Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:28 13 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#SărbătoreșteDobrogea Distincția Meritul dobrogean și medalia comemorativă Remus Opreanu pentru creatorul de muzee Gavrilă Simion

ro

16 Dec, 2017 01:56 4435 Marime text
Personalitate: Gavrilă Simion
Data de 23 noiembrie, în care ZIUA de Constanța a organizat sărbătorirea Zilei Dobrogei și aniversarea a 17 ani a cotidianului a fost considerată o adevărată Zi a Recunoştinţei constănţenilor.

 

La eveniment au participat istorici, primari, reprezentanţi ai celor mai importante instituţii culturale şi administrative, profesori, care au fost, efectiv, martorii unui demers premergător pentru că, aici, la masa rotundă de la Sala Remus Opreanu a Prefecturii, s-a anunțat că ZIUA de Constanța a instituit Distincția Meritul Dobrogean și Medalia Remus Opreanu.

 
Prezent la eveniment prefectul județului Tulcea, Lucian Furdui a susținut că Ziua Dobrogei are o însemnătate deosebită pentru Tulcea, iar Dumitru Mergeani vicepreședintele CJ Tulcea a ținut să felicite, la rândul său, cotidianul ZIUA de Constanța pentru lansarea bibliotecii virtuale.

Primarul municipiului Tulcea, Constantin Hogea a menționat că este un mare susținător al minorităților din Dobrogea.

"Sunt Hogea de la primărie, nu de la Geamie" a glumit primarul municipiului Tulcea.


 

"Felicit cotidianul ZIUA de Constanța pentru fumoasa inițiativă. Sunt extrem de onorat să mă aflu aici, alături de dumneavoastră. Oficialitățile din două județe sărbătoresc împreuna Ziua Dobrogei, în urma demersului cotidianului ZIUA de Constanța.

Trebuie să adresăm mulțumiri parlamentarilor de Constanța și Tulcea, care au făcut posibila înscrierea în calendar a Zilei Naționale a Dobrogei.

Această zi este de importanță Națională, nu doar regională. Dobrogea s-a unit cu România atât în interes național, cât și european.

România începe cu noi și se termina cu noi. Europa începe cu noi și se termina cu noi. Asta trebuie să înțeleagă cei care iubesc Dobrogea.

Dumnezeu să binecuvânteze Dobrogea și România", a declarat primarul municipiului Tulcea, Constantin Hogea.
 


"ZIUA de Constanța a inițiat un demers extraordinar. Propun să contribuiți la acest proiect, deoarece lumea este dornică să afle cât mai multe despre Dobrogea.

Biblioteca virtuală vă va oferi informații multe despre Dobrogea. Să facem cunoscut acest proiect în toată România" a transmis cunoscuta jurnalistă Feri Predescu.

Revenind la cele zece plachete postmortem pentru zece personalități remarcabile ale Dobrogei, anul acesta, distincţia, însoţită de medalia „Remus Opreanu“, a fost conferită următorilor:
 

- Virgil Coman,
- Zaharia și Petre Covacef,
- Gheorghe Dumitrașcu,
- Puiu Enache,
- Mitică Lupu,
- Constantin Novac,
- Gavrilă Simion,
- gen. Adrian Soci,
- Adrian Rădulescu
- Olimpiu Vladimirov.

Noi ne-am propus să prezentăm fiecare personalitate în parte căreia i-au fost conferite distincția și placheta.
 
Astăzi, prezentăm pe marele creator de muzee, despre a cărui personalitate a vorbit profesorul Viorica Petre, care a și prezentat un Laudatio pentru Gavrilă Simion.
 
Laudatio
 
GAVRILĂ SIMION
(18 noiembrie 1928, Adâncata, județul Ialomiţa – 28 aprilie 2010)
Epopeea dobrogeană a lui Gavrilă Simion, considerat unul dintre „marii creatori români de muzee şi un lucrător harnic pe tărâmul întortocheat al arheologiei”, începea în 1953, când după terminarea facultăţii a fost repartizat ca profesor la Şcoala Normală din Tulcea. Ajuns aici, acesta va fi numit în 1955 director al Muzeului Raional Tulcea (înfiinţat în 1949).
Pe lângă activitatea sa muzeografică, Gavrilă Simion a fost preocupat îndeaproape de arheologie, fiind dornic de a îmbogăţi săracul patrimoniu arheologic pe care îl deţinea la începuturi.

Premiul pentru Gavrilă Simion a fost ridicat de vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Dumitru Mergeani.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanta
 

Citeşte şi:


#SărbătoreșteDobrogea Distincția Meritul dobrogean și medalia comemorativă Remus Opreanu pentru scriitorul Constantin Novac

#SărbătoreșteDobrogea Distincția Meritul dobrogean și medalia comemorativă Remus Opreanu pentru criticul Enache Puiu

#SărbătoreșteDobrogea Distincția Meritul dobrogean și medalia comemorativă Remus Opreanu pentru compozitorul Dumitru Lupu

#SărbătoreșteDobrogea Distincția Meritul dobrogean și medalia comemorativă Remus Opreanu pentru istoricul Gheorghe Dumitrașcu

#sărbătoreșteDobrogea Distincția Meritul dobrogean și medalia comemorativă Remus Opreanu acordate pentru Zizi și Petre Covacef (galerie foto)

#sărbătoreșteDobrogea Distincția Meritul dobrogean și medalia comemorativă Remus Opreanu acordate lui Virgil Coman

#sărbătoreșteDobrogea: Distincția Meritul dobrogean și medalia comemorativă Remus Opreanu acordate generalului Adrian Soci fost comandant al Brigăzii 9 Mecanizată Mărășești

#sărbătoreşteDobrogea: ZIUA de Constanța recunoaște valoarea. Zece personalități vor primi, post-mortem, „Meritul dobrogean“

#sărbătoreșteDobrogea: LIVE VIDEO & TEXT. ZIUA de Constanţa lansează biblioteca virtuală. Ce autorităţi din judeţele Constanţa şi Tulcea participă. Un omagiu adus personalităţilor dobrogene


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii
Cele mai recente postari