Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:09 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Declarații de avere Ce interese are Adrian Daniel Găvruța, Președintele CA al Portului Constanța (DOCUMENTE)

ro

04 Aug, 2022 12:18 3651 Marime text

 Cotidianul ZIUA de Constanţa prezintă averile şi interesele directorilor şi angajaţilor celor mai importante instituţii publice din judeţul Constanţa şi ai companiilor naţionale, aşa cum apar acestea fie pe site-urile instituţiilor, fie pe cel al Agenţiei Naţionale de Integritate.

 
În ediţia de astăzi, prezentăm declaraţia de avere şi pe cea de interese a președintelui provizoriu al Consiliului de Administrație al CN Administrația Porturilor Maritime Constanța.
 
Adrian Daniel Găvruța a fost numit inițial pe o perioada de 4 luni în data de 16 aprilie a.c., iar pe 5 iulie i s-a prelungit mandatul până pe 15 octombrie 2022.
 
Din consiliul de administrație al Portului Constanța, care este provizoriu până în octombrie, mai fac parte Constantin Chirilă, Goidea Florin (îndeplinește și funcția de directorul general, cu mandat până pe 15 august) și Diaconu Cătălin. Toți au fost numiți în luna aprilie a acestui an. Pe lângă cei patru, avem și trei numiri recente, respectiv, Catană Dan-Alexandru - cu mandat din 22 iulie până pe 21 noiembrie, Naceades Gheorghe și Dede Suryan-Omar cu mandate  care încep  din 11 august până pe 10 decembrie anul curent.

Tot în decembrie, pe data de 14, expiră și mandatul directorului economic, Șerban Daniela, care a fost numit pe 4 decembrie 2018.   

CN Administrația Porturilor Maritime Constanța SA este o societate pe acțiuni înființată în 2008, iar acționarii sunt Ministerul Transporturilor - 80% și Fondul Proprietatea - 20%.
 
Găvruța ocupă de fapt funcția de șef serviciu la Direcția Regională a Finanțelor Publice Timișoara, dar din 2017 este detașat cu caracter temporar  la București,unde ocupă în permanență  locuri vacante, de preferat secretar general adjunct de minister și consilii de administrație .
Prima dată ajunge la Ministerul Comunicațiilor și Societatea Informațiilor, actualmente Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, unde are pe rând funcția de expert resurse umane, secretar general adjunct și chiar și secretar general la un moment dat. Apoi, din 2020, îl găsim la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, unde este numit din nou secretar general adjunct.

Pe lângă funcțiile din ministere,  a avut ca sursă de venit din poziția de  președinte al CA Poșta Română, membru CA la Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare în Informatică (ICI), iar în prezent este președinte la două consilii de administrație, CN Administrația Porturilor Maritime Constanța SA și Telecomunicații CFR SA. Totodată, mai este remunerat, și din funcțiile de membru în consiliul de conducere  la Club Sportiv Rapid București  și membru în Comisia Națională a Bibliotecilor.

Declarația de interese actualizată consemnează că este membru și în Fundația Colegiului Național de Apărare, dar și în asociațiile  Regiunea Banat, Artemis și chiar Nobet - o asociație pentru combaterea jocurilor de noroc.
 
Declarația de interese actuală consemnează, pe lângă președinția celor două consilii de administrație de la Portul Constanța și Telecomunicații CFR, și calitatea de membru în consiliul de conducere al Clubului sportiv Rapid București.
 
Găvruța merge din detașare în detașare, beneficiază de prelungirea prelungirilor, ajunge mai departe, schimbă ministere, funcții, consilii de administrație, premieri, miniștri, dar sfera de interese consemnată în declarațiile completate rezistă.
 
Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a răspuns la adresa cu numărul  11.652/24 martie 2022, formulată de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, și a emis decizia 259, publicată în Monitorul oficial 330 din 4 aprilie a.c. Astfel, începând cu data de 26 aprilie 2022, Adrian Daniel Găvruţa, şef serviciu la Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Timişoara, exercită, cu caracter temporar, prin detaşare, funcţia publică vacantă din categoria înalţilor funcţionari publici de secretar general adjunct al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii pentru o perioadă de 6 luni.
 
Vicepremierul Sorin Mihai Grindeanu, care vine tot din Timișoara și ocupă funcția de ministru al Transporturilor din 25 noiembrie 2021, a devenit astfel șeful lui Găvruța.

Conform sursele publice consultate, respectiv ONRC, Găvruța deține și funcția de președinte al consiliului de administrație la Telecomunicații CFR SA, unde acționar majoritar este Ministerul Transporturilor, alături de Compania de Căi Ferate CFR SA care deține un procent infim.  
 
 
Scurtă cronologie profesională a lui Adrian Daniel Găvruța 

Portalul declarațiilor de avere arată, prin declarația de interese completată în 13 iunie 2008 (aferentă anului 2007), că primul serviciu în sistemul public a fost la Direcția Finanțelor Publice Timișoara, cu funcția modestă de expert asistent.

În același document Adrian Daniel Găvruța declară funcția de președinte de sindicat Fintim Timișoara. (Vezi Document AICI

Anul următor, deja funcția de încadrare este de expert principal, iar la interese sunt sindicatele pe primul loc, respectiv sindicatul Fintim, Alianța Sed Lex și CNSLR Frăția, iar din 2011 ocupă funcția de expert principal relații publice, cu o mărire de salariu. 

Anul 2014, înregistrează un nou impuls  în viața personală, căsătoria, menționând-o în declarația de avere pe Andreea Bizdideanu (Găvruță), inspector principal la ANAF București.
 
Reușește un nou salt profesional doar după ce în perioada 2014-2015 se perfecționează la Colegiul Național de Afaceri Interne din cadrul Academiei de Poliție și absolvă cursurile Institutului Diplomatic Român în anul 2016 și devine șef serviciu în finanțele din Timișoara.
 
 
Declarațiile de avere din perioada 2008 - 2016 sunt liniare și modeste în ceea ce privește bunurile mobile și imobile. În schimb, declarațiile de interese arată implicarea în tot felul de domenii: sindicate, cursuri scurte cu diplome sonore, consilii parohiale, asociații de vânătoare etc. Având în vedere multitudinea de preocupări, este lesne de sesizat dorința de ascensiune profesională.
 
 
 
Declarațiile de interese sunt „averea“ lui Găvruța
 
Declarațiile de interese completate din 2008 până în prezent consemnează în prima etapă a carierei interese sindicale, respectiv președinte sindicatul Fintim Timișoara și vicepreședinte atât la Federația Națională a Sindicatelor din Finanțe Sed Lex București, cât și la CNSLR Frăția Timiș, este membru în consilii parohiale pentru o perioadă sau în asociația vânătorilor din Timișoara.

Și interesele se upgradează odată cu avansarea în carieră. Astfel, Găvruța este membru în asociațiile Marea Lojă Națională, Artemis , Regiunea Banat, Nobet (o asociație pentru combaterae jocurilor de noroc), iar perla coroanei este apartenența la Fundația Colegiul Național de Apărare.  

Anul reper pentru cariera lui Găvruța este 2017, când este detașat în capitală, la Ministerul Comunicațiilor și Societatea Informațională (MCSI), actualmente Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, unde crește ca Făt-Frumos. În luna august, avansează de la expert resurse umane UIP RO-NET la  funcția de secretar general adjunct al ministerului, devine membru în consiliul de administrație la Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare în Informatică (ICI) și totul culminează câteva luni mai târziu, în noiembrie , când  oficial devine președintele consiliului de administrație la Posta Română SA.
 
Declarația de interese completată în iunie 2017 ne poate da multe răspunsuri cu privire la ascensiunea profesională uluitoare, prin  faptul că interesele s-au extins și a devenit membru în Asociația Marea Lojă Națională din România, pe lângă funcțiile deținute deja, de președinte sindicat Fintim Timișoara și vicepreședinte atât la Federația Națională a Sindicatelor din Finanțe Sed Lex București, cât și la CNSLR Frăția Timiș, funcții la care renunță imediat după ce crește apetitul pentru consiliile de administrație.
 
Totuși, prim-ministrul de la acea vreme, Mihai Tudose, prin decizia 665, publicată în Monitorul oficial 856 din 30 octombrie 2017, îi încetează lui Găvruța exercitarea funcției de secretar general adjunct al Ministerului Comunicațiilor  și Societatea Informațională și îl readuce pe funcția inițială de expert resurse umane în cadrul aceleiași instituții.

 
Asalt la Poșta Română
 
Daniel Adrian Găvruța și sfera lui de interese au făcut posibilă, la o lună după încetarea mandatului de secretar general adjunct al MCSI, numirea acestuia în funcția de președinte al CA al C. N. Poșta Română  SA, companie care îi are ca acționari pe Statul Român prin Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării - cu 93,5195% din acțiuni și Fondul Proprietatea - cu un procent de doar 6,4804%.
 
În anul 2017, Compania Națională Poșta Română avea aceiași acționari, dar procentele erau diferite, în sensul că Fondul Proprietatea deținea 25%, iar Statul Român prin MCSI diferența .
 
În ziua de 28 septembrie 2017, a avut loc o Adunare Generală a Acționarilor în cadrul căreia s-a decis revocarea a trei membri din consiliu, respectiv ,chiar și a președintele consiliului de administrație, Dante Stein, Bogdan Florian Matei și Bogdan Cristian Patriniche.


În urma acestor revocări, în aceeași zi, Găvruța este numit membru provizoriu în consiliul de administrație. La doar o săptămână de la numire, noul CA a decis, pe 4 octombrie 2017, numirea în funcția de director general interimar al companiei a Elenei Petrașcu, fosta șefă de cabinet a ministrului Lucian Șova și omniprezentă în consiliile de administrație și secretariate de ministere.  
 
Așa cum puteți citi aici, a
cțiunea de asalt asupra conducerii Poștei Române a fost în doi pași. Primul a fost instalarea directorului general interimar  Elena Petrașcu, care a fost o lungă perioadă și în consiliul de administrație CN APMC Constanța. Al doilea obiectiv a fost instalarea ca președinte în CA-ul Poștei Române a lui Găvruța, care a reușit, așa cum reiese din declarația de avere completată pe 3 noiembrie 2017 (vezi Documentele AICI și AICI
 
Cine este Elena Petrașcu?
 
Elena Petrașcu a fost șefa de cabinet a ministrului Lucian Șova, omniprezentă, fie ca membru, fie ca președinte în consilii de administrație ale unor companii strategice precum Tarom, Administrarea Activelor Statului, Portul Constanța, Loteria Română, Romatsa sau Poșta Română SA. De asemenea, este mai tot timpul secretar general fie la Ministerul Transporturilor, fie la Justiție, la Economie etc.

Conexiunea dintre Elena Petrașcu și Găvruță Adrian - poate fi coincidență sau nimic nu este întâmplător - este la Poșta Română în episodul descris mai sus și finalizat cu victoria celor doi așa cum au consemnat în declarațiile de avere anexate, la CA Port Constanța și Telecomunicații CFR, Petrașcu a plecat și a venit Găvruță.
 
 
Găvruța și presa
  
Găvruța a intrat în atenția presei în prima parte a anului 2021, în Libertatea, cu titlul Șef CA la Poșta Română și om-cheie la Transporturi. Pe vremuri tânără speranță a PNȚ, promovat de PSD , păstrat de PNL
și un alt titlu, din luna martie a anului trecut, Iohannis semna memorandumul cu SUA. Un funcționar vizita China cu amanta. Află culisele scandalului cu implicații în securitatea națională
   
 
 
Găvruța, între motociclu, ministere, bani și funcții

 
Declarațiile de avere ne arată ca președintele provizoriu al Portului Constanța nu este interesat de imobile sau afaceri, deoarece nu are decât două terenuri achiziționate în 2002 și 2017, unul în județul Timiș, în suprafață de 1.600 mp, și celălalt în localitatea Văliug, Caraș-Severin, cu suprafață de 1.000 mp.

Terenul din satul Blajova, județul Timiș, care este un sat relativ izolat, cu un singur drum comunal, posibil să fie o investiție de suflet, iar cel din Văliug, probabil are potențial, deoarece aici este o stațiune turistică înființată după anii 1960 care a luat amploare după Revoluție.  Consultând declarațiile de avere și de interese din 2008 și până în prezent, pasiunea președintelui provizoriu rămân bunurile mobile, respectiv autoturismele, și, de dată recentă, o motocicletă și un motociclu.
 
 
Sursele de venit sunt aceleași în perioada 2008  și parțial  2017,  de la Direcția Generală a Finanțelor Timișoara și de la Universitatea de Științe Agricole și Medicina Veterinară a Banatului Regele Mihai I al României din Timișoara, care de fapt este primul angajator, unde predă cursuri la Departamentul II - Economia și Finanțarea firmei, disciplina informatică, suport internațional în afaceri.

Din documentele completate de Găvruța rezultă că veniturile de la universitate sunt permanente din 2009 până în prezent și că susține aceste cursuri în continuare, chiar dacă este detașat în capitală din 2017.
 
Odată cu detașarea în capitală și accesul la funcția de înalt funcționar public, sursele de venituri sunt de la Ministere și consilii de administrație.
 
Adrian Daniel Găvruța a declarat pe anul fiscal încheiat un venit de 99.940 de lei de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, ca secretar general adjunct, 47.900 de lei de la Universitatea din Timișoara, 22.560 de lei ca președinte CA Poșta Română, 67.020 lei  încasați din funcția de președinte CA Telecomunicații CFR, precum și modesta sumă de 149 de lei ca membru în Comisia Națională a Bibliotecarilor, se pot consulta AICI și AICI
 
O sursă nouă de venituri sunt proiectele din cadrul ministerelor, respectiv 13.276 de lei ca membru în proiectul RO NET și 13.484 de lei pentru proiectul SIPOCA 579, ambele derulate de actualul Minister al Cercetării, Inovării și Digitalizării, fostul MCSI unde Găvruța a fost angajat.
 
Declarația de interese actuală consemnează, pe lângă președinția celor două consilii de administrație de la Portul Constanța și Telecomunicații CFR, și calitatea de membru în consiliul de conducere al Clubului sportiv Rapid București.
 
Despre cel mai longeviv angajator al lui Adrian Daniel Găvruța, Universitatea de Științe Agricole și Medicina Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României“ din Timișoara, este relevant faptul că a apărut de curând  un volum  numit Summa cum Fraude, cu subtitlul „Corespondenţă şi comentarii privind  «realizările» şi «succesele» unor specialişti din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole a Banatului”,  autor Walter Stahli, doctor în agronomie, pensionar.
 
 
În secţiunea „Documente“ a acestui articol puteţi vizualiza declaraţia de avere și cea de interese ale lui Adrian Daniel Găvruța.  
 

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii