Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:18 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

8000 de elevi învaţă să facă alegeri sănătoase, cu sprijinul organizatiei Salvati Copiii, al Asociaţiei Şcoala pentru Sănătate şi al Agenţiei Naţionale Antidrog

ro

30 Mar, 2014 16:02 1690 Marime text
Organizaţia Salvaţi Copiii, cu sprijinul financiar al Kaufland, în parteneriat cu Asociaţia Şcoala pentru Sănătate și Agenţia Naţională Antidrog, a lansat un proiect național de educație pentru sănătate, prin intermediul căruia, 8000 de copii din grădiniţe, şcoli şi licee din Bucureşti şi 10 judeţe din România, vor învăţa să facă alegeri sănătoase pentru viaţa lor, sub îndumarea dr. Cristian Andrei,  a expertei în nutriţie Cornelia Marin, a profesioniştilor Agenţiei Naţionale Antidrog.
 
La conferința de lansare din 29 martie au participat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv al Salvați Copiii, alături de  Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie și Daciana Sârbu, fondatoarea Asociaţiei Şcoala pentru Sănătate.
 
„Un procent îngrijorător al copiilor din România au un stil de viață departe de a fi sănătos – au înlocuit mișcarea fizică, sportul, cu TV-ul și calculatorul, fumează și consumă alcool săptămânal de la vârste din ce în ce mai fragede. Consecințele se văd în numărul din ce în ce mai mare al copiilor diagnosticați cu obezitate. Mai mult de un sfert dintre adolescenți sunt nemulțumiți de felul în care arată și dispuși să recurgă la măsuri extreme, de tipul înfometării sau pastilelor de slăbit, pentru a pierde din kilograme. Prin programul lansat dorim ajutăm cât mai mulți copii să se întoarcă la reperele unei vieți sănătoase, care să le permită să se dezvolte echilibrat și armonios”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvați Copiii.
 
„Este un obiectiv important ca programul care pornește astăzi ca pilot în București și 10 județe din țară, să fie extins la nivel național, astfel încât elevi din cât mai multe școli și licee să beneficieze de informații care să îi ajute să rămână sănătoși”, a afirmat dl. Remus Pricopie, Ministrul Educației.
 
"La Bruxelles am cerut o Strategie Europeana pentru sanatatea copilului, care sa fie construita pe coordonate similare proiectului pe care il anuntam azi. E nevoie de un program integrat, finantat european, care sa ofere un cadru pentru dezvoltarea corecta a copilului, care sa-l ajute sa invete sa manance sanatos, sa se fereasca de fumat, alcool sau droguri. Proiectul construit impreuna cu Salvati Copiii poate functiona chiar ca program-pilot pentru ceea ce am propus la nivel european. Dincolo de educatie nutritionala, importanta este si imbunatatirea meniurilor din gradinite, cu ajutorul medicilor si nutritionistilor”, a declarat Daciana Sârbu, fondatoarea Asociaţiei Şcoala pentru Sănătate.
 
Programul „Alegeri Sănătoase”  îşi propune să sprijine dezvoltarea unei culturi școlare în care sănătatea copilului, fizică și emoțională, să devină o valoare transpusă în conținuturi, competențe și activități specifice, destinate copiilor din toate ciclurile de școlaritate, implementate de voluntari peer-educatori, de cadre didactice, de asistente medicale și medici școlari. Prin intermediul acţiunilor educaţionale proiectul îşi propune deopotrivă să contribuie la creşterea gradului de conştientizare şi informare a copiilor şi a adulţilor cu privire la drepturile copiilor la sănătate, educaţie, protecţie, precum şi la nevoia schimbării de atitudini şi mentalităţi ale adulţilor cu privire la copil şi drepturile sale.
 
Obiectivul unei astfel de inițiative vizează promovarea unui stil de viață sănătos în rândul elevilor prin: elaborarea și implementarea unui program de educaţie pentru sănătate, ce acoperă triada cunoștințe-atitudini-comportamente, adaptat fiecărui nivel de școlaritate: grădiniță, învățământ primar, gimnazial și liceal; dezvoltarea de competențe pentru voluntari peer-educatori în vederea implementării de activități specifice directe cu copiii; dezvoltarea de competențe transdisciplinare pentru cadre didactice, medici școlari și asistente medicale, în vederea dezvoltării unei culturi școlare care să aibă sănătatea copilului şi drepturile copilului printre valorile centrale.
 
Proiectul a debutat printr-un program de formare naţional în cadrul căruia 70 de profesionişti şi voluntari din Bucureşti, Arges, Timis, Vaslui, Suceava, Neamt, Hunedoara, Brasov, Caras Severin, Dolj şi Mures, și-au dezvoltat competenţele necesare implementării programului educaţional şi vor sprijini, pe parcusul unui an, adoptarea unui stil de viaţă sănătos, de către 8000 de copii din învăţământul preuniversitar.
 
De ce o astfel de iniţiativă?
 
Ultimul studiu publicat de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii cu privire la sănătatea copiilor din în mediul şcolar, „Health Behaviour of School Aged Children” ( WHO 2012), în cadrul căruia a fost investigată starea de sănătate a copiilor din România, dezvăluie realităţi mai mult decât îngrijorătoare cu privire la comportamentele de risc asumate de către copii:
  • 26% dintre băieţi şi 11% dintre fetele din România au fumat prima ţigară înainte de vârsta de 13 ani; 6% dintre băieţii au vârste cuprinse între 11 şi 15 ani fumează săptămânal;
  • 19% dintre băieţi şi 11% dintre fete au consumat pentru prima dată alcool înainte de a împlini 11 ani; la 15 ani, 36% dintre băieţi consumă alcool săptămânal;
  • 12% dintre adolescenţi români fumează canabis;
  • 17% dintre fete şi 48% dintre băieţi au avut primul contact sexual înainte de 15 ani; dintre aceştia, doar 9% au folosit mijloace de protecţie.
  • Mai  mult de 1⁄4 din adolescenţii de 13 ani sunt nemulţumiţi de corpul lor. 16-18% dintre copii de 11 ani apelează la strategii periculoase sau ”extreme” - abstinenţă de la mancat 24h, pastilele de slăbit, autoinducerea vomei, cu risc major pentru sănătatea acestora;
  • Aproximativ 2/3 din elevi vizionează mai mult de 2 ore pe zi programele de TV, iar in timpul weekendului procentul crește semnficativ. La acestea, se daugă şi orele petrecuta in faţa computerului;
  • Dacă la 11 ani, 50% dintre băieți consumă legume cel puțin o data pe săptămână, la 15 ani procentul acestora scade la 18%;
  • 53% dintre copiii români nu servesc zilnic micul dejun;
Ba mai mult, studiile arată o intensificare a tuturor tendinţelor menţionate în cazul copiilor cu vulnerabilităţi socio-emoţionale. Anxietatea, depresia, dificultăţile emoţionale şi comportamentale generează riscuri sulimentare pentru aproximativ 20% dintre copiii români.
 
Despre Organizaţia Salvaţi Copiii
Salvaţi Copiii România este o organizaţie neguvernamentală, de utilitate publică, non-profit, care militează activ pentru drepturile şi protecţia copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Programele organizaţiei sunt adresate tuturor copiilor, cu o atenţie deosebită către cei aflaţi în situaţii dificile - copiii din comunităţile dezavantajate, copiii victime ale violenţei, exploatării prin muncă, traficului sau neglijării, copiii refugiaţi etc. În cei 23 de ani de activitate, peste 760.000 de copii au fost implicaţi în campaniile şi programele desfăşurate de organizaţie. Salvaţi Copiii România este membru al Save the Children Internaţional, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări.
 
Despre Asociaţia Şcoala pentru Sănătate
Eurodeputata Daciana Sârbu a fondat Asociaţia Şcoala pentru Sănătate în 2010, alături de Cornelia Marin, nutriţionist şi Anda Avramescu, medic, pentru a sprijini părinţii să înveţe principiile nutriţiei sănătoase, în beneficiul copiilor. Asociaţia organizează întâlniri cu parintii si cadrele didactice din grădiniţe, demonstraţii de gătit sănătos, acţiuni de informare publică prin broşuri şi pliante despre hrana sănătoasă.În martie 2013, Asociaţia a lansat site-ul www.scoalapentrusanatate.ro, construit ca o sursă de idei, reţete şi informaţii despre alimentaţia sănătoasă a copiilor.În decembrie 2013, Asociaţia a lansat “La grădiniţă şi acasă, numai hrană sănătoasă!”, un ghid practic de nutriţie, dedicat părinţilor şi educatorilor, ce conţine sfaturi, reţete, dar şi poezii pentru copii sau exemple concrete de metode creative prin care cei mici pot fi obisnuişi cu hrana sănătoasă.
 
Despre Agenţia Naţională Antidrog
Agenţia Naţională Antidrog a luat fiinţă în anul 2003, prin instituţionalizarea cadrului de lucru al Comisiei Interministeriale Antidrog şi crearea unei structuri guvernamentale moderne, care să răspundă cerinţelor europene în domeniu.
 
Misiunea Agenţiei Naţionale Antidrog este de a elabora, coordona, evalua şi monitoriza, la nivel naţional, politicile în domeniul prevenirii şi combaterii traficului şi consumului ilicit de droguri, precum şi al asistenţei integrate a consumatorilor, aplicate de către instituţiile cu atribuţii în domeniu.
ANA îşi propune să fie o instituţie de referinţă, pe plan naţional şi internaţional, în domeniul antidrog, să promoveze un sistem coerent de asistenţă, prevenire şi combatere, prin elaborarea de documente programatice adaptate fenomenului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii