucru?
 
„Ca la orice formaţiune care apare în organism, tratamentul tipic este îndepărtarea chirurgicală, urmată de sutură. Operaţia elimină conţinutul chistului împreună cu învelişul, prevenind astfel recidiva. Toate formaţiunile excizate se examinează la microscop (examen histopatologic), deşi majoritatea chisturilor sunt benigne.

      
Tratamentul este exclusiv chirurgical şi vizează excizia întregii glande cu tot cu conţinutul retenționat. Suprainfecțiile repetate anterioare pot duce la formarea de ţesut cicatricial şi la aderenţa chistului la ţesutul adiacent, ceea ce poate conduce la ruperea chistului în momentul operator şi la excizie incompletă sau defectuoasă. Dacă excizia este completă, nu apar recurenţe.
 
Dacă chistul s-a infectat şi s-a transformat într-un abces, tratamentul constă în antibiotice şi eliminarea prin incizie a puroiului, urmată de închiderea plăgii prin pansamente sau sutură secundară. Tratamentul este mai dureros, de durată mai lungă, iar cicatricea rămasă poate fi mai inestetică”, ne-a detaliat, de această dată, dr. Mihai Hrițcu, medic specialist Chirurgie generală la Ovidius Clinical Hospital.
 
Dacă pacientul are predispoziţie la formarea de chisturi sebacee, atunci se pot forma noi leziuni în alte zone. Intervenţia se face sub anestezie locală, asigurând confortul deplin al pacientului în timpul operator.

Factorii de risc pentru apariţia furunculozei și măsurile de prevenţie

Furunculul este o afecţiune a pielii ce are drept cauză infecţia foliculilor de păr, având ca rezultat acumularea locală de puroi şi ţesut necrotic. Mai multe furuncule alăturate pot fuziona, conducând la formarea de carbunculi. Furunculele se prezintă ca noduli cutanaţi cu un conţinut purulent, calzi la atingere şi extrem de dureroşi. În centrul furunculului se poate observa un punct alb sau gălbui, prin care se poate drena spontan puroi. La unele persoane, apariţia furunculelor poate fi precedată de senzaţie de mâncărime locală.
 
Localizarea cea mai frecventă a furunculelor se face la nivelul spatelui, pe abdomen, axile, umeri, faţă, nas, coapse şi fese, dar pot apărea şi în alte zone.
 
„În cazul infecţiilor severe, apariţia mai multor furuncule poate fi însoţită de febră şi de mărirea în volum a ganglionilor adiacenţi. Dacă apariţia de furuncule se face în mod recurent, această afecţiune poartă numele de furunculoză. Dintre factorii de risc pentru apariţia furunculozei, menţionăm portajul bacterian intranazal, diabetul zaharat, obezitatea, neoplaziile, malnutriţia şi medicaţia citostatică, toate acestea necesitând investigaţii ce pot fi efectuate în cadrul clinicii noastre.
 
Tratamentul constă în incizarea leziunii, urmată de un drenaj asociat cu terapie antibiotic local şi sistemic. Foarte importantă este consultația de specialitate, în care sunt analizate cauzele şi istoricul apariţiei acestor leziuni. De asemenea, vă sunt explicate măsurile de prevenţie şi vă sunt indicate analizele de laborator pentru depistarea eventualelor afecţiuni asociate”, am fost asigurați de dr. Hrițcu.
 
Nu uitaţi însă că cel mai bun tratament pentru orice boală este prevenţia! De aceea, fiecare persoană care observă apariţia unei formaţiuni anormale la nivelul organismului trebuie să se adreseze medicului pentru consultaţie de specialitate.
 
Deoarece multe formaţiuni seamănă între ele, doar medicul este cel care poate pune diagnosticul (cât mai precoce) unor boli grave, potenţial letale, sau, dimpotrivă, al unei afecţiuni banale, care să vă înlăture neliniştea.
 
Ovidius Clinical Hospital, Ovidiu, Constanţa
Telefon: 0241.480.400.401
Email: office@ovidius-ch.ro
http://www.ovidius-ch.ro/
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • DINCA LUCRETIA 06 Mar, 2017 14:26 dr. Hrițcu. Mihai de la clinica Ovidiu un medic de nota 10