Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:20 29 11 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#sărbătoreşteDobrogea Dobrogea 139 de ani. Arc peste timp. 23 noiembrie 1878 - 23 noiembrie 2017

ro

24 Nov, 2017 00:00 9031 Marime text
Dobrogea - dimineaţa ţării, poartă către lume, tezaur de istorie, mozaic de neamuri, spaţiu cultural absorbant, răscruce de drumuri, parte din fiinţa mea şi a noastră şi a tuturor românilor...

Dobrogea strălucitoarei antichităţi, Dobrogea lui Mircea cel Bătrân, Dobrogea noastră dintotdeauna...
Fiecare noiembrie al fiecărui an devine sărbătoarea ţării pentru că este mai ales a noastră, a dobrogenilor. La 14 noiembrie 2017 am sărbătorit 139 de ani de la revenirea Dobrogei la statul român.

În 2017, ZIUA de Constanţa a chemat pe toţi oamenii cetăţii să facă arc peste timp, cunoscându-i Dobrogei mai bine istoria, cinstind-o scriind şi vorbind despre ea...

Importanţi oameni de cultură ai Dobrogei ni s-au alăturat în cea mai amplă, complexă şi originală manifestare de conştientizare a spiritului dobrogean. Ca un început pentru ce va fi 2018 pentru fiecare român: anul Centenarului Marii Uniri şi 140 de ani de Dobroge românească. Căci aniversarea Dobrogei este şi aniversarea noastră, a fiecăruia dintre noi, cei care trăim, simţim şi gândim în spiritul ei.

Nimeni nu trebuie să stea deoparte: Dobrogea ne cere să o cunoaştem mai bine, să o iubim prin fapte demne de gloria străbunilor, să aibă din partea autorităţilor responsabilitate şi implicare pentru prezentul şi viitorul ei.  
 
Zi după zi, până la Ziua Dobrogei, ZIUA de Constanţa a fost semnalul, apelul, conştiinţa care #sărbătoreşteDobrogea.
Aniversările - oricui şi oriunde - poartă în ele bucurie, lumină, victorie. Bucuria de a marca un bilanţ şi un nou început, lumina sărbătorii, victoria asupra timpului.
Publicaţie a sutelor de mii de dobrogeni, ZIUA de Constanţa, care în 2017 a împlinit 17 ani de existenţă, a pregătit pentru aniversarea aceasta, dragă nouă, o surpriză de proporţii, sugestiv intitulată #sărbătoreşteDobrogea. 
În rubrici speciale, a fost adusă din timpuri uitate istoria plină de jertfă şi glorie a provinciei, s-a scris despre ea folosind verbul la prezent, privind cu speranţă spre mâine. Au fost publicate gândurile, mesajele, articolele cititorilor noştri, îndemnând pe toţi cei care simt că aparţin acestui spaţiu să-şi exprime adeziunea, fapta, intenţia.
 
#citeşteDobrogea
Istoricul aplecat cu acribie asupra detaliilor păstrate în pământ de mii de ani, în arhive, legende şi mituri, scriitorul într-un preaplin al datoriei faţă de locuri şi oameni, preotul evlavios pornind pe urma paşilor apostolului Andrei, politicianul dovedit de dragostea lui pentru cei de-acasă, dascălul misionar picurând în minţi tinere sentimentul apartenenţei la spiritul locului, bibliotecarul cu judecăţi de substanţă aducând la zi materialul documentar existent.
O pilduitoare lecţie de istorie, începând cu momentul în care trupele române au păşit pe pământul Dobrogei, 14 noiembrie, până la zi, prin pana unor importanţi oameni de cultură aparţinători acestui spaţiu absorbant. Zi după zi, cititorii noştri vor avea bucuria să citească în coloanele publicaţiei articole, declaraţii, eseuri, documentare, bogat ilustrate. Un fond documentar dobrogean va sta la dispoziţia celor interesaţi. 
 
#scrieDobrogea
La 17 ani de la înfiinţare, ZIUA de Constanţa devine glasul, conştiinţa, apelul către Dobrogea şi dobrogeni. Gândurile, sentimentele, intenţiile, proiectele dobrogenilor îşi vor găsi loc în coloanele publicaţiei noastre. Deschisă către oamenii de simţire şi conştiinţă civică.
Istorici, ziarişti, economişti, studenţi vor publica în coloanele ziarului nostru articole de ţinută pe diverse teme majore ale Dobrogei. Colaboratori de valoare ni s-au alăturat pentru a da la aniversarea Dobrogei prinosul lor de muncă şi recunoştinţă.
 
Oamenii Dobrogei. Atât de mulţi şi atât de răspândiţi în ţară şi în lume, dar uniţi prin aceeaşi dragoste pentru pământul natal şi pentru toate amintirile păstrate de acesta. Ei pot scrie zi după zi, până la ziua Dobrogei, în ZIUA de Constanţa.
 
#vorbeşteDobrogea 
23 noiembrie. Arc peste timp. În 1878, Constanţa a sărbătorit feeric revenirea Dobrogei acasă. În 2017, la masa dezbaterilor i-am avut ca invitaţi pe cei care gestionează soarta Dobrogei. Oferindu-le modelul înaintaşilor, cerându-le implicare şi responsabilitate.
 
Şi pentru a nu rămâne în faza bunelor intenţii, am demarat o amplă dezbatere - angajament antrenând factorii politici, decidenţii, pe toţi cei care sunt învestiţi să reprezinte şi să apere interesele dobrogenilor.

Cândva, scriitorul dobrogean Pericle Martinescu scria: „Dobrogea nu are nevoie de prea mulţi admiratori, ea are nevoie de oameni care să o înţeleagă şi iubească cu adevărat“.  
Pentru că nicio altă provincie din câte se află sub drapel românesc nu a cunoscut atât de multe încercări şi piedici, urcuşuri şi coborâşuri în mai toţi aceşti 139 ani. Dobrogea a creat un spirit, unic, inconfundabil, a dat formă idealurilor pentru slujirea intereselor ei. Care trebuie aduse la zi, responsabilizând autorităţile publice, pe toţi cetăţenii acestui teritoriu binecuvântat.
 
Citeşte şi:

Ziua Dobrogei, 139 de ani. 14 noiembrie 1878 - 14 noiembrie 2017

 Zi după zi, până la Ziua Dobrogei, ZIUA de Constanţa va fi semnalul, apelul, conştiinţa care #sărbătoreşteDobrogea

 ZIUA de Constanţa lansează, în curând, Îndreptarul de iubire
 


 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii
Cele mai recente postari