Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:02 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pe 31 martie 1971, se stingea din viață pictorul și graficianul Marius Bunescu, un oltean atașat de Dobrogea

ro

31 Mar, 2022 00:00 2525 Marime text

 
  • Se împlinesc astăzi 51 de ani de la moartea lui Marius Bunescu, pictor și fondator al unor muzee și galerii de artă
 
Deși născut la Caracal, pe 15 mai 1881, Marius Bunescu este considerat un pictor legat profund de Dobrogea, căci primele sale lecții de artă au fost deprinse la Constanța, între 1904 și 1906, de la Dimitrie Hârlescu, artistul de care îl va lega apoi o caldă prietenie.
Acesta l-a îndrumat, de altfel, către aprofundarea studiilor în Germania, unde va urma cursurile Academiei Regale din München, asemenea tuturor celor care reprezentau promisiuni pentru arta românească: Ștefan Luchian, Gheorghe Petrașcu, Theodor Pallady, Iosif Iser, Octav Băncilă, Nicolae Tonitza, Samuel Mützner, Cecilia Cuțescu-Storck, Ipolit Strâmbu și alții
Iată un portret al celui comemorat astăzi, descoperit într-un număr al ziarului „Dobrogea Jună” (nr. 24, 28 mai 1919)  și intitulat „Un pictor dobrogean”. Materialul este antologat în volumul Dobrogea Jună. Caleidoscop:
 


„Marius Bunescu e o veche cunoştinţă a cititorilor Dobrogei June. Temperamentul acela sensitiv, care-şi petrecea timpul mai mult prin sălbăticia pitorească a malului mării noastre demprejurul Constanţei decât în lumea "hautevoleului" din oraş, se prezintă în capitală cu o expoziţie bogată, în care fixează şi nemureşte frumosul nostru port.
Vederi din oraş, vederi din cheu, de pe coastă, căutătorii monede vechi, falezele dinspre vii şi dinspre Mamaia au inspirat toate, sufletul acestui artist al timpului, care se remarcă din ce în ce mai mult cu o forţă respectabilă în mişcarea artistică a ţării noastre.
Pânzele sale sunt admirate şi reţinute de amatorii din Bucureşti şi regretăm din suflet că nu le putem vedea în aceleaşi condiţiuni şi în oraşul nostru pentru a ne încălzi sufletul la vederea priveliştilor atât de scumpe nouă şi imortalizate de Bunescu.
Şi regretăm şi mai mult aflând că multe din pânzele sale rămăseseră în Constanţa la mobilizare împreună cu tot bagajul şi averea artistului, au fost furate de către ocupanţi şi duse cu ei departe, pierzându-se pentru ţară, rezultatul a mai mulţi ani de cea mai cinstită şi rodnică muncă artistică.
Astfel că pânzele expuse acum în Capitală sunt numai cele ce s-au putut salva de către prieteni buni şi au fost depuse şi păstrate la muzeul Simu în tot timpul ocupaţiei.
Se cade să fim cu toţii recunoscători celor care ne-au redat aceste pânze: pentru că produsul artiştilor noştri ne cinsteşte ţara întreagă şi noi de mult ne mândream cu arta lui Bunescu care ne-a făcut destulă cinste şi la Munich şi la Paris.
Judecată în totul opera lui Bunescu - pentru că ne-ar fi greu a da preferinţă unei pânze mai mult ca celeilalte avem motive să fim mândri că noi am făcut dar ţării noastre mari un asemenea talent menit să fie unul dintre cei dintâi şi dintre cei mai puternici artişti ai viitorului nostru. ”

 
#citeşte mai departe în „Dobrogea Jună. Caleidoscop
#„Dobrogea Jună. Caleidoscop”
#Autori Gelu Culicea, Alina Sin, Iuliana David
 
Dacă în urmă cu 124 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“. 
 

DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.

 
Sursa foto: artnet.com
 
Citește și: #citeșteDobrogea: Presa constănțeană și tipografiile la începutul secolului trecut

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari