Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:44 25 09 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#GhidDobrogean1924 Reclame interbelice de la malul mării - Hotel Palace, „cel mai luxos şi confortabil hotel din Constanţa“(XIII)

ro

03 Aug, 2022 00:00 1309 Marime text
Sursă foto: „Constanţa şi Techirghiol, 1924: ghid ilustrat pentru vizitatori” de de Th. Ionescu și I. N. Duployen
  • Un parfum de epocă se degajă din textele de promovare (prime încercări de publicitate) dedicate firmelor existente în Constanța: hoteluri, restaurante, drogherii, etc.
 
Cele aproape 200 de pagini ale volumului „Constanţa şi Techirghiol, 1924: ghid ilustrat pentru vizitatori” ne poartă cu un secol în urmă, în atmosfera interbelică a urbei pontice aflate în plin avânt economic.

Lucrarea a fost alcătuită de Th. Ionescu și I. N. Duployen și este gândită ca o prețioasă călăuză, atât pentru turiștii sosiți pe litoral, dar și pentru localnicii care se puteau astfel familiariza cu istoria, geografia sau etnografia spațiului dobrogean.
 
Buni cunoscători ai oraşului de la malul mării, autorii îl pun în lumină sub toate aspectele şi reuşesc să trezească interesul prin modul pitoresc de prezentare și structurare a materialului.
 


Un parfum de epocă se degajă din textele de promovare (prime încercări de publicitate) dedicate firmelor existente în Constanța: hoteluri, restaurante, drogherii, ateliere de manufactură sau reparații, bănci, societăți de asigurări, magazine de coloniale, prăvălii de încredere, medici, avocaţi etc. Toți cei care și-au dorit promovarea afacerii au apărut în acest ghid, cu tiraj impresionant, răspândit de editorii săi pe tot teritoriul României.
 
Astfel că, reclamele prezentate în volum sunt de-a dreptul savuroase și în număr covărșitor. În cele ce urmează vom prezenta o parte din anunțurile integrate în lucrare.
 
Astăzi vom vorbi despre hotelurile Constanței din anul 1924. O mulțime de reclame și-au găsit locul în paginile volumului semnat de Th. Ionescu și I. N. Duployen.
 
Încă o emblemă a Constanței, Hotel Palace deschide rubrica reclamelor dedicate hotelurilor. Ultramodern, cu peste 400 de camere și dotat cu cele mai bune utilități, Hotel Palace se mândrea cu „splendida vedere spre mare“, unul dintre motivele pentru care „Palace“ era  „cel mai luxos şi confortabil hotel din Constanţa“. Astăzi puteți admira monumentul, aflat în continuă degradare, pe strada Remus Opreanu.

Hotel Francais era situat pe strada Basarabi, astăzi strada Munteniei. „Complet renovat și reputat pentru preparatele sale culinare“, hotelul avea o splendidă vedere la mare.
 
Reputatul „Grand Hotel“ se regăsea în piața Carol, actuala Piața Unirii. Cei care se cazau aici beneficiau de sală de lectură impresioantă, dar și o sală de muzică. Propietarul, Dumitru Ștefan Dimitriu le asigura „electricitate, bae și calorifer“, dar și „apă caldă și rece îmn fiercare camera“.

În Constanța se aflau și alte hoteluri printre care Hotel Regina, Hotel Bulevard, Hotel Elite, Hotel High-Life, Hotel Metropol, Hotel Bristol, Hotel Regal, Hotel Comercial, Hotel Princiar, Hotel Minerva, Hotel Continental.

Va urma.
 
Urmareste-ne pe Google News

Comentarii
Cele mai recente postari