Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
00:05 19 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prostatectomie radicală - o premieră chirurgicală în sud-estul ţării, efectuată la Ovidius Clinical Hospital

ro

18 Dec, 2015 14:04 5983 Marime text
În cadrul Ovidius Clinical Hospital a fost realizată cu succes, în premieră, o intervenţie chirurgicală de prostatectomie radicală.

Din echipa medicală au făcut parte şef lucrări dr. Ion Dragomirișteanu, medic primar urolog de la Spitalul Clinic de Urologie „Prof. dr. Theodor Burghele“ din București, și dr. Azis Olgun, medic specialist urolog din cadrul Ovidius Clinical Hospital. Intervenţia chirurgicală de mare amploare, efectuată pentru prima dată în Dobrogea, a constat în îndepărtarea chirurgicală totală a glandei prostatice, a glandelor seminale și a ganglionilor limfatici din vecinătate, tratament necesar pentru vindecarea cancerului de prostată diagnosticat în stadii incipiente.


Incidenţa cancerului de prostată creşte exponenţial cu vârsta după 50 ani, unul din 1.500 de bărbaţi din ţara noastră suferind de această afecţiune. Cel mai important factor de risc pentru cancerul de prostată este ereditatea. În momentul în care pacientul are rude de gradul întâi care au suferit de această afecţiune, riscul de a face cancer de prostată este mult mai mare. De asemenea, pacienţii cu o dietă bogată în lipide, în special grăsimi animale, hiperproteică, cu condimente, prezintă un risc crescut de cancer de prostată. În ultimii ani, limita de vârstă pentru apariţia cancerului de prostată a scăzut de la 50 - 55 de ani la 40 - 45 de ani, fiind cel mai frecvent întâlnit la persoanele de peste 60 de ani şi reprezentând a doua cauză de deces la bărbaţi, după cancerul pulmonar.
 
Pacientul, în vârstă de 67 de ani, s-a prezentat la un consult urologic în ambulatoriul OCH, acuzând tulburări de micţiune și dureri pelvine. În urma investigaţiilor clinice și paraclinice (analize de laborator și investigaţii imagistice de înaltă performanţă), bărbatului i-a fost pus diagnosticul de cancer de prostată.
Opţiunea terapeutică de elecţie, în acest caz, a fost prostatectomia în limite oncologice de siguranţă, care s-a realizat prin abord clasic. Este o intervenţie chirurgicală complexă, care necesită prezenţa unei echipe medicale cu mare experienţă în abordarea patologiei neoplazice, cu o colaborare și sincronizare perfectă.

„Ne bucurăm că prin experienţa noastră reușim să oferim bolnavilor cu această afecţiune gravă șansa vindecării totale și rapide, redându-i în același timp calitatea vieţii pacientului“, declară dr. Azis Olgun.

„Prostatectomia radicală este o premieră importantă în viaţa medicală constănţeană și dobrogeană. Pacienţii din această regiune a ţării beneficiază, datorită dotărilor, confortului și siguranţei oferite de Ovidius Clinical Hospital, de un act medical complex pentru care până acum erau îndrumaţi spre capitală. Este bine cunoscut faptul ca apropierea căminului și suportul familiei sunt factori psihologici importanţi în evoluţia favorabilă și recuperarea postoperatorie rapidă a pacientului“, declară S.L. dr. Ion Dragomirișteanu.

Evoluţia pacientului imediat postoperator a fost favorabilă, nefiind marcată de apariţia vreunei complicaţii, recuperarea acestuia a fost rapidă, cu reintegrare optimă în viaţa socială și profesională. Pe baza rezultatului examenul histopatologic efectuat din ţesutul prelevat în timpul operaţiei, medicul oncolog va stabili oportunitatea unui tratament oncologic adjuvant.

Ovidius Clinical Hospital - cel mai mare și mai modern spital privat din regiune
Adresă: DN2A, KM 202, Ovidiu, Constanţa
Telefon: 0241 480400
Pentru mai multe detalii, vizitaţi: www.Ovidius-CH.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii