Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:34 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

​#GhidDobrogean1924 Reclame interbelice de la malul mării - doctor Aristide Karatzali, „medic de copii și boale de piept“

ro

28 Jul, 2022 00:00 3402 Marime text
Sursă foto: „Constanţa şi Techirghiol, 1924: ghid ilustrat pentru vizitatori” de de Th. Ionescu și I. N. Duployen
  • Un parfum de epocă se degajă din textele de promovare (prime încercări de publicitate) dedicate firmelor existente în Constanța: hoteluri, restaurante, drogherii, etc.
 
Cele aproape 200 de pagini ale volumului „Constanţa şi Techirghiol, 1924: ghid ilustrat pentru vizitatori” ne poartă cu un secol în urmă, în atmosfera interbelică a urbei pontice aflate în plin avânt economic.
 
Lucrarea a fost alcătuită de Th. Ionescu și I. N. Duployen și este gândită ca o prețioasă călăuză, atât pentru turiștii sosiți pe litoral, dar și pentru localnicii care se puteau astfel familiariza cu istoria, geografia sau etnografia spațiului dobrogean.
 
Buni cunoscători ai oraşului de la malul mării, autorii îl pun în lumină sub toate aspectele şi reuşesc să trezească interesul prin modul pitoresc de prezentare și structurare a materialului.
 


Un parfum de epocă se degajă din textele de promovare (prime încercări de publicitate) dedicate firmelor existente în Constanța: hoteluri, restaurante, drogherii, ateliere de manufactură sau reparații, bănci, societăți de asigurări, magazine de coloniale, prăvălii de încredere, medici, avocaţi etc. Toți cei care și-au dorit promovarea afacerii au apărut în acest ghid, cu tiraj impresionant, răspândit de editorii săi pe tot teritoriul României.
 
Astfel că, reclamele prezentate în volum sunt de-a dreptul savuroase și în număr covărșitor. În cele ce urmează vom prezenta o parte din anunțurile integrate în lucrare.
 
În ediția de astăzi vom aborda un nou sector al reclamelor din cartea antemențioată, anume cel dedicat medicilor din Constanța anului 1924. Anunțuri din carte sunt mul simplificta față de domeniile anteprezentate, așa cum ne-am fi așteptat. Volumul menționează câtev zeci de avocați, astfel:
 
Reputatul „doctor de copii și boale de piept“, așa cum precizează reclama din  volum, Aristide Karatzali, își primea pacienții la cabinetul său de strada Al. Lahovari 2. Aristide Karatzali (n. 1873  - d.  1947), a fost doctor renumit, precum și fruntaș social democrat reprezentând urbea de la malul mării în urmă cu un veac. O stradă din Peninsula constănțeană îi poartă numele, nemurind astfel contribuția acestei familii grecești la patrimoniul cultural dobrogean. Fiul său, Alexandru Karatzali i-a urmat cariera tatălui său, devenind pionier al geneticii celulare.

Cabinetul doctorului W. Goldenberg se afla pe strada Remus Opreanu, lângă Hotel Palace. Medicul a studiat în Berlin, specializându-se pentru tratarea „bolilor de Femei, Genito Urinare, Sifilis“.

Tot pe specializarea „bolilor de Femei, Genito Urinare, Sifilis“ era și doctorul A. Wanew. Acesta avea cabinetul pe strada D. A. Sturdza 19.
 
În Constanța se mai aflau și alți medici, precum Anerbach, pe strada Mircea 62, A. Pilescu, pe strada Gr. Cantacuzino nr. 26, Ion Theodorescu, pe strada Decebal nr. 20, B. Tatarsky, pe strada Virgiliu nr. 1, George Vasilescu, pe strada Tudor Vladimirescu.
 
 
Va urma.
 
 

Sursă foto: „Constanţa şi Techirghiol, 1924: ghid ilustrat pentru vizitatori” de de Th. Ionescu și I. N. Duployen
 
Citește și:
 
#GhidDobrogean1924: Reclame interbelice de la malul mării - „Cel mai luxos local de variete din Constanţa“
 
#GhidDobrogean1924(II) Reclame interbelice de la malul mării - „Nu mâncaţi! Nu beţi, până ce nu vizitaţi restaurantul Tudorache“
 
#GhidDobrogean1924: (III) Reclame interbelice de la malul mării - „Locul de întâlnire al elitei - Brasserie Bristol“

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari