Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:43 18 04 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Presa constănțeană și tipografiile la începutul secolului trecut

ro

03 Mar, 2021 00:00 746 Marime text

O atenție deosebită a fost acordată publicațiilor periodice, unor lucrări cu caracter monografic, de către oameni de cultură ai urbei tomitane.Alexandru Spiru a fost fondatorul și proprietarul "Revistei poporului". Dădea dovadă de tenacitate și caracter. A fondat "Revista Poporului" pentru a fi aproape de cititorii săi. În acea perioadă publicațiile aveau o existență efemeră. Fusese înființată în ultimul deceniu al secolului al XIX-lea. Publicația era cunoscută publicului larg, fiind răspândită în localitățile județului Constanța. A fost un colaborator al lui Petru Vulcan în realizarea Albumului Dobrogei, fiind prezent de multe ori în capitală pentru documentare. Petru Vulcan a fost șeful contabilității județene și Directorul fondator al Revistei "Ovidiu". A colaborat foarte bine la "Revista poporului" deținând și funcția de director al acesteia. A fost recompensat pentru eforturile sale publicistice cu Ordinul "Coroana României".


Un colaborator al lui Petru Vulcan a fost Marius Bunescu, oltean din Caracal. Acesta era și un bun artist, schițând în creion diferite portrete, studiind chiar la Bele-Arte în București, pentru o perioadă scurtă de timp. A schițat desene pentru revista "Cultura" și "Farul". A realizat și coperta Albumului dobrogean pentru care a fost apreciat.
Mai multe lucrări poartă semnătura lui Ștefan Georgescu, sergent veteran în războiul de independență.Activitatea sa a fost apreciată de unii membri ai Academiei Române. Printre lucrările sale putem aduce în discuție:
  • "Memoriul din timpul războiul pentru independență",
  • "Din memoriile unui dezertor",
  • "Albanezii", dramă originală în versuri ( 5 acte),
  • "Din carnetul unui veteran".
Multe fragmente din aceste lucrări, nuvele, poezii și traduceri au fost publicate în presa locală.
Un alt pasionat al condeiului a fost D. Alessiu, care a studiat, în Franța, tainele agronomiei. Pentru a veni în sprijinul conaționalilor săi, a scris mai multe lucrări de specialitate printre care: "Cultura legumelor", "Cultura arborilor", "Creșterea păsărilor domestice". Fragmente din aceste lucrări erau publicate și în presa vremii pentru a fi accesibile celor interesați de acest domeniu.


Preocuparea pentru a distribui cărți, ziare și reviste a avut-o și Grigorie M. Grigoriu. Încă din 1888 fondase o librărie și o tipografie la Constanța, în Piața Independenței. Era considerat un fruntaș librar din România, fiind în strânsă legătură cu librării din țară și din străinătate. Una din cele mai importante tipografii ale Dobrogei a fost "Tipografia Frații Grigoriu". Cele mai multe lucrări sunt editate în cadrul acestei tipografii și edituri. Aici și-au editat lucrările Radu Rosetti, Petru Vulcan și atât de cunoscutul Virgil Andronescu. Prin activitatea pe care a depus-o neîncetat, a devenit membru al Camerei de Comerț din Constanța și chiar consilier comunal.
Alte tipografii erau: Albina (1915), Speranța (1922), Dobrogea Jună (1923), Lucrătorii asociați (1923).
Putem conchide prin a spune că a existat un interes constant al furnizorilor de presă de a edita ziare, reviste, cărți, pe care să le distribuie în chioșcurile de ziare, în tutungerii, în prăvălii și în librării. Setea de cunoaștere era din ce în ce mai mare, iar reformele în domeniul învățământului începeau să dea roade.


Surse bibliografice:
S.J.A.N.C., Fond Primăria Constanţa, dosar 36/1903.
***Anuarul dobrogean din anul 1911
Grigore Dănescu, Dicționarul geografic, statistic, economic și istoric al județului Constanța, Tipografia și Fonderia de Litere Thoma Basilescu, București, 1897
Constanța –mărturii documentare, vol.1, coordonatori: Virgil Coman, Constantin Cheramidoglu, Editura Ex Ponto, Constanța, 2012
Petru Vulcan, Albumul național al Dobrogei. 1866-1877-1906, Tipografia Regală, București
Valentin Ciorbea, Evoluția Dobrogei între anii 1918-1944, Editura Ex Ponto, Constanța, 2005


Despre Adrian Ilie:

Licențiat și masterat în istorie - Universitatea „ Ovidius” Constanța, șef de promoție.
Doctor în istorie și cursuri postuniversitare - Universitatea din București.
Director adjunct Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza" Constanța (2020)/ Școala Gimnazială „Constantin Brâncuși” Medgidia (2017-2019).
Metodist, responsabil Cerc pedagogic și membru în Consiliul Consultativ (ISJ Constanța).
Autor al mai multor lucrări și studii despre Medgidia și Dobrogea.
Autor al unor studii și cărți de metodică și management.
Membru în Comisia Națională de Istorie din cadrul M.E.N.
Membru al Societății de Științe Istorice din România.
Membru al Asociației Culturale „Mehmet Niyazi” Medgidia.
Membru în grupurile de lucru pentru realizarea programelor școlare pentru gimnaziu în cadrul M.E.N. (Istorie /Istoria minorității turce în România).
Membru în Comisia monumentelor istorice Medgidia.
Realizator emisiune istorică - REPERE ISTORICE - Alpha Media TV (2013-2018).
Premii obținute pentru activitatea publicistică.
Premiul „Virgil Coman" pe anul 2017, conferit de Societatea de Științe Istorice din România.


Citește și:

#citeșteDobrogea: Învăţământul constănţean în perioada interbelică


 

Galerie foto:


Comentarii
Cele mai recente postari