Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:41 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ș.L. Dr. Cristina Farcaş, medic specialist medicină internă - homeopatie la Ovidius Clinical Hospital, ne spune care este Abordarea corectă a medicinei integrative (galerie foto)

ro

25 May, 2015 00:00 13709 Marime text
 
Prezentul în sănătate este dominat de medicina bolii agravate. Astfel, doar o mică parte a resurselor sunt alocate prevenirii şi promovarii sănătăţii, în ciuda dovezilor că acest tip de abordare reduce povara bolilor cronice atât ca suferinţă, cat şi din punct de vedere financiar.

Pentru a afla care sunt soluţiile ce ar putea să ne ajute să preîntâmpinăm corect boala, Ș.L. Dr. Cristina Farcaş, în calitatea sa de cadru didactic pe disciplina Medicină Alternativă - Homeopatie din cadrul Facultăţii de Medicină a Universităţii „Ovidius“ Constanţa şi de medic specialist Medicină Internă - Homeopatie la Ovidius Clinical Hospital, ne-a vorbit despre beneficiile medicinei integrative.

„În ultimii 15 - 20 ani, viaţa noastră s-a schimbat radical. Suntem mai ocupaţi, mai stresaţi, multiplu agresaţi de alimentele nesănătoase, de viaţa dezordonată şi factorii toxici de mediu. Cu alte cuvinte, un haos exterior care se răsfrânge din păcate şi în interiorul nostru. Un prim răspuns al organismului la acest haos este declanşarea dezechilibrelor funcţionale. Persistenţa lor generează afectarea organică ce iniţiază boli din ce în ce mai grele. Ele atrag, în consecinţă, proceduri terapeutice tot mai multe şi mai invazive. Acesta este şi motivul pentru care universităţile şi clinicile de renume şi-au modificat atitudinea terapeutică şi au apelat la medicina alternativă pentru a veni în ajutorul celei convenţionale. Astfel s-a născut medicina integrativă.“
 

Despre medicina integrativa, dr. Cristina Farcaş, de la Ovidius Clinical Hospital



Medicina integrativă ca instrument de vindecare impune următoarele principii:
  • colaborarea apropiată pacient - echipă medicală;
  • evaluarea vieţii pacientului în ansamblul ei, pentru identificarea tuturor factorilor negativi ce pot dicta evoluţia bolii spre ireversibil;
  • alegerea metodelor optime de vindecare din sfera medicinei tradiţionale şi alternative adecvate patologiei, cât mai puţin invazive, sigure, eficiente şi rapide;
  • recunoaşterea realizărilor/eficienţei terapiilor convenţionale şi alternative susţinute de studiile ştiinţifice;
  • promovarea sănătăţii şi prevenirea îmbolnăvirii.
     
„Desigur, vă întrebaţi: «Ce poate face medicina integrativă pentru un diabetic? Sau pentru un bolnav hipertensiv sau cu o infecţie urinară cronică?»... şi exemplele nu se limitează aici. Ei bine, evaluează. Identifică. Reajustează dozele medicamentelor până la cantităţile minime active. Asociază terapia complementară homeopatică de sprijin. Monitorizează şi se asigură de eficienţa acestei asocieri.

Beneficiile acestei noi abordări integrative sunt multiple. De la toleranţa ridicată, la medicamente pe termen lung, toxicitate redusă medicamentoasă, oprirea/încetinirea progresului bolii cronice sau chiar vindecarea, până la riscul redus de reacţii adverse şi creşterea calităţii vieţii“, a adăugat dr. Cristina Farcaş.
 

Medicul trebuie să ajungă să cunoască şi să înţeleagă pacientul sub toate aspectele vieţii sale



Medicul de la Ovidius Clinical Hospital ne spune cum: „Pe parcursul consultaţiei de medicină integrativă, medicul trebuie să ajungă să cunoască şi să înţeleagă pacientul sub toate aspectele vieţii sale: fizic, mental şi afectiv-emoţional. Stresul de la serviciu sau necazurile familiale adesea generează, de exemplu, tulburări de somn. Poţi trimite pacientul acasă cu o reţetă în care îi prescrii un somnifer, însă problemele cu care a venit vor rămâne factori declanşatori sau de întreţinere. Acţiunile corecte sunt dialogul şi recomandările terapeutice personalizate, astfel încât să se obţină în final echilibrul de care pacientul are atât de mare nevoie“.

Elementele nocive din viaţa noastră nu pot fi uşor eliminate sau evitate, de aceea este mai bine să identificăm din timp semnalele de uzură ale organismului şi să intervenim pentru a-l ajuta. În cadrul Ovidius Clinical Hospital, abordarea integrativă a pacientului de către Dr. Cristina Farcaş se realizează prin includerea medicinei interne în cadrul consultaţiei de homeopatie, aceasta fiind calea spre reuşita terapeutică.

Ovidius Clinical Hospital Ovidiu, Constanţa,
Telefon: 0241.480.400/401
Email: office@ovidius-ch.ro
http://www.ovidius-ch.ro/
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii