Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:19 18 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Istoria Dobrogei - Bibliografie Memnon (sec. II) - „Despre Heracleia”

ro

22 Dec, 2023 17:00 2488 Marime text

Grecul Memnon a trăit în prima jumătate a secolului II în colonia greacă Heracleia Pontica (KaradenizEregli/Turcia), oraș pe litoralul sudic al Mării Negre. El a scris „Despre Heracleia”, o istorie în 14 cărți a acestui polis, din care s-au păstrat câteva fragmente. Primele opt cărți relatează evenimentele anterioare anului 364 î. H., iar ultimele șase perioada până la cucerirea romană din sec. I î. H. (ed. G. Ștefan)



Într-un fragment este menționată participarea heracleioților la expediția nereușită a lui Lisimah, comandant și succesor al lui Alexandru cel Mare în Tracia, împotriva traco-geților: „Ajuns la vârsta bărbăției, Clearh conducea cetatea și își încerca puterea în multe războaie, dintre care în unele dădea ajutor altora, iar în altele îi respingea pe cei care atacau. Printre aceste războaie, a participat și la campania lui Lisimah împotriva geților, fiind luat prizonier împreună cu acesta. După eliberarea din captivitate a lui Lisimah, a scăpat și el mai târziu, prin grija aceluia.”



Înfrângerea lui Lisimah fusese amintită de grecii Polibiu  (sec. II î. H.), Diodor (sec. I î. H.) și Plutarh (sec. I-II) și romanul Pompeius (sec. I).
Într-un alt fragment este menționat un conflict militar între coloniile grecești Byzantion (Constantinopol/Istanbul), pe de o parte, și Callatis/Mangalia și Histria/Istria pentru dominația asupra coloniei Tomis/Constanța: „Nu mult după aceea, a izbucnit un război, pe care-l porniseră bizantinii împotriva callatienilor – aceștia erau coloniști ai heraclioților–și împotriva istrienilor, pentru emporiul[piața portuară/„bursa”]de la Tomis, care se afla în vecinătatea callatienilor. Aceștia se gândeau să facă acolo un monopol al lor. Și unii și alții trimiseseră soli heraclioților, ca să le vină în ajutor, dar aceștia nu acordară sprijin militar nici unora nici altora, ci trimiseră în ambele părți soli care să-i împace, fără ca strădania lor să fi ajuns la vreun rezultat.Locuitorii din Callatis suferiră multe pierderi din pricina dușmanilor și mai târziu începură tratative de pace, dar n-au mai putut să se refacă din această nenorocire.”



Editorul G. Ștefan notează că războiulintergrecesc a avut loc în anul 260 î. H și că a fost câștigat de Byzantion. Istoricul român considera o „exagerare evidentă” a lui Memnon faptul că orașul Callatis n-a mai putut să-și revină din această înfrângere, citând în acest sens studiul Contribuții la istoria veche a României (1958) al colegului său Dionisie Pippidi.
 


Bibliografie
Die Fragmente dergriechischenHistorikerherausgegebenvon Felix Jacoby, Weidmann, Berlin și Brill, Leiden, 1923-, III B.
GHEORGHE ȘTEFAN (redactor responsabil) /INSTITUTUL DE ARHEOLOGIE AL ACADEMIEI RPR, Izvoare privind istoria României, vol. I, Ed. Academiei R. P.R., București, 1964. (LXXXV. Memnon)
 
Sursa foto: ZIUA de Constanța - Exponate Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța
 

Despre Marius Teja
 
Marius Virgil Teja s-a născut în judeţulConstanţa, în anul 1969. A absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureştişi are un master în RelaţiiInternaţionale, absolvit la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. A fost profesor de Istorie şi Cultură Civică, muzeograf, voluntar afterschool, iar din 2020 editează blogul „Națiunea Armănă“.
 
Citește și:
IstoriaDobrogei – Bibliografie Tacit (sec. I-II) – „Anale”, „Istorii”

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii